Orbán a Kossuth téren, Márki-Zay a Műegyetem rakparton fordult rá az országgyűlési választásra

Orbán a Kossuth téren, Márki-Zay a Műegyetem rakparton fordult rá az országgyűlési választásra
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz-ukrán háború árnyékában tartották meg a pártok a március 15-i kampánygyűléseiket. Orbán keményen nekiment az egyesült ellenzéknek, az oroszok és az ukránok között nem tett különbséget, Márki-Zay a háborúval nem igazán foglalkozott és Orbán nevét se ejtette ki a száján. Percről percre március 15-ről.

Elkezdtek gyülekezni az Egységben a Magyarországért nagygyűlésére érkezők a Szabadság híd budai hídfőnél. Kokárdákat és kék szalagot osztogatnak az aktivisták, ami a korrupcióellenességet akarja szimbolizálni. 14 óra után a Szabadság hídon fog átvonulni a tömeg a budai oldalra, ahol 15 órától indul a program.

Fotó: Cseke Balázs / Telex
Fotó: Cseke Balázs / Telex

A hidat még nem zárták le, de most a gyülekezők egy része elindul a budai oldal felé a járdán. Orbán, Lezsák, hol vannak a rendszerváltó eszmék? – olvasható az egyik táblán. A DK és a Jobbik logóját lehet már látni, az emberek többsége kék szalagot is felvett a kokárda mellé.

Méghozzá aranyszegélyes kabátban. Ehhez nem fűznénk hozzá többet, az adócsalásért többszörösen elítélt illetve azzal megvádolt celeb csodálatosan fest a huszáros cosplayben utazó, meglett uraságok és ősfideszesek oldalán. A menet elejének összeállítását így kommentálta egy idős nő: „Az összes kedvencem itt áll elöl a sorban”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex, Presinszky Judit / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex, Presinszky Judit / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex, Presinszky Judit / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex, Presinszky Judit / Telex

Elgondolkodtató körülmény, hogy nemrég (március 6-án) a fideszes bulvársajtó több vezető terméke ezzel a címmel adott hírt Gáspár Győző aktuális helyzetéről: „Nagy a baj: súlyosbodott Győzike állapota, már az emelt gyógyszeradag sem segít rajta”.

Ezekben a percekben kanyarodik, pontosabban araszol fel a menet vége a Margit híd budai hídfőjére. Az utat mögöttük még lezárva tartják a rendőrök, mert még szórványosan a menet után sietnek a leszakadók.

A Békemenet résztvevői vonulnak a Margit hídon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A Békemenet résztvevői vonulnak a Margit hídon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Fotó: Gönczy Tamás / Kelemen Hunor hivatalos Facebook oldala
Fotó: Gönczy Tamás / Kelemen Hunor hivatalos Facebook oldala

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az orosz agresszióról és az elnyomás elutasításáról beszélt, majd egyértelműen a magyar kormány mellett kampányolt Máramarosszigeten, ahol idén március 15-i központi rendezvényét tartotta az RMDSZ.

Kelemen eddigi óvatos, semlegesebb megnyilvánulásai ellenére most először kampányolt nyíltan a Fidesznek és Orbán Viktornak: „Az elmúlt 12 évben közösségünk mellett állt a magyar kormány. Két hét múlva fontos döntés előtt állunk: a választás tétje nem kevesebb, mint hogy a mostani kormány folytassa, folytathassa munkáját Magyarország élén. Itt az idő tehát, hogy kinyilvánítsuk akaratunkat. Azt kérem mindenkitől, éljen a szavazati jogával.”

Kézdivásárhelyen huszárokkal, lovas szekerekkel, székely zászlókkal és élettel telt meg a főtér

Diákok, hagyományőrzők, huszárok és a felsőháromszéki falvak szekeres képviselői vonultak fel a március 15-i ünnepségen, amelyen a helyi önkormányzat állítása szerint közel tízezren vettek részt.

Vincze Loránt EP-képviselő is felszólalt, beszédében elmondta, az orosz inváziónak nem célja a kisebbségek helyzetének javítása, ők is ugyanolyan áldozatai a háborúnak, mint minden ukrán állampolgár. Az ukrajnaiak saját életükért, családjukért, otthonukért, hazájukért kénytelenek fegyvert ragadni a borzasztó túlerővel szemben.

„Mi, magyarok, tudjuk, mit jelent ez. 1848, 1956 intő jel. Mindkét magyar forradalmat végső soron az oroszok fojtották vérbe. Éppen ezért mi, magyarok mélységesen elítéljük az orosz inváziót, amely veszélybe sodorja ártatlan civilek millióinak életét. Szolidárisak vagyunk az Ukrajna területén élő minden nemzettel, kiállunk a kárpátaljai magyarok mellett.” – mondta.

Kolozsváron látványos felvonulással emlékeztek meg a forradalomra

Hatalmas kokárdával, kórussal, felvonulással emlékeztek meg Kolozsváron a '48-as forradalomra. Az ilyenkor szokásos forradalmi dalok visznont elmaradtak, nem ünnepi, hanem inkább gyászos volt a hangulat.

A háború motívuma az ünnepi beszédekben is visszaköszönt: Kovács István unitárius püspök emelt szót a békéért, a Petőfi Sándornak egykor szállást adó Biasini-szállónál több ünnepi beszédben is reflektáltak az Ukrajnában zajló háborúra. A koszorúzni vágyók pénzadományokat ajánlhattak fel, az így befolyó összeggel a Máltai Szeretetszolgálat ukrajnai menekülteket nyújt segítséget.

Székelyföldön már napokkal korábban elkezdődött az ünneplés

Sepsiszentgyörgyön virágból készült kokárdákkal díszítették fel az oszlopokat, ami már hagyományosnak mondható, magyar nemzeti színű szívek és óriás kokárdák mellett. Március 11-én több száz szentgyörgyi diák vonult ki, elszavalták a Nemzeti dalt és a 12+1 pontot újrafogalmazták, valamint saját dalt és forradalmi ifjúsági újságot is kiadtak. A mozgalmat a korábbi években szervezett, március 13. nevű akció ihlette, amely Pálffy Tibor színművész nevéhez kötődik.

Március 14-én pedig a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző és az Apor Péter Szaklíceum tanulói és tanárai ünnepi műsort adtak elő és koszorúztak Nyergestetőn.

Helyszíni tudósítónk, Presinszky Judit megkapó jelenet fültanúja volt. Amint a Jászai Mari térre ért a menet, kikiabált valaki egy ablakból:

„Úgy szeretnénk bulizni, mint Szájer József!”

Mire jött a válasz a tömegből:

„Hazaáruló!”

A békemenetelők gyakran rázendítenek a Fidesz választási kampányának egyik legfőbb dalává vált „Piros volt a paradicsom, nem sárga” kezdetű nótára.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A híd lábánál, és a hídon is óriási a tömeg. Alig lehet feljutni a lépcsőkön.

Adománygyűjtő bulit szervez „Pléd, matrac, tartós élelmiszer” jelszavakkal a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) a Nyugati térre március 15-e alkalmából. Mint közölték:

„Hogy lehetne méltóbb módon ünnepelni a március 15-ét, mint egy adományfogadó bulival, ahol jótékony zenészurak és hölgyek kísérik muzsikával a helpsátorban folyó segítő melót? Sehogy, mi?”

A Nyugatinál a Help sátorban már hetek óta gyűjti a párt az adományokat az orosz-ukrán háború elől menekülő embereknek. Pár napja már a Keleti pályaudvarnál is fogadják a segítségeket.

Megszólítottam két, feltűnően fiatal, hip-hopos szerelésben virító békemenetelőt, akik elmondták, hogy Marosvásárhelyről érkeztek családjukkal, „hogy megnézzék, milyen is ez”. A 16 éves lány és a 17 éves fiú már az október 23-i Békemenetre is el akart jönni, de koronavírus miatti utazási korlátozások miatt a család inkább Erdélyben maradt. Szüleik korábban is utaztak már Budapestre, hogy az Orbán-kormány mellett demonstráljanak, a miértre az a válasz, hogy „keresztény-konzervatív család vagyunk”. A demonstráció – eleve sehol meg nem jelenő – hivatalos háborúellenes üzenetéről faggatván őket, zavart vállvonogatás kíséretében azt a választ kaptam, hogy ők „ezt a dolgot nem ismerik”.

Facebook-oldalunkon élő közvetítésen keresztül figyelhetik a békemenetet:

A Margit-híd alatt közben a biznisz sem áll meg: kétezer forint egy piros-fehér-zöld gumikarkötő, négyezer a magyar zászló, az ismerősöknek csak három. És a fideszes média által megtolt Városháza-ügyből hírhedtté vált Anonymus-maszk is befigyelt a jelképek között.

Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex

„Stop náci! Stop Stummer! Tudjuk ki a fasiszta” – olvasható az egyik békemenetes plakáton.

Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex

Néhány Novák Katalint éltető transzparenst is lehet látni. Sok ember nem tudja, hol is kell gyülekezni, hol lesz a menet eleje, ezért néha egy-egy kisebb tömeg megindul a Margit híd felé, pedig a menet elején álló sor többször felhívta a figyelmet arra, hogy ők vezetik majd a békemenetelőket.

Egy csapat horvátországi magyar is érkezett a Békemenetre, stílszerűen narancssárga kabátban.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Margit-körutat már a budai hídfőnél lezárták, a 4-6-os villamos már nem halad át a hídon. Az útpályán is várakoznak a felvonulók, miközben a menetet vezető jobboldali közszereplők még pár száz méterre gyülekeznek. Az emberek megindultak a híd felé, de egyelőre onnan még nem mozdult el a tömeg.

A kormánypárti Békemenet és az ellenzéki gyűlés mellett a Mi Hazánk Mozgalom is megtartja saját, március 15.-ei eseményét, aminek a „függetlenségpárti nagygyűlés” nevet adták. A gyűlésen elsősorban a NATO-csapatok Magyarországra telepítése ellen tiltakoznak, de azt sem szeretnék, hogy a választások után visszatérjen Magyarországra a „Covid-diktatúra”. Színpadjukat a Nemzeti Múzeum melletti Múzeum utcában állították fel.

Az eseményen felszólalnak:

  • Toroczkai László, a párt miniszterelnök-jelöltje,
  • Dúró Dóra, országgyűlési képviselő
  • Dócs Dávid, Cserháthaláp polgármestere
  • Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk alelnöke
  • Vékony Csongor, a Mi Hazánk Ifjai, azaz a párt ifjúsági tagozatának elnöke.

At előre meghirdetett programnak a beszédeken kívül része egy Lord-nagykoncert is, a helyszínen Szarvas Attila és Vári-Kovács Péter színművészek is közreműködnek.

Ünnepi klippel jelentkezett március 15-én Tóth Gabi. „Még télvíz idején, majd egy hónappal ezelőtt forgattuk az 1848’-49’-es forradalom és szabadságharc egyik ikonikus nótájának klipjét. (…) Sokan talán nem is tudják, hogy jónéhány huszár hölgy is részt vett a csatákban. Tisztelet a bátor nőknek, a hős asszonyoknak. Én értük is énekeltem ezt a nótát!” – írta a Facebookon az énekesnő. Korhű ruhák, pátosz, nemzeti érzés.

Gabi testvére, Tóth Vera pedig Pécsen lép fel ma.

Két zászló- kokárda- és kötöttsapka-árusnál is rákérdeztem, hogy lehet-e kapni a magyar és a székely mellett ukrán zászlót, de mindenhol vállvonogatás volt a válasz; az árusok szerint nem is volt igény az Ukrajnával való szolidaritás nemzetközi szimbólumára. Az árusok jól tapogatták le az igényt (vagyis annak hiányát), mivel a több ezernyi magyar zászló és egyéb nemzeti relikvia között én egyetlen egy ukrán zászlót sem láttam. Pedig a szervező Civil Összefogás Fóruma (CÖF) szerint idén a Békemenet üzenete

Egyértelmű nem a háborúra, No war!

A távolmaradó lengyeleknek írt levelében pedig a CÖF úgy értékelte az orosz agressziót, hogy „az Ukrajna elleni orosz támadás a szörnyű 20. századi két világháború kezdetét idézi fel”.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Kaposváron olyan sokan jelentkeztek a Békemenetre, hogy buszok helyett különvonatot kellett indítani – erről beszélt Gelencsér Attila, a Fidesz országgyűlési képviselője, a közösségi oldalán közzétett videóban. Gelencsér valamiért úgy öltözött fel, mintha a válogatott meccsére indulna, a pályaudvaron készült videóban pedig többek között arról beszél, hogy

„Minden háború, amibe belesodort minket a XX. század, abból rosszul jöttünk ki.”

Éppen ezért szerinte nagyon fontos, hogy „a budapesti utcákon megmutassuk ma erőnket, és kiálljunk a béke mellett.”

Gelencsér gondosan dokumentálta a Békevonat elindulását, elmondása szerint, több mint 500 kaposvári indult el kedd reggel a Békemenetre.

Indul a Békevonat – Fotó: Gelencsér Attila / Facebook
Indul a Békevonat – Fotó: Gelencsér Attila / Facebook

A Margit-híd budai hídfőjénél, a fonódó villamos megállójában.

Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex

Bár nem jön lengyel különvonat az idei Békemenetre, mert inkább otthon békemeneteznek Ukrajnáért, a gyülekezők között akadnak lengyel zászlósok, néhányukon magyar kokárda is van.

A kormánnyal és a Fidesszel szoros kapcsolatot ápoló CÖF által szervezett Békemeneten ezúttal nem vesznek részt szervezett formában lengyel vendégvonulók, akiket 2012 óta különvonat szokott hozni.

„Sajnos ma azt látjuk, hogy a vonat, amivel Magyarországra kellett volna mennünk, a Putyin bestiális viselkedése elől menekülő gyermekes anyák számára létfontosságúvá vált” – indokolta korábban a döntést a lengyel Klub Gazety Polskiej.

Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex

Szeged díszünnepsége fúvószenekari térzenével kezdődött március 15-én délelőtt a Széchenyi téren: a városháza előtt ünnepélyesen felvonták a nemzeti zászlót. Ezután az ünneplők zeneszóra vonultak át a néhány száz méterre lévő Klauzál térre.

A Kossuth-szoborral szemben felállított színpadon – amelyre a nemzeti zászló mellett Szeged és az Európai Unió kék lobogóját is kitűzték – először a Szegedi Nemzeti Színház művészei idézték fel versekkel és énekkel a '48-as forradalom előzményeit és eseményeit. Az előadást mintegy 4-500 fős közönség nézte, köztük Botka László polgármester, városi tisztségviselők, önkormányzati képviselők, valamint a baloldali és a liberális pártok szegedi vezetői. Ünnepi beszédet Szabó Sándor mondott, aki az MSZP országgyűlési képviselője, és az áprilisi választáson az 1-es körzet képviselőjelöltje.

„Szegednek népe, nemzetem büszkesége, szegény, elárult hazám oszlopa ”

– kezdte a szónok Kossuth Lajos 1848 októberi beszédét idézve; az idézet első fele a téren lévő szobor talapzatán is olvasható.

Szabó Sándor országgyűlési képviselő beszédet mond a szegedi Klauzál téren – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Szabó Sándor országgyűlési képviselő beszédet mond a szegedi Klauzál téren – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Szabó Sándor a szabadság és az összefogás városának nevezte Szegedet, szerinte az itt élők, mint 1848-ban és 1956-ban is, ma is éppen úgy készek harcolni a saját maguk és az ország szabadságáért, mint egykor. Szólt a mai helyzetről is:

„Álljuk ki a béke mellett!”

– kérte a téren állókat. Az ukrajnai háború áldozatai előtt tisztelegve egy perces néma csendet tartottak. Szabó emlékeztetett arra, hogy a menekülteknek és a háború károsultjainak sokan adakoztak. Arról is beszélt, hogy a városban élő rászorulókat 1.2 milliárd forinttal támogatják az önkormányzat idei költségvetéséből. Felidézte a Móra Ferenc Múzeum felújítása mellett a város néhány legutóbbi eredményét, és közölte: a járvány gazdasági hatásain túl az állami elvonások is hátráltatják a helyi fejlesztéseket. Szabó kijelentette:

„Történelmi választás előtt állunk, hazánk jövője, Magyarország szabadsága a tét.”

Úgy vélte, a forradalom 12 pontja ma is aktuális, mint '48-ban, ezért a békéért, a szabadságért, a testvériségért mai is harcolni kell.

A Kossuth-szobor megkoszorúzása: középen Szabó Sándor és Botka László, Szeged polgármestere – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A Kossuth-szobor megkoszorúzása: középen Szabó Sándor és Botka László, Szeged polgármestere – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A beszéd után iskolai énekkar következett, majd megkoszorúzták a Kossuth-szobrot. A szokások szerint a virágokat a koszorúzók előtt hagyományőrző huszárok vitték, és helyezték el az emlékmű talapzatán. Az ünnepséget a Szózat zárta.

Klaus Iohannis román államelnök szerint a humanista értékek őrzőjeként a különböző nemzetiségű román állampolgároknak közös felelőssége, hogy továbbadják a következő nemzedékeknek az együttélés példáját és gyakorlatát. Iohannis március 15-e alkalmából méltatta a magyarok hozzájárulását a romániai társadalom építéséhez, illetve „azt a jelentős szerepet, amelyet az ország fejlődésének alapját képező projektek gyakorlatba ültetésével töltenek be”.

„A szorgalmuk és az elevenen ébren tartott hagyományaik révén a magyarok mindig gazdagították Európa kultúráját és az emberiség kulturális örökségét. Még akkor is, ha természetes módon a nemzetiségi önazonosságunk elválaszt minket egymástól, a közös értékek jelentik azt a hidat, amely közelít bennünket egymáshoz. Ezek az értékek egyesítenek minket a demokráciában, a szabadságban és az emberi méltóságban” – olvasható az üzenetben, melyben Iohannis egészséget, békét, jólétet kívánt romániai magyar kisebbségnek.

(MTI)

A 4-6-osból egyre inkább békevillamos válik, sok demonstráló utazik rajta a Komjádi uszoda felé. Egy idős férfi azt mondta az ismerősének: „fogadjunk egy vacsorában, hogy többen leszünk, mint tavaly”.

A Pécsi Polgári Közösség már hétfő délután megtartotta ünnepi megemlékezését, a rendezvényen részt vett Hoppál Péter országgyűlési és Kővári János önkormányzati képviselő is. Mindketten a Fidesz jelöltjei lesznek a pécsi körzetekben az áprilisi országgyűlési választáson. Hoppál képeket, Kővári videót is közzétett az eseményről a facebook oldalán.

Kővári kedd reggel a közösségi oldalán azt írta, Pécsről nyolc busz indult el „előre, nem hátra”, a budapesti Békemenetre.

A hivatalos városi megemlékezés délután háromkor a 48-as téren kezdődik, ahonnan huszárok kíséretével indul a felvonulás a Kossuth térre. A koszorúzás mellett ünnepi beszédek és koncertek is lesznek, délután öt órától a Tóth Vera Quartet lép majd fel a téren. Részletes program a pecsma.hu oldalán olvasható.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Délben kezdődött a gyülekezés a 9. Békemenetre a budai Komjádi uszoda előtt. 14 óra körül a Margit híd felé indulnak, majd a Szent István körúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, végül pedig az Alkotmány utcán keresztül érkezik meg a minden korábbinál nagyobbra tervezett és ígért tömeg a Kossuth térre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet.

Videóüzenetet küldött Patti Smith amerikai zenész az ellenzéki tábornak március 15-e alkalmából. Smith egyik dalát, a People Have the Power magyar átiratát használja az Egységben Magyarországért kampánydalnak, a nemzeti ünnepre szervezet nagygyűlés is A hatalom a népé néven fut.

Patti Smith lakhelyén, New Yorkban vette fel a videót, amelyen arról beszél: nagy büszkeség számára, hogy kölcsönadhatta a dalát az ellenzék harcához, a „demokratikus újjászületéshez”, és szavazásra buzdít mindenkit.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a XII. kerületi MOM Kulturális Központban tartott ünnepi megemlékezésen mondott beszédet, írja az MTI.

Magyarország 1989-90-ben vált szabaddá, és ma örülhetünk annak, hogy az ország szabad és független, „hogy mi döntünk arról, merre haladjunk, mi döntünk szabadon az ország sorsáról” – mondta Gulyás.
Hangsúlyozta: ma béke van, bár az elmúlt 25 évben soha olyan közel nem éreztük a háború fenyegetettségét, mint most, amikor Magyarország szomszédságában harcok vannak. Hozzátette:

„Miközben tudjuk, hogy ki a felelős, ennek ellenére az országnak nem lehet más célja, mint hogy minél előbb béke legyen”

Győrben hagyomány, hogy a március 15-i díszközgyűlésen adják át a város legrangosabb díjait, és bár korábban megírtuk, hogy az építési nagyvállalkozó, Paár Attila is díszpolgár lesz, ez a pillanat most jött el, ma vette át a kitüntetést a polgármestertől.

Paár Attila és Dézsi Csaba András győri polgármester – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Paár Attila és Dézsi Csaba András győri polgármester – Fotó: Sudár Ágnes / Telex

Az országos közéletben ő a legismertebb név, de Győrben ismert és elismert a többi új díszpolgár is:

  • Bana József nyugalmazott levéltári vezető,
  • Horváthné dr. Knausz Márta, a Petz-kórház mikrobiológiai laborjának vezetője, és
  • Tőke László, a Pannon-Víz volt igazgatója.

A Pro Urbe Győr díjat Andréka György, a győri állatkert igazgatója, Borsa Kata fesztiváligazgató, Nagy Péter, a győri állatmenhely alapítója és Tóth Attila kórházparancsnok vehette át. A március 15-i ünnepség idén is a szokásos menetrend szerint zajlik, a koszorúzást követő beszédek után a lovas díszalegység vonul fel a város lezárt főútján – ez nagy látványosság, családi program.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!