Hernádi Zsolt vette meg a honvédelmi miniszter csehországi repülőgépgyártó cégét

2022. június 23. – 19:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója vette meg a honvédelmi miniszter csehországi repülőgépgyártó cégét – írja az Aero Vodochody csütörtöki közleménye.

A bejelentés szerint az új honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf az SI 13 Aero Zrt.-nek adta el az Aeróban eddig meglévő többségi részesedését. A cég mögött Hernádi Zsolt, a Mol vezetője áll. Az Aero kisebbségi részesedését továbbra is a cseh Omnipol a.s. vállalat birtokolja.

Azt írják, Hernádi üzletszerzése tovább erősíti az Aero piaci pozícióját, és lehetővé teszi a jövőbeni növekedést. „Az Aero folytatja mindhárom üzleti tevékenységének fejlesztését, azaz a saját katonai repülőgépek gyártását és fejlesztését, a karbantartás-javítás-felújítás üzletágat, valamint a hazai és nemzetközi megrendelőknek szánt repülőgép-építési programjait. Mindhárom pillér a vállalat üzleti stratégiájának szerves része marad” – írták.

Az 52 éves Szalay-Bobrovniczky Kristóf egyike az ötödik Orbán-kormány új minisztereinek. Benkő Tibort váltotta a Honvédelmi Minisztérium élén. Családja erősen beágyazottnak számít a 2010 utáni elitbe: felesége, Szentkirályi Alexandra korábban főpolgármester-helyettes volt, most a kormány egyik szóvivője. Testvére, Szalay-Bobrovniczky Vince Magyarország ausztriai, majd finnországi és észtországi nagykövete volt, legutóbb a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkáraként dolgozott.

Szalay-Bobrovniczky hosszú ideig a Fidesz gazdasági hátországában tevékenykedett, politikai pozíciót londoni nagyköveti posztja (2016-tól) után először vállalt. Az üzletember köztudottan közel áll Habony Árpádhoz, ő maga bajtársként hivatkozott rá egy interjúban. A 2010 utáni időszakban több államhoz közeli vállalkozásnál is feltűnt a neve, 2019-ben például bevásárolta magát a Transmashholding Hungary Kft.-be, amelyet a részben a Ganz, részben pedig az orosz Transmashholding által Egyiptomnak legyártandó 1300 vasúti kocsi teljesítésére hoztak létre. Szalay-Bobrovniczky életútjáról és különböző gazdasági érdekeltségeiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. A miniszteri kinevezése után összeférhetetlenség miatt kénytelen volt megválni ezektől az érdekeltségeitől.

A magyar kormány korábban összesen 12 darab, a cseh Aero Vodochody által gyártott könnyű sugárhajtású repülőgépet vásárolt a Magyar Honvédségnek, 8 ebből a (Gripen-)pilóták kiképzését, 4 pedig felderítő célokat szolgál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!