Bő egymilliárd forint és kaszinós cég az új honvédelmi miniszter vagyonnyilatkozatában

2022. július 5. – 20:23

frissítve

Bő egymilliárd forint és kaszinós cég az új honvédelmi miniszter vagyonnyilatkozatában
Az új kormány tagjai esküt tesznek az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 24-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Három vagyonos minisztert próbál ki Orbán Viktor ebben a ciklusban. Csák János, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Nagy Márton is tetemes megtakarításokról számolt be az első vagyonnyilatkozatában, amit csak a megkeresésünk után tettek közzé. A honvédelmi miniszter kaszinókban érdekelt, a kulturális és innovációs miniszter könyvet írt Amerikáról, a gazdaságfejlesztési miniszter pedig a Mol felügyelőbizottsági tagjaként keres mellékest.

Kinevezésük után harminc napjuk volt a minisztereknek és államtitkároknak, hogy megírják a vagyonnyilatkozatukat. A határidő lassan két hete lejárt, ám a dokumentumok keddig nem kerültek fel a kormány honlapjára.

Kedd délelőtt a Miniszterelnökség sajtóosztályánál érdeklődtünk, hogy mindenki eleget tett-e a törvényi kötelezettségének, és mi az oka, hogy máig nem jelentek meg a vagyonnyilatkozatok a kormányzati portálon. Cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak, alig pár órával a levelünk elküldése után azonban elkezdték sorra feltölteni a dokumentumokat.

Azoknak a minisztereknek és államtitkároknak, akik egyúttal parlamenti képviselők is, már május végén nyilatkozniuk kellett. Három új miniszter (Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Csák János és Nagy Márton) vagyoni helyzetét azonban csak most ismerheti meg a nyilvánosság.

Négy cége maradt Szalay-Bobrovniczkynek

Nyolc ingatlana, Lexusa, több mint egy milliárd forintnyi megtakarítása, kaszinói és zsíros céges érdekeltségei vannak Szalay-Bobrovniczky Kristófnak. Kinevezése előtt azt ígérte a honvédelmi miniszter, hogy mindenben a jogszabályok szerint jár el, és megszünteti a miniszteri pozíciót és a céges érdekeltségeit érintő összeférhetetlenséget. Azóta megvált a csehországi repülőgyártó cégétől és a vagongyártó vállalkozásától is, mindkettő Hernádi Zsolt Mol-vezér érdekeltségébe került.

Június végére még négy cégben maradt tulajdonos Szalay-Bobrovniczky – derült ki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férjének friss vagyonnyilatkozatából. A legértékesebb közülük a London Capital Kft. Ezzel a céggel vásárolta be magát abba a Garancsi Istvánnal közös vállalkozásba, amellyel öt budapesti kaszinó üzemeltetését vették át a 2019-ben elhunyt Andy Vajna cégétől.

Az üzletet 19,4 milliárd forintért szerezték meg, amihez 10,5 milliárd forintot kaptak az államtól a jegybank kedvezményes hitelprogramjából, a maradék 9,487 milliárdot pedig a két vállalkozó egy-egy cége hitelezte meg. A kaszinók koncessziója csak 2024-ig szólt volna, ám 2021 őszén a Rogán Antal felügyelete alá tartozó Nemzeti Koncessziós Iroda 2056-ig meghosszabbította az engedélyüket úgy, hogy ehhez még pályázatot sem kellett kiírni, elég volt egy ajánlattételi eljárás.

A London Capital Zrt. jól tejelt tavaly, 1,624 milliárd forintos osztalékot tudott kivenni a honvédelmi miniszter.

Százszázalékos tulajdonosa emellett a VBPS Ingatlanforgalmazó és -hasznosító Kft.-nek, amely főtevékenysége szerint ingatlan-adásvétellel foglalkozik, ám a korábbi évekhez hasonlóan tavaly sem volt nagy bevétele. Az Mfor.hu cikke szerint 65,89 millió forintos adózott eredménnyel zárta 2021-et, és egyedüli tulajdonosként 49 millió forint osztalékot vett ki Szalay-Bobrovniczky. Tavaly júniusban alapította a szakorvosi járóbeteg-ellátással foglalkozó Új Clinic Zrt.-t, amelynek az első évben még nem volt árbevétele, csupán 21,6 millió forintos veszteséget termelt.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Ma már csak 3 százaléknyi tulajdonrésze maradt a honvédelmi miniszternek a magyar kormánnyal szimpatizáló V4NA nevű nemzetközi hírügynökség kiadójában. A V4NA Ltd.-t 2019-ben alapította, majd a Válasz Online cikke szerint előbb Habony Árpád cége vásárolta be magát, majd nem sokkal később már a New Wave Media Group Kft. lett a cég többségi tulajdonosa, és Szalay-Bobrovniczky Kristófnak csupán jelképes, 3 százalékos tulajdonrésze maradt.

A céges érdekeltségei mellett érdemes rápillantani az új honvédelmi miniszter megtakarításaira is:

  • 1,067 milliárd forintja van a bankszámláján,
  • 86,57 millió forintnak megfelelő összeget tart a devizaszámláján, és
  • 53 millió forintja van értékpapírokban.

Frissítés 21:05-kor: Cikkünk korábbi verziójában tévesen szerepelt, hogy 1,67 milliárd forint van a honvédelmi miniszter számláján. 1,067 milliárdot írt a vagyonnyilatkozatában. A javítás után a cikk címét is átírtuk.

Mindemellett valószínűleg nem kell izgulnia amiatt, hogy 58,98 milliós hiteltartozása van még a bank felé.

A miniszter ingatlanportfóliója is figyelemre méltó. Felerészben tulajdonosa egy 102 négyzetméteres és egy 85 négyzetméteres XII. kerületi társasházi lakásnak, de ugyanabban a kerületben van egy 74 négyzetméteres lakása is. Ajándékba kapott Badacsonytomajon egy házat szőlővel és udvarral. A Fejér megyei Tabajdon pedig 2015-ben vett egy több mint 1 hektáros telket, 3 hektárnyi erdőt és egy másik, 4,25 hektáros erdőt is. Gyulakeszin egy 0,67 hektáros szőlőnek és legelőnek a tulajdonosa negyedrészben.

Csák János motorral jár, és könyvet írt Amerikáról

A nyáron akár össze is futhat a honvédelmi miniszterrel Csák János a Balatonnál. A kulturális és innovációs miniszternek Badacsonytomajon és Szigligeten is van egy-egy nyaralója. Mindkettőnek felerészben a tulajdonosa, akárcsak a 400 négyzetméteres III. kerületi háznak és az idén vásárolt 193 négyzetméteres III. kerületi háznak.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Csák garázsában két motor parkol, autó nincs is a nevén. Az biztos, hogy ő sem a pénzért vállalta a miniszteri posztot: 71 millió forint megtakarítása van állampapírokban, és 90 milliót tart más értékpapírokban. A bankszámláján 8 millió forintot és 25,5 ezer eurót tart vagyonnyilatkozata szerint.

Két nap múlva jelenik meg a kulturális és innovációs miniszter új könyve, amit az MCC ad ki. Az amerikai géniusz című könyvében Csák „az Amerika teljesítménye mögött rejlő állandó és maradandó szellemi jelenséget és lelki örökséget, az amerikai géniusz mibenlétét és történetét vizsgálja” a fülszöveg szerint. A könyv megírásáért egyszeri, 372 ezer forintos díjat kapott az MCC kiadójától.

Csák korábban a legnagyobb magyarországi cégeknél (Matáv, Mol-csoport, T-Mobile, Richter) töltött be vezető pozíciókat, de a Design Terminal és a Brain Bar tulajdonosa is volt. Az elmúlt években sorra megvált érdekeltségeitől, és egyedül a családi cégében, az üzletvitellel és könyvkiadással is foglalkozó Mobilnet Kft.-ben maradt tulajdonos. A feleségével közös cég 13,49 millió forint adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet.

Nagy Márton több mint 200 millió forintot tett félre a válságra

Nagyon sok pénz maradt az embereknél a járványidőszakban Nagy Márton szerint. A gazdaságfejlesztési miniszter ezt pár nappal a kinevezése után, a kormányinfón mondta, ahol a különadók részleteit ismertették.

Nagy valóban nem panaszkodhat, friss vagyonnyilatkozata szerint tetemes, 190 millió forintos megtakarítása van különböző értékpapírokban és biztosításokban. Ezenfelül 3 millió forint készpénzről vallott, míg a bankban 8 millió forintot és 10 ezer eurót tart, több mint félmillió forintja pedig önkéntes nyugdíjpénztárban van.

Miniszterként havi bruttó 5 millió forintot keres, emellett

havonta 4 ezer eurót kap a Mol felügyelőbizottsági tagjaként, ami a keddi, történelmi árfolyammal számolva nagyjából 1,63 milliós bevételt jelent.

A gazdaságfejlesztési miniszternek a II. kerületben van egy 89 négyzetméteres lakása, a XII. kerületben pedig egy 39 négyzetméteres lakásnak és egy 5 négyzetméteres tárolónak a tulajdonosa 3/10-ed részben tavaly óta.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Június elején a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatairól itt, Orbán Viktoréról pedig itt írtunk. Azt pedig ebben a cikkben szedtük össze, hogy mekkora vagyonról számoltak be a parlamenti újoncok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!