Hadházy Bécsben vett lakást, Kocsis Máté visszakapta a huszonnyolcmilliós kölcsönét

2023. február 1. – 03:32

Hadházy Bécsben vett lakást, Kocsis Máté visszakapta a huszonnyolcmilliós kölcsönét
Hadházy Ákos független parlamenti képviselő egyedüliként maradt távol a parlament alakuló ülésének napján az eskütételtől, helyette a Kossuth térre hirdetett köztéri fogadóórát – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Éjfél után közzétették a kormánytagok és parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatait, amit a november 1-jén fennálló állapot szerint kellett kitölteniük. Ebben a cikkben a legérdekesebbekből szemezgettünk a képviselők közül.

Hadházy Bécsig ment egy új lakásért

Hadházy Ákos független képviselő a szekszárdi háza és a fácánkerti szőlője mellé tavaly vásárolt egy 30 négyzetméteres lakást Bécsben. Az ingatlannak felerészben tulajdonosa. Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a lakás Bécs egyik külső kerületében található, a korábbi házának eladásából és hitelből vásárolta, illetve abból, hogy 18 évig állatorvosként dolgozott. Hozzátette: a bécsi lakást befektetésként vette.

Bár ilyesmire nincs külön rovat a politikusi vagyonnyilatkozatokban, a dokumentum végére mégis odaírta kézzel, hogy magyar magánszemélyektől 16,8 millió forintot kapott, amikor adománygyűjtő kampányt indított, mert egy ideig nem kapta meg a képviselői fizetését, miután csak később tette le az esküjét. Már korábban letette volna, de szerinte egy ideig Kövér László házelnök szabotálta azt. „2022-ben magyar magánszemélyektől választási kampányra, az eskütételem törvénytelen akadályozásának időtartamára, majd a tiszteletdíjam törvénytelen visszatartása és a politikai munkám támogatására 16,8 millió forint magán kisadomány érkezett” – írta a vagyonbevallása végére.

Jakabnak se lakása, se megtakarítása

Már nincs meg a 106 négyzetméteres miskolci lakása Jakab Péternek, aminek korábban felerészben ő volt a tulajdonosa. A volt Jobbik-elnök friss vagyonnyilatkozata szerint egyébként már nem él egy háztartásban eddigi feleségével, a gyerekeivel viszont igen. Más lakás vagy ingóság sincs a nevén.

Jakabnak tavasszal még 3,9 milliónyi készpénze volt, novemberre viszont ez teljesen eltűnt, és más megtakarítást sem tüntetett fel. De a bevallás szerint a közel nyolcmilliós hitelét is teljesen törlesztette.

Friss pozícióként a Nép Pártján Mozgalom elnökségét jegyezte fel, amiért szerinte nem kap egy forintot sem.

Százmillióval apadtak Gyurcsány értékpapírjai

Tovább apadt Gyurcsány Ferenc értékpapír-megtakarítása – míg tavasszal 587 millió forintja volt így, addig novemberre ez 461 millióra csökkent le.

Az általa adott kölcsönt viszont elég jól törlesztették már neki: fél évvel ezelőtt még 42 millió forinttal tartoztak neki, novemberben viszont már csak 13 millióval. Közel 632 milliós követelése is van a DK elnökének, „lakásvásárlás foglaló és előleg” címén.

Ennek ellenére pár hónap alatt csupán 1 millióval törlesztette a banki hitelét, ami így most 58 millió forintra rúg.

Az Altus Portfólió Kft.-je a friss bevallása szerint kevesebbet hoz a konyhájára, mint korábban. Azelőtt valamivel több mint 7 milliót írt be mellé, most viszont bruttó 1–5 millió forint közé tette a jövedelmét.

Kósa gazdasági épületet újított be, el is adósodott

Kósa Lajos gazdasági épületet vett Debrecenben, amelynek felerészben a tulajdonosa. Azt még nem tudni, milyen tervei vannak a 3876 négyzetméteres kivett területtel a fideszes képviselőnek, de az biztos, hogy jócskán eladósodott a vásárlás után.

Míg tavaly májusban adóstársként 50 millió forinttal tartozott a banknak a lakásépítési kölcsön felvétele után, novemberben már 115 millióval. Egy magánszemélynek pedig 10 millióval jön a fideszes politikus. Mindeközben pár hónap alatt 3 millióval növelte a megtakarításait, és hiába a tetemes kölcsön, a három motorját és motorcsónakját nem adta el.

Kocsis Máté kölcsönt kapott vissza

Visszakapta a 28 millió forintos családi kölcsönt Kocsis Máté, így a tavalyi 34,6 millióról 68,8 millióra ugrott a megtakarítása.

Kocsis Máté lakossági fórumot tart Veszprémben 2022. március 22-én – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Kocsis Máté lakossági fórumot tart Veszprémben 2022. március 22-én – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Fidesz frakcióvezetője a családi cégből már tavaly kiszállt, és nem is maradt más gazdasági érdekeltsége. Az aranyhalait nem írta be a vagyonnyilatkozatba, Szász Endre Paragrafus című festményét viszont igen, amit egyévesen kapott ajándéka 1982-ben.

Ungárnak havi 11 millió is jutott

Ungár Péter, az LMP társelnöke bizalmi vagyonkezelési szerződés révén havi 11 millió forint bevételhez jutott 2022-ben. Ungárnak 2018-ban körülbelül 15 milliárd forintos vagyona volt akkori adóbevallása szerint. Testvérével és anyjával, Schmidt Máriával közös, ingatlanhasznosítással foglalkozó családi cégükből milliárdos osztalékokat vett fel korábban, később a részvénycsomagját bizalmi vagyonkezelőre bízta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!