Schmidt Mária szerint vissza kéne vezetni az általános hadkötelezettséget, aminek a nőkre is vonatkoznia kéne

2022. május 4. – 21:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz–ukrán helyzetről, a magyar választások eredményéről és az ellenzéket irányító háttérhatalomról szóló cikket publikált a Pesti Srácokon Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum és a XXI. Század Intézet főigazgatója.

Schmidt Mária először a választásról ír, amelyet véleménye szerint azért nyert meg a Fidesz–KDNP, mert az elmúlt 12 évben a magyarok magabiztosabbá váltak, és az életszínvonaluk is jobb lett. Orbán Viktornak eközben folyamatosan válságokkal kellett megküzdenie: gazdasági és járványügyi válság, most pedig a háború – mondja Schmidt, meglepő módon kihagyva a kormány által gyakran emlegetett migránsválságot.

Később rátér a háborúra, amiről elismeri ugyan, hogy Oroszország indította Ukrajna ellen, de szerinte a most zajló konfliktus mégis az Egyesült Államok háborúja. Az USA feltett szándéka, hogy Európát is hadviselő féllé tegye, miközben az oroszokra kirótt nyugati szankciók elsődleges kárvallottja Európa – állítja a NER egyik főideológusa, aki szerint a szankciókkal Vlagyimir Putyin orosz elnököt akarják eltávolítani Oroszország éléről.

Schmidt a magyar ellenzéki politikusok mögött is az Amerika-párti vezetőket sejti, akik „egy hazafias népfront 2.0-t szerveztek Orbán ellen”. Végül azonban a „demokráciaexport bukása miatt, szálka maradtunk a nyugat szemében”, és emiatt indították el Magyarország ellen a jogállamisági eljárást is – szól Schmidt értelmezése.

A XXI. Század Intézet főigazgatója szerint Magyarországon a kormánynak „folytatnia kell az egészségügy, az oktatás és a honvédelem reformját”.

Sőt, Schmidt szerint újra be kéne vezetni az általános hadkötelezettséget, amelynek szerinte a nőkre és férfiakra is érvényesnek kell lenni.

Ezt ő egyébként nemzeti konzultációval döntené el.

Gondolatait végül azzal zárja, hogy leszögezi: „A kormánynak az a feladata, hogy megtegyen mindent, amit csak tud, a háború mielőbbi befejezéséért, a további eszkaláció elkerüléséért.”

Hadkötelezettség =/= sorkötelezettség

A hadkötelezettséget az Alaptörvény a férfi állampolgárokra korlátozza, és kizárólag minősített időszakok esetére írja elő. Újbóli bevezetésére külső fegyveres támadás veszélye vagy annak bekövetkezése esetén, továbbá szövetségi kötelezettség teljesítése érdekében kerülhet sor. Előfeltétele a rendkívüli állapot bevezetése, vagy pedig az Országgyűlés külön döntése alapján kihirdetett megelőző védelmi helyzet. Ennek megfelelően a Magyarország területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárságú férfiakat katonai szolgálati kötelezettség terheli.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!