Novák Katalin majdnem tízmillióval tornázta fel a megtakarításait

2023. február 1. – 00:21

Novák Katalin majdnem tízmillióval tornázta fel a megtakarításait
Novák Katalin – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább növelte a megtakarításait Novák Katalin: úgy jó fél évvel ezelőtt a köztársasági elnöknek még 32 millió forint volt a számláján, ezt pedig november 1-jére (az akkori állapot szerint kellett most nyilatkozni), tehát alig pár hónap alatt 41 millió forintra tornázta fel, így Novák láthatóan nem érezte meg a rekordmagas hazai inflációt.

A friss vagyonnyilatkozata szerint változás az ingatlanjaiban nem történt, még mindig nyolc van a nevén, köztük Budapesten, Szegeden és Balatonlellén. Hiába van azonban ennyi lakása Nováknak, családjával a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciába kellett költöznie megválasztása után. Az már biztos, hogy élete végéig nem lesznek anyagi gondjai, a köztársasági elnök juttatásairól külön jogszabály rendelkezik.

Még mindig ugyanúgy bérbe adja az egyik lakását, amiért havonta 200–500 ezer forint közötti összeget kér el. Az új vagyonnyilatkozati rendszer szerint nem kell konkrét összeget megjelölnie, de korábban úgy vallott, ebből havonta 225 ezer forint pluszbevétele származik.

Ahogy azt sem kell megjelölnie, most államfőként mennyi a bevétele, erről viszont azt lehet tudni, hogy a havi tiszteletdíja a házelnököt megillető tiszteletdíj 1,1-szerese, azaz jelenleg közel bruttó 4 millió forint.

Ez az összeg élete végéig jár Nováknak, és kérésére akkor is biztosítanak rezidenciát egyfős személyzettel, ha mandátuma lejár, és a Béla király úti ingatlant át kell adnia utódjának. Az államfőt élete végéig megilleti ezenfelül a személyes gépkocsihasználat, háromfős titkárság és az ingyenes egészségügyi ellátás.

A jogszabályok szerint a köztársasági elnök halála után az özvegyének továbbra is jár a rezidencia, és fennmarad a gépkocsihasználat, a kétfős titkárság és az ingyenes egészségügyi ellátás lehetősége is. Továbbá az államfői illetményhez igazított özvegyi ellátást és a köztársasági elnök hathavi tiszteletdíját is megkapja egy összegben.

A köztársasági elnök hivatalos külföldi kiküldetése idején kíséretre, napidíjra és költségtérítésre, valamint – szükség esetén – különjáratú légi utazásra jogosult. Ám akkor sem kell izgulnia, ha menetrend szerinti repülőgéppel vagy vonattal kell külföldre utaznia, a köztársasági elnök ugyanis első osztályt vagy ennek megfelelő utazási komfortfokozatot vehet csak igénybe a jogszabályok szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!