Olyan leszek, mint Odüsszeusz és más ígéretek az ötödik Orbán-kormány leendő minisztereitől

Legfontosabb

2022. május 18. – 17:35

Másolás

Vágólapra másolva

Minden új kormány megalakulása előtt meghallgatják a minisztereket a parlament olyan bizottságai, amik az adott miniszter felelősségi területével foglalkoznak. A 2022-es miniszteri meghallgatások szerdán Szijjártó Péter gazdasági bizottsági meghallgatásával kezdődtek, de Gulyás Gergelyen, Palkovics Lászlón, Varga Mihályon és Lázár Jánoson kívül már az első napon sorra került az alakuló, ötödik Orbán-kormány leendő minisztereinek többsége. A Telex minden fontos eseményről tudósított külön-külön, most a szerdai bizottsági meghallgatások legfontosabb pontjait vesszük sorra.

Szijjártó Péter

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A külgazdasági és külügyminiszter a gazdasági bizottság meghallgatásán, ahol fideszes többség 10 igen és 3 nem szavazattal úgy döntött, Szijjártó alkalmas a miniszteri posztra, ezek voltak a fő témák:

  • Szijjártó azt mondta, négy fontos folyamat zajlik a világban, amire figyelnie kell a magyar gazdaságnak, ezek pedig: az autóipar forradalmi megújulása, az ellátási láncok zavara, globális élelmiszerpiaci válság az orosz–ukrán háború miatt és az energiaellátási válság.
  • Szijjártó szerint azért került Paks II. az ő minisztériumához, mert minden energiaellátási kérdés a külügyhöz került, a feladata miniszterként pedig nem a szálak elvarrása, hanem a paksi beruházás felgyorsítása lesz, annak érdekében, hogy 2030-ban reális legyen az új blokkok kereskedelmi beüzemelése.
  • Tordai Bence rákérdezett Szijjártó nyaralási szokásaira (a külügyminiszter 2020 nyarán az állami megrendeléseket kapó oligarcha Szijj László jachtján pihent, miközben a Facebookon úgy tett, mintha az irodájában dolgozna), de a miniszter a magánéletére hivatkozva nem beszélt erről az ügyről.
  • Az ukrán nemzetiségi szószólónak Szijjártó azt mondta, a magyar emberek békét akarnak, emellett ukrán menekültek befogadásról és az Ukrajnában nyújtott magyar humanitárius segítségről is beszélt.

Mivel Szijjártó Péter külügyminiszter az új kormányban megkapta a paksi bővítés felügyeletét is, szerda délelőtt a parlament fenntarthatósági bizottsága is meghallgatta, majd a fideszes többség 5 igen és 1 nem szavazattal támogatta Szijjártó miniszteri kinevezését. Itt ezek derültek ki:

  • A kormány célja, hogy négy forrásból szerezhessen földgázt a jövőben, keletről, délről (Horvátország felől), nyugatról (Ausztria felől) és saját termelésből.
  • Szijjártó továbbra is sérelmezi, hogy hiába tárgyaltak évekig a Fekete-tengeri földgázmező kitermeléséről, az ExxonMobil a megkötött megállapodást felmondta.
  • A külügyminiszter szerint ugyanakkor „a Gazprommal megkötött hosszú távú szerződésünk biztonságot ad”.
  • A paksi reaktorok építése Szijjártó szerint már 2023 második felében el fog indulni, és nincs gond az oroszokkal, a Roszatom szakemberei meg is nyugtatták a minisztert, hogy el fogják tudni végezni a feladatot.

Nagy Márton

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A gazdasági bizottság meghallgatásán, ahol a fideszes többség 10 igen és négy nem szavazattal támogatta Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszteri kinevezését, ezek voltak a legfőbb tanulságok:

  • Kiderült, hogy milyen területek tartoznak majd Nagy hatáskörébe, ezek a következők: a pénztőke és a biztosítási piac szabályozása, nemzetközi kapcsolatok ápolása, pénzügyi eszköz, illetve azoknak a pénzügyi intézményeknek a felügyelete, amiben van állami tulajdon.
  • Az euró bevezetésének esélyeit Nagy így kommentálta: „rövid és középtávon sem kérdés, hosszú távon meg ki tudja”.
  • A leendő gazdaságfejlesztési miniszter „együttműködő háromszögre” számít, ezt válaszolta, amikor arról kérdezték, hogy milyenek lesznek az erőviszonyok közte és Matolcsy György MNB elnök, illetve Varga Mihály pénzügyminiszter között.
  • „Magyarország solar fun” és a napenergián túl az atomenergia mellett tette le a voksát – mondta Nagy, aki szerint a zöldnek már nem az a definíciója, hogy klímasemleges, vagy nem, hanem hogy önellátó-e, a vagy nem.

Nagy Mártont meghallgatták a költségvetési bizottságának alakuló ülésén is, ahol 11 igen, 0 nem és 3 ellenzéki tartózkodás mellett szintén támogatták a miniszteri kinevezését. Ezen az ülésen többek között ezekről volt szó:

  • A leendő miniszter értelmezése szerint „a gazdaságnak az a jó, amikor pénzbőség van, ez most nincs”, ehelyett válságos időket élünk, ezért a saját feladatának a válságkezelést tekinti.
  • Nagy tartani akarja a 4,9 százalékos költségvetési hiánycélt idén, jövőre pedig a 3,5 százalékot, emellett az államadósságot csökkentené.
  • Amikor arról kérdezték, hogy hogyan fogják elosztani a feladatokat a kormányban így, hogy lesz 4-5, gazdasági feladatokkal foglalkozó tárca, Nagy azt felelte: „van telefon, email, leülnek ebédelni az emberek, én például szeretek leülni együtt ebédelni Varga Mihállyal, és megbeszélni az ország problémáit”.

Pintér Sándor

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A jelenlegi belügyminiszter több tábornokkal és Rétvári Bencével, az Emmi volt államtitkárával az oldalán érkezett a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának meghallgatására, ahol a beszámolója után miniszternek javasolták, és ezek hangoztak el:

  • Pintér szerint Magyarországon rend van, és 2010 óta folyamatosan csökken a bűncselekmények száma.
  • A miniszter szerint béremelésre lesz szükség a rendvédelemben.
  • Kiderült, hogy Rétvári Bence, a megszüntetett Emmi államtitkára lesz Pintér miniszterhelyettese.
  • „Mindig a kor követelményeinek megfelelően kell meghatározni a Belügyminisztérium feladatait” – ezzel magyarázta a miniszter azt, hogy miért kerültek oktatási, egészségügyi és szociálpolitikai feladatok a belügyminisztériumhoz.
  • Mikor Pintért Harangozó Tamás arról kérdezte, hogy továbbra is konténerekkel oldja-e meg a tárca a börtönök bővítését, akkor Pintér azt mondta: teljesen mindegy, miből épülnek börtönök, ha megfelelnek „a kor követelményeinek”, és nem tudnak onnan elmenekülni a fogvatartottak.

A szintén szerdai kulturális bizottsági meghallatáson óvatos, általánosan leíró expozét tartott Pintér Sándor, aki a közoktatást is feladatul kapta tárcájához. Ezek voltak a legfontosabb történések a meghallgatáson, ahol az új miniszteri kinevezését a kormánytöbbségű bizottság 12-5 arányban támogatta:

  • A jelenlegi és leendő belügyminiszter szerint a Belügyminisztérium „a szervezési munkában” jár élen, „a rend fenntartásával és a rendnek érvényesítésével” foglalkozik.
  • „Nem ígérek semmit, és azt betartom” – ezt mondta a pedagógusbérekről Pintér aki szerint egyértelműen javítani kellene ezen, de ha az ország gazdasági helyzete nem javul, akkor nem lesznek többletforrások ennek a finanszírozására.
  • Pintér szerint a rendőrök fizetése sem előzi meg a pedagógusokét.
  • A többek között méltóbb bérezésért küzdő tanárok polgári engedetlenségi akciójáról az mondta a belügyminiszter, hogy ő jogot végzett emberként értelmezhetetlennek és így elfogadhatatlannak tartja azt és hozzátette, ő ezt „fegyelmi kérdésnek” tekinti.
  • A meghallgatás után a Telex kérdésére Pintér azt mondta, hogy az egyházi iskolák jobban teljesítenek, mint az államiak, ezért „evidens megoldás, hogy az egyházi iskolák jelentős területeken több szerepet kapjanak”.

Csák János

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az egykori londoni nagykövetet, akit Orbán Viktor a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetésére kérte fel szerdán hallgatta meg a népjóléti bizottság. A meghallgatáson – aminek a végén a fideszes többégű bizottság támogatta Csák János miniszteri kinevezését – ezek történtek:

  • Csák helyenként meglehetősen filozofikusan arról beszélt, hogy melyek azok az emberi jók, amik a Fidesz intézkedéseit motiválták az elmúlt 12 évben; mit is jelent a kultúra és a civilizáció; milyen céljai vannak az innovációnak és a vállalkozásfejlesztésnek; mi a morál és az ideálok szerepe az emberek életében.
  • A leendő miniszter kifejtette, hogy „az ember nem élhet ideálok nélkül, ezeket a családban, iskolákban, egyházban adjuk át”.
  • Csák elismerte, hogy „szokatlan” a rábízott, új tárca felépítése, de szerinte azok a cégek sikeresek, amelyek agilisan működnek, majd saját korábbi, Mol-elnöki sikerességével is elbüszkélkedett.
  • Amikor a jobbikos Varga Ferenc megkérdezte Csáktól, hogy a családtámogatásokat elérhetővé fogja-e tenni a szegényebb rétegek számára, azt felelte: „jó felvetés”, egyben megígérte, hogy utána fog nézni a lehetőségeknek.

Csák Jánost szerdán a kulturális bizottság is meghallgatta és ennek a bizottságnak a fideszes többsége is támogatta a kinevezését. Az ülés főbb témái ezek voltak:

  • A leendő miniszter az egyetemi modellváltásról azt mondta, így, „hogy gazdájuk lett az egyetemeknek”, az jót tett nekik, mert egyre több külföldi diák jön Magyarországra tanulni.
  • Kiderült, hogy Csáknak az SZFE-üggyel és a lex CEU-val sincs baja. Az előbbiről azt mondta „nem látom be, hogy itt történt valami”, az utóbbinak pedig nem látja negatív hatását.
  • „A minőség forradalmában hiszek, csakhogy én miniszter vagyok, és az én esztétikai ízlésem nem szeretném rányomni a kultúrára” – mondta Csák (aki hivatalosan még nem is miniszter), amikor arról kérdezték, hogy hogyan fog együttműködni Demeter Szilárddal vagy az MTA-val.
  • Arra is ígéretet tett, hogy nem fog bal- és jobboldal különbségében gondolkodni, hanem „olyan leszek, mint Odüsszeusz, amikor a szirének mellett hajózik el. Viaszt öntök a fülembe, nem engedem el az abszolút mércét”.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A leendő honvédelmi miniszter kinevezését a kormánypárti többségű honvédelmi és rendészeti bizottság hat igennel, két tartózkodással támogatta, miután szerdán meghallgatták és kiderült, hogy:

  • Szalay-Bobrovniczky tervei között szerepel a honvédség létszámának és a honvédségre költött forrásoknak is a növelése, illetve a kadétprogram erősítése, de nem szerepel a sorkötelezettség bevezetése.
  • A szomszédban zajló háborúról a leendő miniszter kijelentette, hogy vannak benne agresszorok és megtámadottak, és mi odaálltunk Ukrajna mellé, humanitárius segítséget nyújtunk.
  • Szalay-Bobrovniczky arról is beszélt, hogy Orbánhoz hasonlóan védelmi szövetségként tekint a NATO-ra, és nem szeretné, ha „agresszív támadó szövetséggé” alakulna át.
  • Az utóbbi években vasúti vállalatba, repülőgépgyártás és a kaszinókba is beszállt miniszterjelölt azt ígérte, minden összeférhetetlenségi szabálynak meg fog felelni honvédelmi miniszterként.

Szalay-Bobrovniczky Kristófot meghallgatta szerda délután a parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága is, amelynek alakuló ülésén 4 igennel és 2 tartózkodással megszavazták neki a bizalmat. Ezen az ülésen a leendő honvédelmi miniszter többek között azt mondta, hogy:

  • „a hazaszeretet és a haza fegyveres védelme nem hangzatos szólam volt számomra, hanem a mindennapok része”, ezt azzal igyekezett bizonytani, hogy fiatalon jelentkezett tartalékos honvédnek, és századosi szakkiképzést kapott;
  • a kormány orosz–ukrán konfliktushoz való hozzáállása nem azt jelenti, hogy ne tudnánk, ki szenvedett el agressziót, kinél van az erkölcsi fölény;
  • nemzetbiztonsági kockázat az, ami veszélyes, és oda kell figyelni mindenre.

Varga Judit

Fotó: Soós Lajos / MTI
Fotó: Soós Lajos / MTI

A jelenlegi és leendő igazságügyi minisztert szerdán az európai ügyek bizottsága hallgatta meg, az ülés végén a hat Fidesz–KDNP-s képviselő támogatta Varga miniszteri kinevezését, a jobbikos Balassa Péter tartózkodott, előtte pedig ezek hangoztak el:

  • Varga Judit azt mondta, hogy a magyar kormány továbbra is az Európai Unióban képzeli el Magyarország jövőjét, de ennek az uniónak változnia kell a magyar kormány szerint.
  • „Az Európai Unió ma demokrácia nélküli Európát, kiszolgáltatott Európát, a sikertelenek Európáját, az európaiak nélküli Európáját építi” – mondta Varga, aki szerint ő maga azért európai, mert magyar, ez nem is lehet másképp.
  • Az igazságügyi miniszter Európa jövőjét a családtámogatásban látja, ennek pedig szerinte az uniós költségvetés prioritásának kell lennie.

Rogán Antal

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Szerdán hallgatta meg a nemzetbiztonsági bizottság Rogán Antalt, aki a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjeként a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyeli a jövőben. Néhány fontosabb mondat az ott legózottak közül:

  • „Újságírókon kívül képviselők is vannak?” – ezzel a viccelődéssel indított a bujkáló propagandaminiszter a ritkaságszámba menő eseményen, ahol a sajtó előtt jelent meg.
  • 2010-ben még rossz volt a közbiztonság, mára viszont Európa legbiztonságosabb országává vált Magyarország, állította Rogán, aki ezzel indokolta, hogy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok felügyelete Pintértől átkerült hozzá.
  • A miniszter azt is kijelenttette, hogy Magyarországon nincs orosz befolyás, 2010 előtt volt jellemző az ilyesmi.
  • Szó volt arról is, hogy Rogán a háborús propaganda feltárását várja a szolgálatoktól, „kik csinálják, miért csinálják”.

Rogán Antal szerda délután a gazdasági bizottság előtt is megjelent, ott 11:1 arányban támogatták a miniszteri kinevezését, és többek között elhangzott, hogy

  • a Miniszterelnöki Kabinetiroda struktúrája, szerepe megváltozik, Rogán irányítása alá került a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, a turisztika, a nemzeti kommunikációs iroda, a Nemzeti Filmintézet kérdése tartozik „teljeskörűen”, emellett a tárca körébe tartozik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a szerencsejáték szabályozása és a digitális fejlesztések is.
  • Rogán szerint a turisztikai ágazat jövőjét „nem a rezsicsökkentésen, hanem a fejlesztésen keresztül” érdemes megközelíteni.

Navracsics Tibor

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A leendő területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős minisztert szerdán először a parlament európai ügyekért felelős bizottsága hallgatta meg, majd a gazdasági bizottságban is elmondhatta elképzeléseit. A testületek fideszes többsége mindkét esetben megszavazta Navracsics támogatását, a kormányba visszatérő politikus szerdán arról beszélt, hogy

  • szeretne megállapodni az EU-val a vitás kérdésekben és az a célja, hogy még az idén alá legyen írva a megállapodás a visszatartott fejlesztési források ügyében,
  • ehhez szerinte bizalomépítésre van szükség az EU és Magyarország között,
  • az Európai Ügyészség működésére kialakított korábbi rendszer sértette az ország szuverenitását, de a testület új struktúrája már sokat finomodott, sokkal elfogadhatóbb lett szerinte,
  • Ágostházi Szabolcs, Latorcai Csaba és Mayer Gábor lesznek a minisztériumának államtitkárai.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!