A Fidesznek és Orbánnak kampányolt az RMDSZ elnöke március 15-én

2022. március 15. – 14:07

Vig Emese
Vig Emese
Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva
Fotó: Gönczy Tamás / Kelemen Hunor hivatalos Facebook oldala
Fotó: Gönczy Tamás / Kelemen Hunor hivatalos Facebook oldala

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az orosz agresszióról és az elnyomás elutasításáról beszélt, majd egyértelműen a magyar kormány mellett kampányolt Máramarosszigeten, ahol idén március 15-i központi rendezvényét tartotta az RMDSZ.

Kelemen eddigi óvatos, semlegesebb megnyilvánulásai ellenére most először kampányolt nyíltan a Fidesznek és Orbán Viktornak: „Az elmúlt 12 évben közösségünk mellett állt a magyar kormány. Két hét múlva fontos döntés előtt állunk: a választás tétje nem kevesebb, mint hogy a mostani kormány folytassa, folytathassa munkáját Magyarország élén. Itt az idő tehát, hogy kinyilvánítsuk akaratunkat. Azt kérem mindenkitől, éljen a szavazati jogával.”

Kézdivásárhelyen huszárokkal, lovas szekerekkel, székely zászlókkal és élettel telt meg a főtér

Diákok, hagyományőrzők, huszárok és a felsőháromszéki falvak szekeres képviselői vonultak fel a március 15-i ünnepségen, amelyen a helyi önkormányzat állítása szerint közel tízezren vettek részt.

Vincze Loránt EP-képviselő is felszólalt, beszédében elmondta, az orosz inváziónak nem célja a kisebbségek helyzetének javítása, ők is ugyanolyan áldozatai a háborúnak, mint minden ukrán állampolgár. Az ukrajnaiak saját életükért, családjukért, otthonukért, hazájukért kénytelenek fegyvert ragadni a borzasztó túlerővel szemben.

„Mi, magyarok, tudjuk, mit jelent ez. 1848, 1956 intő jel. Mindkét magyar forradalmat végső soron az oroszok fojtották vérbe. Éppen ezért mi, magyarok mélységesen elítéljük az orosz inváziót, amely veszélybe sodorja ártatlan civilek millióinak életét. Szolidárisak vagyunk az Ukrajna területén élő minden nemzettel, kiállunk a kárpátaljai magyarok mellett.” – mondta.

Kolozsváron látványos felvonulással emlékeztek meg a forradalomra

Hatalmas kokárdával, kórussal, felvonulással emlékeztek meg Kolozsváron a '48-as forradalomra. Az ilyenkor szokásos forradalmi dalok visznont elmaradtak, nem ünnepi, hanem inkább gyászos volt a hangulat.

A háború motívuma az ünnepi beszédekben is visszaköszönt: Kovács István unitárius püspök emelt szót a békéért, a Petőfi Sándornak egykor szállást adó Biasini-szállónál több ünnepi beszédben is reflektáltak az Ukrajnában zajló háborúra. A koszorúzni vágyók pénzadományokat ajánlhattak fel, az így befolyó összeggel a Máltai Szeretetszolgálat ukrajnai menekülteket nyújt segítséget.

Székelyföldön már napokkal korábban elkezdődött az ünneplés

Sepsiszentgyörgyön virágból készült kokárdákkal díszítették fel az oszlopokat, ami már hagyományosnak mondható, magyar nemzeti színű szívek és óriás kokárdák mellett. Március 11-én több száz szentgyörgyi diák vonult ki, elszavalták a Nemzeti dalt és a 12+1 pontot újrafogalmazták, valamint saját dalt és forradalmi ifjúsági újságot is kiadtak. A mozgalmat a korábbi években szervezett, március 13. nevű akció ihlette, amely Pálffy Tibor színművész nevéhez kötődik.

Március 14-én pedig a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző és az Apor Péter Szaklíceum tanulói és tanárai ünnepi műsort adtak elő és koszorúztak Nyergestetőn.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!