Matolcsy György hirtelen 250 millió forinthoz jutott

2023. február 1. – 02:23

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly változások történtek Matolcsy György életében egy év alatt. A Magyar Nemzeti Bank elnöke egyrészt megörökölt egy 28 négyzetméteres csopaki üdülőegységet a saját, 150 négyzetméteres balatonakarattyai háza mellé – ez derül ki a friss vagyonnyilatkozatából.

Másrészt az is, hogy elmúlt egy évben szép vagyont is felhalmozott a jegybankelnök:

118 millió forintot tart államkötvényben, és 100 millió forintot takarékbetétben.

Ezek a pénzek állítása szerint örökrészeladásokból jöttek neki.

Matolcsy György – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Matolcsy György – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Emellett 19,6 millió forint is megjelent a bankszámláján. Ezek a vagyonok a tavalyi bevallásában még nem voltak benne, korábban ugyanis azt állította: egy forintnyi megtakarítása sincs.

És míg nyáron feltüntette a nyilatkozatában, hogy témavezetésért, oktatási anyagok lektorálásáért és vizsgáztatásért kapott pénzt az MNB-Edulab Kft.-től, havi bruttó 500 ezer és 1 millió forint között, úgy ez a munka a friss vagyonnyilatkozatából már kimaradt.

Polt Orbán víruslaboratóriumában vett lakást

Az osztrák síparadicsomban, a karintiai Bad Kleinkirchheimben vett lakást Polt Péter legfőbb ügyész 2022-ben. A vagyonnyilatkozatából nem derül ki, hogy mennyibe kerülhetett a 35 négyzetméteres lakás, amelynek felerészben tulajdonosa.

Tavaly januárhoz képest mindössze 18 millió forinttal csökkentek a megtakarításai, ennél azonban valószínűleg drágábban lehet ingatlanhoz jutni Ausztriában. A legfőbb ügyész jogi szakvizsgáztat is díjazás nélkül, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen pedig oktatóként fél- és egymillió forint között keres.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!