Nem jön a lengyel különvonat az idei Békemenetre – inkább otthon békemeneteztek Ukrajnáért

2022. március 03. – 18:48

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánnyal és a Fidesszel meghitten szoros kapcsolatot ápoló CÖF idén március 15-re meghirdetett Békemenetén ezúttal nem vesznek részt szervezett formában lengyel vendégvonulók – írja az Átlátszó. Mint írják, ezekre az eseményekre 2012 óta hagyományosan különvonatot bérelt a Klub Gazety Polskiej, egy jobboldali-konzervatív magazinhoz kapcsolódó szervezet, idén azonban ez a szervezett utazás elmarad.

A Fidesz lengyel barátai eredetileg idén is jönni akartak, ez lett volna a jubileumi, tizedik közös vonulásuk. Azonban szerdán azt posztolták ki a Facebook-oldalukra, hogy az utazás elmarad.

„Sajnos ma azt látjuk, hogy a vonat, amivel Magyarországra kellett volna mennünk, a Putyin bestiális viselkedése elől menekülő gyermekes anyák számára létfontosságúvá vált”

– indokolták a posztban a döntést. A szervezet nemcsak a bérelt vonatot adja át inkább a lengyel vasúttársaságnak, hogy az ezzel is segítse a gyermekes anyák kimentését, hanem erőforrásai nagy részét is az Ukrajnából menekülők segítésére fordítja. A közleményben nem írnak arról, hogy a döntésnek köze lenne az Orbán-kormány Putyinhoz fűződő viszonyához, viszont a magyar kormány támogatására való utalás sincs benne, ami korábban elengedhetetlen udvariassági gesztusnak tűnt.

A szervezet emellett március 1-jén otthon, Lengyelországban már szervezett egy valóban a békéről szóló békemenetet: az ukrajnai orosz agresszió ellen tiltakozó felvonuláson több ezren vettek részt.

A CÖF a döntésre válaszul levelet írt a lengyeleknek, amelyben arra kérik őket: „jöjjetek busszal, gépkocsival, tárt karokkal várunk benneteket”, míg az orosz agresszió kapcsán arról ír: „náci kommunista világromboló erők napjainkban ismét felbukkantak”, valamint arról is, hogy „az Ukrajna elleni orosz támadás a szörnyű 20. századi két világháború kezdetét idézi fel”.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom