Több mint száz iskolában ülősztrájkkal tiltakoztak a diákok, a Karmelitánál papírrepülőket dobáltak

2022. december 8. – 07:04

frissítve

Több mint száz iskolában ülősztrájkkal tiltakoztak a diákok, a Karmelitánál papírrepülőket dobáltak
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Reggel hét órától diákok ülősztrájkoltak a Blaha Lujza téren. Néhányan el akarták foglalni a Rákóczi utat, de a rendőrök ezt nem engedték nekik.
  • Fél nyolctól az Egyetem téren az ELTE oktatói, dolgozói, hallgatói közös fotóval álltak ki pedagógustársadalomért.
  • Nyolc órától az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanárai forgalomkorlátozó akciót szerveztek a Szentendrei úton. Egy időre elfoglaltak egy sávot.
  • A Sándor-palotánál is tüntettek ugyanekkor. A szervezők papírrepülőkkel dobáltak meg egy kormányzati kisbuszt, majd sárga rózsát helyeztek el a Sándor-palotánál.
  • Nyolckor elkezdődött az országos pedagógussztrájk, több mint száz iskolában ülősztrájkkal tiltakoztak a diákok délelőtt.

A tanárok, diákok és szülők 9 pontja a következő:

  1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
  2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
  3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
  4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
  5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
  6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
  7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
  8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
  9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

Az AKG tanárai elfoglalták a Szentendrei út egyik sávját, diákok is csatlakoztak hozzájuk, körülbelül 200-an lehetnek. Másik sávot hivatalosan csak akkor foglalhatnak el, ha 500-nál is többen lesznek.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A tanárokat nem fizetik meg eléggé Magyarországon – ezt még a kormány vezetői is elismerik. Annak a mértékéről viszont, hogy mit is jelent a rossz fizetés, eltérő képek élnek bennünk. Legjobban ezt akkor lehet szemléltetni, ha a többi hasonló végzettséget igénylő szakma átlagbérével hasonlítjuk össze a pedagógusok fizetéseit.

Ha valakit jobban érdekel ez a téma, ebben a cikkünkben részletesen foglalkoztunk a tanárok bérezésével.

Az AKG tanárai csütörtök reggelre forgalomkorlátozó akciót szerveztek a Szentendrei útra, amihez más iskolákból is csatlakoztak, körülbelül 150-200-an lehetnek. Alapítványi iskolaként ezzel szeretnék kifejezni, hogy ők sem értenek egyet a közoktatásban zajló eseményekkel, és kiállnak elbocsátott kollégáik mellett. Az akció reggel 8-tól 8:45-ig tart, így a tanítás ma csak 9 után kezdődik az intézményben. Helferné Kepecs Judit két másik kollégájával együtt szervezte az eseményt, lapunknak azt mondta: az oktatás független attól, hogy valaki alapítványi vagy állami iskolába dolgozik, mert ez mindenki ügye. „Az ember átérzi, hogy milyen egy végzős osztályfőnök elbocsátása.” Bár szerinte alapítványi iskolaként kiváltságosabb helyzetben vannak, de már ők sem akarnak „szépen, csendesen állni egy járdán”.

Álltak már élőláncba, tüntettek, ennek ellenére úgy érzi, még mindig nem jut el sok emberhez, hogy mi zajlik az oktatásban.

Így esett a választás a forgalomkorlátozásra, amivel jobban fel tudják hívni az emberek figyelmét a tarthatatlan állapotokra.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Nagyjából kétszázan gyűltek össze az Egyetem téren fél nyolckor. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatói, hallgatói, gyógypedagógusai, a gyakorlóiskolák tanárai, diákjai és a szülők közös fotóra álltak össze.

„Mi, az ELTE polgársága (hallgatók, oktatók, tanárok, tanítók, gyógypedagógusok, diákok, diákok szülei, öregdiákok, egyetemi és iskolai dolgozók) kiállunk a magyar pedagógustársadalom mellett, támogatjuk minden, a jelenlegi oktatási rendszer javításáért küzdő ember erőfeszítését. Halaszthatatlannak tartjuk, hogy meginduljon az a munka, az a párbeszéd, ami nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy maradjon, illetve legyen elegendő tanár, nevelő, fejlesztő pedagógus a jövő Magyarországának” – üzenték.

Fotó: Joób Sándor / Telex
Fotó: Joób Sándor / Telex

A Blaha Lujza téri tüntetés hivatalosan véget ért fél nyolckor. A diákok nagy része már elindult a helyszínről, az egyik szervező pedig a többieket is távozásra szólította fel.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Blaha Lujza téren ülők elénekelték a diáktüntetések himnuszává vált Mi vagyunk a Grund című dalt A Pál utcai fiúk musicalből. Fél nyolc fele kisebb csoportokban ülnek a járdán, páran kártyáznak, az Uno is előkerült, míg mások kávéznak, beszélgetnek.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az újabb felháborodást az váltotta ki, hogy november 30-án kirúgták a Karinthy Frigyes Gimnázium hat, az Eötvös József Gimnázium egy és a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy tanárát, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. Aznap tüntetés volt a Belügyminisztérium előtt, és a diákok határozatlan idejű virrasztásba kezdtek Pintér Sándor hivatalánál, ami ezekben a percekben is tart.

Mostanra már százra emelkedett a Blaha Lujza téri tüntetés résztvevőinek száma. A diákok átvonultak a tér központi részére, a Rákóczi út és József körút sarkán, a villamosmegállóval szemközt ültek le. A helyszínen van a pedagógustüntetések több emblematikus arca, például Palya Tamás, akit a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból bocsátottak el.

A résztvevők egy része el akarta foglalni a Rákóczi utat, a rendőrök azonban ezt nem engedték nekik. Néhányan ezért minden zöldnél elindulnak oda-vissza a zebrán, és azt skandálják: „A sztrájk alapjog!”

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Negyed nyolc után még mindig nagyjából ötven résztvevője van a Blaha Lujza téri ülősztrájknak. Sokan az SZFE-tüntetésekről ismert piros-fehér szalagokat kötötték magukra, a Vörösmarty Mihály Gimnázium végzős diákjai a szalagavatón kapott kitűzőt viselik. Néhányan kereplővel adnak ki hangot, mások inkább csak beszélgetnek.

Szegeden több mint tíz oktatási intézmény elé írtak ki a tanári tiltakozó mozgalmat támogató rövid szövegeket. A szegedi Egységes Szülői Front aktivistái tegnap este és éjszaka járták végig az általános és középiskolákat, hogy a járdára krétával feliratokat készítsenek. A szervezet Facebook-oldala szerint már Makón és a Szeged melletti faluban, Deszken is megjelentek iskoláknál hasonló feliratok.

Fotó: Egységes Szülői Front Szeged / Facebook
Fotó: Egységes Szülői Front Szeged / Facebook

A Blaha Lujza téren diákok gyülekeznek, reggel 7 órakor elkezdődött az ülősztrájk. A tervek szerint a járdákat foglalják el a demonstrálók, ezzel vállalnak szolidaritást a tanáraikkal. Tudósítónk szerint a helyszínen körülbelül ötvenen vannak. A legtöbben diákok, akik a tér sarkán található CIB bank előtt gyülekeznek. Sokan matracokat is hoztak magukkal, és azokon ülnek.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Telexen, ahogy eddig is, csütörtökön is szeretnénk percről percre követni az országos sztrájk eseményeit. Ha van információja arról, melyik iskolában van munkabeszüntetés, hol tartanak szolidaritási akciókat, küldjön képet, és írjon nekünk az ugyelet@telex.hu emailcímre!

Reggel nyolckor kezdődik a következő országos pedagógussztrájk, amit a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdetett meg. A sztrájk és a polgári engedetlenség között az a különbség, hogy a sztrájk jogszabályban rögzített törvényes tiltakozás, a polgári engedetlenség nem.

Amellett, hogy országosan több intézményben sztrájkolnak a tanárok, különböző akciók is lesznek vidéken és a fővárosban.

  • 7:00-től diákok fognak ülősztrájkolni a Blaha Lujza téren. Mivel túl nagy csomópontról van szó, így csak a járdákat fogják elfoglalni, de kérdés, hányan vesznek részt az akcióban.
  • 7:30-tól az Egyetem téren az ELTE oktatói, dolgozói, hallgatói közösen fognak fotózkodni, hogy ezzel álljanak ki a pedagógustársadalomért.
  • 7:30-tól IX. kerületi gimnáziumok, pontosabban a Közgazdasági Politechnikum és a Leövey Klára Gimnázium diákjai, szülők, tanárok közösen fogják korlátozni a forgalmat a Viola utca Üllői út kereszteződésénél. 8-tól a tervek szerint elfoglalják az Üllői út egy sávját.
  • 8:00-tól az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanárai forgalomkorlátozó akciót szerveznek a Szentendrei úton.
  • 8:00-tól Miskolcon élőlánc, majd a Hősök terén felszólalások lesznek, és a teret a demonstrálók 12-kor fogják elhagyni.
  • 8:00-tól a Sándor-palotánál lesz egy tüntetés, a szervezők azt kérik, hogy mindenki hozzon magával sárga rózsát vagy papírrepülőt, amire rá tudják írni követeléseiket.
  • A tervek szerint a második tanítási órában országszerte közel száz iskolában ülősztrájkolnak a diákok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!