A Honvédelmi Minisztérium szerint Schmidt Mária álláspontja a sorkötelezettségről semmiben sem egyezik a kormányéval

2022. május 5. – 11:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Schmidt Mária álláspontja a sorkötelezettségről a professzor asszony magánvéleménye, semmiben sem egyezik a kormány álláspontjával” – közölte a Honvédelmi Minisztérium reagálva a Terror Háza Múzeum és a XXI. Század Intézet főigazgatójának szerda este megjelent cikkére.

Ahogy arról a Telexen is beszámoltunk, Schmidt Mária a Pesti Srácokon közölt írásában kifejtette, hogy szerinte vissza kellene vezetni az általános hadkötelezettséget, aminek a nőkre is vonatkoznia kellene. A XXI. Század Intézet főigazgatója szerint a Magyarországon a kormánynak „folytatnia kell az egészségügy, az oktatás és a honvédelem reformját”.

Sőt, Schmidt szerint újra be kéne vezetni az általános hadkötelezettséget, amelynek szerinte a nőkre és férfiakra is érvényesnek kell lenni.

Ezt ő egyébként nemzeti konzultációval döntené el. Gondolatait végül azzal zárja, hogy leszögezi: „A kormánynak az a feladata, hogy megtegyen mindent, amit csak tud, a háború mielőbbi befejezéséért, a további eszkaláció elkerüléséért.”

Benkő Tibor honvédelmi miniszter egy márciusi, kiskunhalasi rendezvényen azt mondta, hogy a kormány nem tervezi a kötelező sorkatonai szolgálat visszaépítését, bár Benkő megérti, hogy ezt sokan támogatnák. „Én nagyon bízom a hölgyekben, megmondom őszintén” – fogalmazott a honvédelmi miniszter, és felidézte, hogy régebben, „amikor a fiatalember bekopogott (…) a szülői házhoz, akkor megkérdezte az após jelölt, hogy Lajoska, te voltál már katona.” És ha nem volt a válasz, azt mondták, „majd akkor gyere vissza, ha letudtad a szolgálatot”.

Hadkötelezettség =/= sorkötelezettség

A hadkötelezettséget az Alaptörvény a férfi állampolgárokra korlátozza, és kizárólag minősített időszakok esetére írja elő. Újbóli bevezetésére külső fegyveres támadás veszélye vagy annak bekövetkezése esetén, továbbá szövetségi kötelezettség teljesítése érdekében kerülhet sor. Előfeltétele a rendkívüli állapot bevezetése, vagy pedig az Országgyűlés külön döntése alapján kihirdetett megelőző védelmi helyzet. Ennek megfelelően a Magyarország területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárságú férfiakat katonai szolgálati kötelezettség terheli.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!