Több mint száz iskolában ülősztrájkkal tiltakoztak a diákok, a Karmelitánál papírrepülőket dobáltak

2022. december 8. – 07:04

frissítve

Több mint száz iskolában ülősztrájkkal tiltakoztak a diákok, a Karmelitánál papírrepülőket dobáltak
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Reggel hét órától diákok ülősztrájkoltak a Blaha Lujza téren. Néhányan el akarták foglalni a Rákóczi utat, de a rendőrök ezt nem engedték nekik.
  • Fél nyolctól az Egyetem téren az ELTE oktatói, dolgozói, hallgatói közös fotóval álltak ki pedagógustársadalomért.
  • Nyolc órától az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanárai forgalomkorlátozó akciót szerveztek a Szentendrei úton. Egy időre elfoglaltak egy sávot.
  • A Sándor-palotánál is tüntettek ugyanekkor. A szervezők papírrepülőkkel dobáltak meg egy kormányzati kisbuszt, majd sárga rózsát helyeztek el a Sándor-palotánál.
  • Nyolckor elkezdődött az országos pedagógussztrájk, több mint száz iskolában ülősztrájkkal tiltakoztak a diákok délelőtt.

Napközben még több iskolában folytatódik a diákok és a tanárok sztrájkja, mi most lezárjuk a közvetítésünket. Pénteken a diákok MTVA előtti tüntetésével folytatódik az oktatásért való kiállás, arról is beszámolunk majd. Köszönjük mára a figyelmet!

A Deák Ferenc Gimnáziumban is volt csütörtökön megmozdulás az országos eseményekkel egy időben. Az iskolaépület előtt pár szülő gyűlt össze kilenc órára az Egységes Szülői Front szervezésében, akik papírcetliken lévő betűkből kirakták a CSEND NEM REND szlogent a lépcsőre, majd hangosbeszélős dudálást követően felolvasták a kilencpontos követeléseiket. Az akciót egyébként egy autós dudálással is támogatta.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Az épületben már korábban elkezdődött a tiltakozás. Az országos eseményekhez csatlakozva 8 óra 25 perctől nem hagyományosan, folyosón ülve sztrájkoltak az intézmény diákjai körülbelül kilenc óráig, hanem az épület aulájában összegyűlve, ahogy azt hétfőn is tették. Az egyik diák a Szegedernek azt mondta, hogy mind a négy évfolyamból voltak ülősztrájkolók, összesen alsó hangon 150–200-an lehettek, de inkább többen. Elmondta, hogy a tiltakozásokkal elértek valamit, hiszen egyre többen csatlakoznak az Egységes Diákfronthoz, illetve a tiltakozásokhoz is.

A XXII. kerületi Kempelen Farkas Gimnázium és a szomszédos Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium közösen állt ki az oktatás jövőjéért. Reggel az állami és az egyházi iskola pedagógusai mellett támogató szülők és diákok is részt vettek a megmozduláson, ahol felolvasták közös követeléseiket.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Az egyik tanár lapunknak azt írta: „fellobbantottuk az összefogás és a remény lángját, melyet mindkét iskola magával vitt a mai napra”.

A Kempelen Farkas Gimnázium tanárai közül 32-en sztrájkolnak ma, a szülők a legtöbb gyereket nem vitték be az intézménybe.

Tanítási szünetet rendeltek el csütörtökre a II. Kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban. A tanári karból 33 tanár tagadta meg közös erővel a tanítást. Reggel élőlánccal támogatták tanáraikat az iskola diákjai.

„Staféta az oktatásért” akcióval tiltakozik a Pedagógusok az iskolákért Nagykanizsa és környéke csoport az országos sztrájknaphoz kapcsolódva.

A staféta reggel nyolc órakor indult útjára. A nap folyamán a tiltakozás jelképeit és a pedagógusok, szülők, diákok 9 pontját követelő petíció aláírásgyűjtő íveit adják láncban egymásnak a tiltakozásban részt vevő iskolák. Az akcióban minden nagykanizsai általános iskola, gimnázium és szakképző iskola részt vesz, és a 15 intézményhez csatlakoztak a Gelsei Weöres Sándor Általános Iskola tantestületéből is.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Országosan is kevés pedagógus tiltakozik határozatlan idejű polgári engedetlenséggel, ahogy a pécsi művészeti gimnázium több tanára. Mivel egyáltalán nem veszik fel a munkát, amíg a követeléseik nem teljesülnek, így csütörtök reggel csak a tiltakozó diákokat biztató taps idejére jelentek meg az iskolánál. Ezután a Telex kérdésére elmondták, hogy személyes egyeztetést kezdeményeztek a Pécsi Tankerületi Központ vezetőjénél, aki két jogász társaságában fogadta őket. A kétórás beszélgetésen a megjelent öt pedagógus számára is kiderült, hogy a tankerületi vezető is érti, átérzi a problémáikat, ugyanakkor az álláspontok nem igazán tudtak közeledni.

Fotó: Gűth Ervin / Telex
Fotó: Gűth Ervin / Telex

Kérték a vezető segítségét a céljaik elérésben, de a tankerület elsősorban a törvények és szabályok betartatására törekszik, míg a pedagógusok változásokat szeretnének elérni. Az egyik tiltakozó tanár szerint egyáltalán nem egyértelmű a polgári engedetlenség megítélése, ezért a kirúgás is következetlen intézkedés. Egy másik pedagógus kiemelte, hogy ő „papír” kérdést sem tudja elengedni, mert annyira szimbolikus, hogy tanárként saját költségen kell fénymásolgatni, de szülőként is papírokat kell bevinnie a gyerekei iskolájába, hogy azok dolgozatot tudjanak írni.

A Pécsi Tankerületi Központ bejárata elé két tiltakozó rajzolt fel krétával üzeneteket egy viszonylag spontán akció keretében.

Fotó: Gűth Ervin / Telex
Fotó: Gűth Ervin / Telex

Az országos hullámhoz csatlakozva ma a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola pedagógusai is nyíltan sztrájkoltak, a demonstrációt reggel fél nyolcra hirdették meg az iskola bejáratához. Az eseményhez a tanári karnak nagyjából az egyharmada csatlakozott, de mint megtudtuk, a tantestületnek legalább a fele szolidaritást vállal velünk.

Fotó: Halmai Dávid / Szegeder
Fotó: Halmai Dávid / Szegeder

Háromnegyed nyolckor az iskola 17 pedagógusa állt feketébe öltözve a gimnázium kapujában transzparensekkel, őket a szülők biztatták. 8 óra után egy csapat diák is csatlakozott a sorfalhoz, ekkor nagyjából 30 embert lehetett a kapunál látni, a tanárok tapssal fogadták a tanulókat, „ez nektek szól”, mondták. Negyed kilenc után az iskola aulájában folytatták a tiltakozást. A gimnázium vezetősége a sztrájkoló tanárok beszámolói alapján „passzívan fogadta a demonstráció tervét”.

A tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium tanulói az első három tanórát ülősztrájkkal töltötték. „Lemondtunk a tanulásról, hogy a rendszert tanítsuk” – írta lapunknak az egyik diák.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Szolnokon és környékén összesen 199-en sztrájkoltak és 23-an vállaltak polgári engedetlenséget. Három iskolában ülősztrájkot szerveztek a diákok: a Szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban, a Szolnoki SZC Vásárhelyi Pál Két Tanítási Nyelvű Technikumban és a Verseghy Ferenc Gimnáziumban.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el a Kincskereső iskolában. „Ma a szülők sztrájkolnak értünk, egy gyerek sem jött iskolába” – írták az iskola Facebook-oldalán.

„A Kincskereső teljes szülői közössége a mai, országos pedagógus sztrájknapon, december 8-an, szolidaritását fejezi ki a iskola pedagógusaival és dolgozóival. A mai napon üresek lesznek a tantermek, az iskola egyetlen diákja sem megy iskolába” – írták a szülők a Telexnek

Alaposan felkészültek a csütörtöki sztrájknapra a ferencvárosi iskolában, szalagokkal zárták le az iskola bejáratát. A 444 cikke szerint a szülők és tanárok a kirúgott pedagógusok képeivel tiltakoztak az elbocsátások és a közoktatás helyzete ellen.

Fotó: Sajó Dávid / Telex
Fotó: Sajó Dávid / Telex

A szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban is ülősztrájkoltak diákok, így álltak ki tanáraik mellett.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Az V. Kerületi Hild József Általános Iskolában 26 pedagógusa sztrájkol csütörtökön. Az iskola egyik tanítója lapunknak azt írta, hogy az intézmény elégséges szolgáltatást nem tudott volna biztosítani a sztrájkolók magas létszáma miatt, így tanítás nélküli munkanapot rendeltek el.

Az iskola szülői közössége is kiállt a tanárok mellett: molinókat helyeztek el, kockás szalagokkal díszítették fel az ablakokat és posztereket raktak a kapura.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban 30 tanár sztrájkol, ők a tervek szerint a jövő héten is folytatják a tiltakozást. A diákok ülősztrájkolnak, ez alatt énekelnek és gitároznak a folyosón.

Fotó: Olvasói fotó / Telex Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Karmelitától sárga rózsával a kezükben átvonultak a Sándor-palota elé a tüntetők, nagyjából hetven-nyolcvan ember gyűlt össze kilenc után a Budai várban

Az egyik felszólaló a szülők nevében kérdezte a kormányt, hogy „miért nem a mi érdekeinket képviselik”. „Mi, szülők nem kértük az elbocsátásokat” – fogalmazott. Néhány elmaradt óra pótolható szerinte, de egy tanár a jelenlegi helyzetben nem. „Ez elfogadhatatlan. Az állam megfosztja a diákokat a tanáraiktól, a példaképeiktől”.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Arról beszélt, nem kérnek az egyengondolatokból, szabad, pedagógusokból álló oktatási minisztériumot követelnek, és végsőkig ki fognak állni a tanárokért és a gyermekeik tanuláshoz való jogáért.

Elénekelték a Sárga rózsa című dalt, és közben sárga rózsákat helyeztek el a Sándor-palota bejáratánál kifeszített láncra.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Szegeden kora délelőtt együtt demonstráltak szülők, tanárok és diákok. A Radnóti Miklós gimnázium előtti kis téren az Egységes Szülői Front tartott akciót: leragasztott szájú emberek tartották a kezükben A CSEND NEM REND mondatot kiadó betűket. Azután az iskolából kijött két diák, leszedte a ragasztót a szájakról, és a résztvevők felolvasták a tiltakozás 9 pontját. A sztrájkoló tanárok is kijöttek, ők a bekeretezett felkiáltójelet rajzolták a kezükbe, és a felolvasás alatt felmutatták. Ezután néhány percig mindannyian együtt skandálták a „csend nem rend”, és a „ne féljetek, veletek vagyunk” jelmondatokat.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Pécsen a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum hét tanára jelentett be határozatlan idejű polgári engedetlenséget még a hét elején. Az iskola 120-130 diákja csütörtök reggel az első négy órára ülősztrájkot kezdeményezett. Mivel a tiltakozó tanárok az engedetlenség ideje alatt nem mennek be az iskolába, így az intézmény bejáratánál találkoztak. Rövid beszédekkel és kölcsönös tapssal biztatták egymást, aminek a végén meg is ölelték a diákok a tanárokat. Az egyik tanár ígéretet tett az osztályának, hogy a közös karácsonyi ünneplést megoldják.

Fotó: Gűth Ervin / Telex Fotó: Gűth Ervin / Telex
Fotó: Gűth Ervin / Telex

Több másik iskolában zajlik még hasonló tiltakozás, de pontos számot nehéz mondani, mert sokan előzetesen be sem jelentették a nyilvánosság előtt, hogy mire készülnek.

8:45-kor a szervezők bemondták, hogy véget ért a sávlezárás a Szentendrei úton, a résztvevők elkezdtek levonulni. Öt-hatszázan vettek részt az AKG tanárai által szervezett eseményen, az oktatás 9 után kezdődik ma az intézményben.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Nagyon jó a hangulat a Karmelitánál. A tüntetők ironikusan azt követelik, hogy még több tanárt rúgjanak ki, kevesebb bért adjanak pedagógusoknak, de azt is skandálják, hogy „minden így jó, ahogy van”, és a plágiumot is éltetik.

„Vonják ki a pénzt a közoktatásból”, „még több terhet” és hasonló rigmusok hangzanak fel. Közben egyre több papírrepülő fekszik a kordon túloldalán.

A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában 17-en csatlakoztak az országos sztrájkhoz, péntektől pedig határozatlan idejű munkabeszüntetést hirdettek. Lapunknak elküldött nyilatkozatukban megdöbbenésüket fejezték ki a kollégáik kirúgása miatt, és azt írták:

„A diákoknak állandóságra, biztonságra, példaképekre van szükségük, hogy eligazodjanak a jelenlegi változó világban. Tanárokként feladatunk a diákok mentális egészségének ápolása is, nem csak abból áll a munkánk, hogy megtanítjuk a szakunknak megfelelő ismereteket. Ez a helyzet olyan mélységekbe, bizonytalanságba taszítja gyermekeinket, amelyhez nincs fogható.”

„Jó reggelt! Jó reggelt!” – skandálják a Karmelitánál tüntetők, miután elénekelték a Gábor Áron rézágyúját, és a Jöjj el, kedves Télapó! című dalokat.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

„Éljen a király!” – tapsolnak a résztvevők, de megtapsolták „Magyarország krampuszát, Pintér Sándort” is. A követeléseiket papírrepülőkre írták fel, és átdobálták a kordonokon. A Karmelita közelébe nem engedik őket a rendőrök, kordon áll az utca végén.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A magyar oktatási rendszer számos strukturális problémától szenved, az egyik ilyen az országon belüli hatalmas egyenlőtlenségek létezése. Csak egy példa: míg a tavalyi tanévben Budapesten a diákok 3,7 százalékát fenyegette lemorzsolódás, Nógrádban ez 17 százalék volt. Ráadásul a halmozottan hátrányos helyzetű diákok jelentős része is az ország néhány járására koncentrálódik.

Az oktatás strukturális problémáiról és az egyenlőtlenségekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A Szentendrei úton még mindig tart a forgalomkorlátozás. A résztvevők a piros lámpánál a zebrára mennek, ahol az autósoknak mutatják meg az üzenetüket: „Szabad ország, szabad oktatás!”

Az utóbbi évtizedekben rendkívül elöregedett Magyarországon a pedagógusszakma, a tanárok fájóan nagy százaléka 50 év feletti, miközben harminc alatt alig dolgoznak néhányan az oktatásban. Ez a béreken is látszik, a tanárok amúgy is brutálisan alacsony átlagfizetését csak az húzza fel, hogy az 50 évnél idősebbek még relatív jobban keresnek.

Erről legutóbb ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Az imént kigördült egy kormányzati autó a Karmelita épülete elől a Hunyadi János útra, ahol ötven-hatvan tanár, diák, szülő gyűlt össze. Azt nem tudni, ki ült a kisbuszban, a tüntetők azonban lelkesen az autó felé dobálták a papírrepülőket a követeléseikkel. A rendőrök felszólították őket, hogy ne dobálják az autókat, mert zavarják a sofőrt.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az Eötvös József Gimnázium szülői közössége szerdán átadott egy nyilatkozatot a Belső-Pesti Tankerület vezetőjének, amit több mint ezren aláírtak. A közös akció lényege az volt, hogy kiálljanak Kapin Lilla tanárnő, és a más iskolákból polgári engedetlenség miatt elbocsátott pedagógusok mellett. Kapin Lillát múlt hét szerdán rúgták ki hét tanárral együtt, mert többször is részt vett a törvénytelen munkabeszüntetésben.

„Tiltakozunk ezen döntés ellen és kérjük annak haladéktalan visszavonását.”

A Budai várba szerveztek tüntetést a Vörösmarty Gimnázium tanárjai. Sorfalat állnak a Karmelita közelében. A cél, hogy ha Orbán Viktor megérkezik munkahelyére, neki nyújtsák át a petíciójukat. Papírrepülőket hajtogattak, ezekre írták a követeléseiket. Nagyjából ötven-hatvan ember lehet a helyszínen, elénekelték a Himnuszt és a Kossuth Lajos azt üzente dalokat.

A Vörösmarty Mihály Gimnáziumból egy angol szakos tanárnőt rúgtak ki múlt hét szerdán, aki éppen táppénzen volt, így nem is volt bent az iskolában, mikor megérkezett a felmentő levél. A gimnázium egy másik tanára a történtek után a héten felmondott szakmai okok miatt. Szerinte a legerősebb pedagógiai módszer maga a példamutatás, és a legnagyobb formálóerő a többség életében a mintakövetés.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Szentendrei úton a tömeg azt skandálja: „Szabad ország, szabad egyetem”. Az autósok dudálással támogatják az AKG közösségét, akik már több százan vannak, még mindig egy sávot zártak le.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Portugália nagyon rossz oktatási rendszert örökölt a 20. századból, az első, 2001-es PISA-felmérésen az utolsók közt szerepeltek a fejlett országok között. Magyarország ezzel szemben a 2000-es években egész jó eredményeket ért el a nemzetközi felmérésekben.

A portugálok nem akarták annyiban hagyni ezt a helyzetet, ezért komoly reformokat vezettek be, a 2000-es években átalakították az egész oktatási rendszerüket. A PISA-felmérésekben elért eredményeik így 2015-re elérték és meghaladták az európai átlagot.

A portugál oktatási rendszerről nemrég hosszú cikkben írtunk, az itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!