Pintér Sándor: Béremelésre lesz szükség a rendvédelemben

2022. május 18. – 10:16

frissítve

Pintér Sándor: Béremelésre lesz szükség a rendvédelemben
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Pintér Sándor több tábornokkal és Rétvári Bencével, az Emmi volt államtitkárával az oldalán érkezett a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának meghallgatására, ahol a beszámolója után miniszternek javasolták.

Az országban továbbra is rend van, 2010 óta folyamatosan csökken a bűncselekmények száma – jelentette ki Pintér Sándor a bizottsági expozéjában. Úgy fogalmazott, ezt közösen érték el valamennyi állampolgárral, és továbbra is számít az állampolgárok együttműködésére.

Egy későbbi kérdésre azt mondta, 2010 óta 60 százalékkal csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, és ez azt mutatja, hogy a kormány büntetőpolitikája helyes úton jár. A honpolgárok biztonságérzete szerinte lényegesen jobb, mint 12 évvel ezelőtt, és azzal is elbüszkélkedett a bizottságnak, hogy a rendvédelmi szervek állampolgári megbecsülése is folyamatosan nőtt az elmúlt időszakban.

Megfelelő, kiemelkedő munkát végzett szerinte a rendőrség, amit nemzetközi szinten is elismertek, de arról is beszélt: a pandémia és a migráció kezelésében is helyt állt a rendőrség az elmúlt négy évben. A katasztrófavédelem területén is folyamatos fejlődés volt, és azt szeretné Pintér, hogy kicsit fokozott módon haladjanak előre.

A büntetés-végrehajtás területén volt a legnagyobb fejlődés Pintér szerint. Új épületek vannak, de azt is kiemelte, hogy a büntetés-végrehajtás a pandémia idején is megfelelően oldotta meg a feladatait. Az idegenrendészet új területként került a Belügyminisztériumhoz, miután a kormány úgy döntött, rendészeti eszközökkel kell megoldani ezt a feladatot. Itt is megfelelően helyt állt a tárca – mondta Pintér.

A következő időszak egyik nagy feladata a területen a hivatásos állomány illetményrendezése lesz.

Az elmúlt időszakban egyszeri fegyverpénzt kaptak a rendőrök, de azt szeretné Pintér, hogy az egyszeri illetmények bekerüljenek a hivatásos állomány havi illetményébe. Ebben kéri a belügyminiszter az Országgyűlés és a kormány segítségét.

Arról beszélt a belügyminiszter, technikai fejlesztéseket is terveznek a következő években. Külön kitért az informatikai fejlesztések fontosságára, amiben szerinte eddig is élen járt a tárca. Az ukrajnai háború azonban rávilágított arra, hogy a védekezésre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a jövőben, mert a kibertámadások hatványozottabban megjelennek. A börtönök fejlesztésére, bővítésére lesz szükség, hogy megfelelő elhelyezést tudjanak biztosítani a fogvatartottaknak, ha folytatódna a büntetőpolitika szigorítása.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Pintér a bizottsági meghallgatáson bejelentette, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodához távozó Papp Károly helyett új államtitkár lesz, de más személyi változást nem tervez.

Ott ült ugyanakkor mellette Rétvári Bence, a megszüntetett Emmi volt államtitkára, aki a miniszterhelyettese lesz, azaz Kontrát Károlyt váltja.

Rend irányába vinné el az oktatás és az egészségügy irányítását

Megkérdezték Pintért, mi az oka, hogy a Belügyminisztériumtól elkerült a polgári nemzetbiztonsági szolgálat. Kormányzati kérdésnek tekinti ezt Pintér, szerinte az átszervezés a kormányzati munka segítését és a gyorsabb reagálást segíti. Ez a döntés azt is mutatja szerinte, hogy Orbán Viktor elégedett volt a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) működésével, és ezért is került át a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához.

Titkosszolgálat helyett megkapta a közoktatást és az egészségügyet Pintér. A Belügyminisztériumnak korábban is voltak oktatási, egészségügyi és szociálpolitikai feladatai – válaszolta a szocialista Harangozó Tamás kérdésére, aki arról érdeklődött, mi indokolta ezt az átszervezést. Főként 1945 előtti kormányokat említette példaként a belügyminiszter.

„Mindig a kor követelményeinek megfelelően kell meghatározni a Belügyminisztérium feladatai”

– tette hozzá.

A jobbikos Lukács László György megkérdezte, jut-e megfelelő figyelem a rendészeti területre, ha Pintérnek a közoktatást és az egészségügyet is irányítani kell. Ha megfelelő a szervezés, ha munkatársai megfelelően előkészítik a döntéseket, kellő idő jut minden területre – nyugtatott meg mindenkit a miniszter.

A Belügyminisztériumban jelentős rend uralkodott, és Pintér azt szeretné, hogy az új, civil feladatok irányításában is a rend irányába tudjanak elmozdulni.

Beszámolt, hogy tudományos tanácsokat szeretne létrehozni az oktatás és az egészségügy területén, hogy szakmai alapon tudjanak döntéseket hozni.

Az ország mindenkori gazdasági ereje határozza meg, hogy milyen módon tudnak fizetni az állami alkalmazottaknak – mondta Pintér a rendőrök béremelésére vonatkozó képviselői kérdésre. A belügyminiszter bízik abban, hogy az ország gazdasági fejlődése nő, és ez megteremti a lehetőséget a béremelésre. Konkrét dátumot azonban még nem tudott mondani. Egy másik kérdésre pedig azt válaszolta: nem tart tömeges leszerelésektől a veszélyhelyzet után a rendőrség állományában.

A büntetés-végrehajtási intézmények zsúfoltságáról azt mondta, teljesen mindegy, miből épülnek börtönök, a kor követelményeinek kell megfelelni, és annak, hogy ne tudjanak elmenekülni a fogvatartottak. Harangozó Tamás előtte arról kérdezte, hogy továbbra is konténerekkel oldja-e meg a BM a börtönök bővítését.

Pintér megjegyezte, Csengeren épül egy ezer fő elhelyezését biztosító büntetés-végrehajtási intézmény, májusban kiírták a közbeszerzést.

Az ülés végén a bizottság kormánypárti képviselői támogatták, hogy Pintért nevezzék ki miniszternek, a bizottság két ellenzéki tagja, Harangozó Tamás és Lukács László György tartózkodott a szavazásnál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!