Újabb rekord: 409 forintnál járt az euró

2022. július 5. – 10:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd délután átlépte a 409 forintos határt, ezzel új rekordot döntött az euró ára. Ezzel együtt az amerikai valutával szemben is sikerült új mélypontot elérni, egy ponton 398 forint volt egy dollár.

Június 13-án lépte át először tartósan a 400-as lélektani határt a forint árfolyama, és később az MNB óriási kamatemelése ellenére sem tudott tartósan visszaerősödni. Most a 408 forintos rekordot sikerült megdönteni. A magyar valuta leértékelődése mögött a következő tényezők állnak:

  • A gazdaság bizonyos szektoraira kivetett különadók a külföldi befektetők szemében nem vetnek jó fényt Magyarországra. Általában nem érdemes olyan országba pénzt vinni, ahol soha nem tudja az ember, milyen extraadót sóznak egyik pillanatról a másikra a nyakába.
  • Április végén megindult Magyarországgal szemben a jogállamisági eljárás, amely az uniós források egy részének kifizetését veszélybe sodorhatja.
  • A 12,2 százalékos maginfláció Európa egyik legmagasabbja.
  • Meghosszabbították az árstopokat, amelyek torzítják a versenyt.
  • Kitart a kamatemelési politikája mellett a FED akár annak az árán is, hogy ezzel recesszióba sodorják az USA gazdaságát. Ez automatikusan a dollár felértékelődéséhez vezet az olyan kisebb valutákkal szemben, mint a forint.

Elemzésünk arról, hogy hogyan kövezte ki a kormány az utat a 400 forintos euróig, itt olvasható. A forint értékvesztéséről szóló magyarázó videónk pedig itt tekinthető meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!