Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A nemzeti érdek vezérelt a befektetéseimben

2022. május 18. – 12:31

frissítve

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A nemzeti érdek vezérelt a befektetéseimben
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A leendő honvédelmi miniszter az utóbbi években vasúti vállalatba, repülőgépgyártás és kaszinókba is beszállt. A honvédelmi és rendészeti bizottság szerdai ülésén ugyanakkor azt ígérte, minden összeférhetetlenségi szabálynak meg fog felelni. Schmidt Máriával ellentétben ő nem szeretné bevezetni a sorkötelezettséget, de a tartalékos rendszert és a kadétprogramot erősítené a jövőben.

A leendő honvédelmi miniszter azzal kezdte a bemutatkozását, hogy az eddigi élete három nagy területre összpontosult: a nagyvállalkozói szférában, a kormányzati szektorban és a diplomáciában dolgozott. A nagyvállalkozásoknál megismert folyamatok később is hasznára váltak, a diplomáciában pedig kiterjedt nemzetközi kapcsolatokra tett szert, amit szeretne becsatornázni az új feladatai közé.

„Az életemnek volt egy katonai, honvédségi vonatkozása is” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Katonacsaládból származik, felsorolta a bizottságnak, hogy felmenői hol harcoltak. Van például olyan Bobrovniczky, aki már a Rákóczi-szabadságharcban is részt vett, de egészen Mohácsig visszavezette a katonai felmenőket. Nagyon fontos szerepe volt a katonaságnak a családi életében.

„Mind a hazaszeretet, mind az ország fegyveres védelme gyermekkorom óta életem része” – fogalmazott a miniszterjelölt, és arról is beszélt, hogy amikor lehetőség nyílt, tartalékos katonának jelentkezett, és több éven keresztül szolgálatot teljesített. A tartalékos rendszert így jól ismeri belülről, nem véletlenül ő a Magyar Tartalékosok Szövetségének elnöke. A személyes bemutatkozásában azt is mondta, gyermekkora óta sportol: teniszezik, úszik, lovagol, de a vadászatnak is nagy szerepe van az életében.

Egyértelmű döntést hoztak a választók április 3-án

„Háború van a szomszédban” – tért át az előtte álló feladatokra. A biztonsági kihívások állandó része lesz az életünknek szerinte a régióban. A NATO-t egy biztos pontnak tartja, de Orbán hétfői beszéde után Szalay-Bobrovniczky is arról beszélt, hogy a NATO egy védelmi szövetség, és ő is azt szeretné, hogy az maradjon, és ne alakuljon agresszív támadó szövetséggé.

A NATO akkor fog minket megvédeni, ha képesek vagyunk magunkat is megvédeni

– fogalmazott a miniszterjelölt. Ehhez egy erős, magabiztos, jól felszerelt, harcolni képes hadsereget kell kiépíteni szerinte.

Honvédelmi miniszterként célja lesz a haderőfejlesztési program folytatása. A NATO-előírás szerint a honvédelmi kiadásoknak a GDP 2 százalékát el kell érnie. Ennek már a közelében járunk, de növelni kell még szerinte a forrásokat. Komoly eszközbeszerzések indultak meg az elmúlt években, ennek folytatása kiemelt célja lesz, mint ahogy további beszerzéseket is szeretne.

Az a célja, hogy növeljék a honvédség létszámát, és olyan életpályamodellt tudjanak kínálni, ami vonzóvá teszi a belépést, de mindemellett a társadalomba való visszatérést is segítené, ha valaki nem egész életét a honvédségben képzelné el.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„Magyarország április 3-án teljesen világosan és egyértelműen megmondta, hogy mi a béke pártján állunk, nem akarunk a háború részesévé válni” – mondta a honvédelmi miniszterjelölt. Azt is kijelentette, hogy ebben a háborúban vannak agresszorok és megtámadottak, és mi odaálltunk Ukrajna mellé, humanitárius segítséget nyújtunk a szomszédos országnak.

„A mi feladatunk az lesz, hogy ezt a békét garantáljuk a magyar embereknek.”

Az ukrajnai háború mellett egyéb biztonsági kihívásokra is oda kell figyelni szerinte. Ilyen a határvédelem, amelyben a honvédség szerepet vállal, de a terrorizmus veszélye is fennáll, valamint a kiberhadviselésre is fel kell készülni.

Szalay-Bobrovniczky arról is beszélt, a diplomáciai tapasztalatait felhasználva szeretne jobban koncentrálni a NATO-n belüli és azon kívüli kapcsolatok építésére, a katonai diplomáciára.

A tárca most civil kontroll alá kerül, ami teljesen bevett a nyugati demokráciában

– mondta, és azt ígérte, minden eszközzel azon fog dolgozni, hogy a katonai és civil irányítás közti együttműködés harmonikus legyen. Az előző négy évben Benkő Tibor volt a honvédelmi miniszter, aki a katonai pályáról érkezett. Most ebben történt változás Szalay-Bobrovniczky kinevezésével.

A nemzeti érdek vezérelte a befektetéseiben

A képviselők a leendő minisztert a gazdasági érdekeltségeiről és a sorkötelezettségről is kérdezték. Utóbbi bevezetését Schmidt Mária vetette fel pár hete, ám a Honvédelmi Minisztérium előző vezetése sietett cáfolni, hogy tervben lenne ilyen.

2010-ben 17 tartalékos katonája volt az országnak, amikor a Fidesz kormányra került – mondta Szalay-Bobrovniczky. Ezt azóta bővítették, és a jövőben is ez a célja. Ehhez egyszerűsítenék például a belépést. Azt mondta, elkötelezett híve az önkéntességnek a honvédségben, és ezen semmiképpen nem szeretne változtatni.

Pillanatnyilag nincs Magyarországon sorkötelezettség, és ez így is marad

– jelentette ki a miniszterjelölt. A kadétprogramot ugyanakkor rendkívül sikeresnek értékeli, ezért azt folytatni szeretné.

A leendő honvédelmi miniszter megerősítette, hogy civil vezetés lesz a Honvédelmi Minisztériumban. Szeretné, ha a munkáját a továbbiakban a tárcán belül segítené Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. A parlamenti államtitkára pedig Vargha Tamás lesz, aki a külügytől igazolt át.

„A V4-együttműködés különleges szinergiákat hordoz magában”

– mondta a leendő honvédelmi miniszter a fideszes Kósa Lajos kérdésére. Nagy értéknek tekinti a visegrádi együttműködést, és függetlenül az aktuális politikai csatározásától szeretné a honvédség részéről erősíteni a szövetséget.

Az elmúlt években befektetőként is a nemzeti érdek vezérelte – mondta. A nemzet szempontjából ilyen az a vasúti vállalkozás, amely Magyarország legnagyobb külkereskedelmi vállalkozása volt a második világháború óta. 2019-ben vásárolta be magát a Transmashholding Hungary Kft.-be, amelyet a részben a Ganz, részben pedig az orosz Transmashholding által Egyiptomnak legyártandó 1300 vasútikocsi-projekt teljesítésére hoztak létre.

Ez a szemlélet igaz szerinte a cseh Aero Vodochody repülőgépgyárban lévő üzletrészére is.

A magyar nemzeti érdek szempontjából tartja fontosnak a befektetéseit. Így a kaszinók felvásárlását is.

2020-ban a Fehérvár FC és a Market Építő Zrt. egyik tulajdonosával, Garancsi Istvánnal közös cégük (Garinvest Projekt Zrt.) vette át az időközben elhunyt Andy Vajna öt budapesti kaszinóját. A kaszinók koncessziója csak 2024-ig szólt volna, de 2021 őszén a Rogán Antal felügyelete alá tartozó Nemzeti Koncessziós Iroda 2056-ig meghosszabbította az engedélyüket.

A miniszterjelölt arra a kérdésre nem válaszolt, mi lesz a gazdasági érdekeltségeivel, ám azt ígérte, minden összeférhetetlenségi szabálynak meg fog felelni honvédelmi miniszterként. Hat igennel, két tartózkodással támogatta a bizottság Szalay-Bobrovniczky Kristóf kinevezését.

Az új honvédelmi miniszter eddigi életútjáról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!