Orbán a Kossuth téren, Márki-Zay a Műegyetem rakparton fordult rá az országgyűlési választásra

Orbán a Kossuth téren, Márki-Zay a Műegyetem rakparton fordult rá az országgyűlési választásra
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz-ukrán háború árnyékában tartották meg a pártok a március 15-i kampánygyűléseiket. Orbán keményen nekiment az egyesült ellenzéknek, az oroszok és az ukránok között nem tett különbséget, Márki-Zay a háborúval nem igazán foglalkozott és Orbán nevét se ejtette ki a száján. Percről percre március 15-ről.

„Márki Zay-val együtt földbe áll az egész baloldali miskulancia, miközben együtt sóhajt az ország: micsoda szerencse, hogy most nem ezeknek a kezében van Magyarország kormányrúdja” – mondta a miniszterelnök. Orbán szerint az ellenzék végső kétségbeesésében hívta ide Donald Tuskot, „azt a lengyelt, akit otthon is szégyellnek”, mert szétverte a a saját pártját, majd az Európai Néppártot.

A felkonferálás szerint a „legkedveltebb női képviselő”, Dúró Dóra is felszólal a Mi Hazánk gyűlésén.

Dúró szerint a második világháború óta nem korlátozták annyira a magyarokat, mint az elmúlt két évben:

„Azt mondták a gyerekeinknek, hogy még a játszótérre se mehetnek, mert itt van ez a koronavírus.”

A WHO azt gondolja magáról, hogy átmehet valamilyen világkormánnyá. – mondja Dúró, majd hozzáteszi: a Mi Hazánk nem kér a kötelező vakcinákból. Dúró szerint a baloldal és a Fidesz egy oldalon, a vakcinagyártók oldalán állt az elmúlt két évben.

A háborúról Dúró azt mondja, semmi közünk hozzá, ennek ellenére Orbán is lehetővé teszi, hogy amerikai NATO katonák itt állomásozzanak, ezzel belekeveri az országot a konfliktusba.

Migránsok a határnál, LMBTQ aktivisták az iskolában: „Az ő céljuk, hogy elvegyék a gyerekeink identitását.” – jelenti ki a képviselőnő. A gyereknek van egy anyja, aki nő, és van egy apja, aki férfi, ha nem így lenne, a gyerek sem létezne – mondja Dúró.

„A két férfi meg egy kutya, az nem család!”

Ha én azt mondom, „Talpra magyar!”, ti mind tudjátok folytatni. – mondja Dúró, hangos válasz a közönség soraiból: „Rabok tovább nem leszünk!”

„Idegen érdekek helyett válasszuk a Mi Hazánkat!” – zárja beszédét Dúró.

Tudósítónk jelentette a helyszínről:

A tömegben erős NATO-ellenes hangulat uralkodik. Toroczkai Lászlónak, a párt miniszterelnök-jelöltjének plakátját többen is átragasztották, az „Elég a covid diktatúrából” helyett most a „Jenkik haza” felirat olvasható rajta, amivel az amerikai katonáknak akarnak üzenni a tüntetők.

Az tömegben többnyire magyar és székely zászlók vannak, de van aki orosz lobogóval érkezett a helyszínre.

Fotó: Nagy Bálint / Telex
Fotó: Nagy Bálint / Telex

3. Követeljük a magyarok valós képviseletét biztosító Országgyűlést

– mondta Karácsony Gergely az ellenzék 12. pontjának harmadik követelését ismertetve A főpolgármester szerint itt tartunk, már megint és még mindig, mert Magyarországnak még három hétig olyan kormánya van, amelynek hatalomgyakorlása mellett ezt követelni kell, hiszen ez a kormány leépítette a jogállamot – erre számos példát is sorolt.

Karácsony Gergely szerint

csigolyáról csigolyára akarják megtörni a gerincünket

– meg akarják törni a magyarok méltóságát és önállóságát. De itt vannak, és kiállnak a jogaikért, és tégláról téglára fogják újjáépíteni a jogállamot Magyarországon. Karácsony szerint a magyar nép megelégelte, hogy ilyen kormánya van, le fognak számolni a korrupcióval, és visszaadják a hatalmat a népnek: a hatalom embereit le fogja váltani az emberek hatalma – ismételte meg korábbi szlogenjét. Ismertette a 4. pontot is:

a törvény előtti egyenlőséget korra, nemre, vallásra, szexuális orientációra tekintet nélkül.

Karácsony azt mondta, ki kell zavarni a politikát a hálószobákból, és a politikát 12 év embertelensége után az emberségre kell építeni. A főpolgármester szerint a következő három hétben szükség van mindenkire, azokra, akik ma kimentek a nagygyűlésre, mert meg kell győzniük mindenkit arról, hogy Magyarországon a változás elérhető, és április 3-án van esély arra, hogy egy új, emberséges Magyarországot teremtsünk.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Jól harcoltunk, áll mind a 106 képviselőjelölt, tartottunk több mint 100 választási gyűlést, és bekopogtunk több millió ajtón. Esélyünk napról-napra nő. „Nem is emlékszem, mikor álltak ennyire jól a csillagok 19 nappal a választások előtt” – mondta Orbán.

Az ellenfelek tanácstalanságban, a szétesés szélén állnak. Az üstükösként érkező ellenzéki vezető mára „egy földbe csapódott, kihűlt kődarab” lett.

A Kossuth téren vastaps és Viktor-Viktor skandálás fogadta a színpadra lépő miniszterelnököt. Orbán azzal indított, hogy „egész jól nézünk ki, sőt, nagyon jól nézünk ki, talán még sohasem néztünk ki ilyen jól”. A miniszterelnök azt mondta, október 23-án azért gyűltek össze legutóbb, hogy megüzenjék a kormánykerék mögé készülő baloldalnak, hogy „nem oda Buda”, de ahogy most nézi az esélyeket, most már „nem oda Pest sem”. Megüzenték azt is, hogy ők a jobboldalon „nem jámbor lúzerek”, akik megijednek Brüsszeltől, Soros Györgytől és társaiktól, akik a baloldal mögött állnak, hanem harcolni fognak.

A közös ellenzéki ünnepi demonstráción jelentik be a pártok szónokai az ellenzék 12 pontját. „A kormányváltásra készülő ellenzék 12 pontja arról, hogy mit kíván ma, 2022. március 15-én a magyra nemzet, amit a választás után Márki_Zay Péter miniszterelnökként meg is valósít majd” – vezette fel Nagy Zsolt. Elsőként Donáth Anna lépett a színpadra a Momentumból, aki azzal kezdte, hogy fa a mai fideszes propaganda tálalná 1848. március 15-ét, akkor arról beszélnének, hogy Petőfi, Kossuth és Széchenyi szándékosan provokálták ki az orosz hadsereg beavatkozását.

Ezután Donáth elmondta a neki jutó első két pontot:

1.Követeljük a sajtó szabadságát, az orosz és fideszes propaganda eltörlését!

2. Legyen újra felelős oktatási és egészségügyi miniszter Budapesten!

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A BME D épületéig zsúfolásig megtelt a rakpart, de a keresztbe menő kisutcákon is tömött sorokban érkeznek még emberek, és a tüntetés szellősen elér a Petőfi-hídig, ahonnan szintén érkeznek még az emberek, amikor fél 4 után tán pár perccel Donáth Anna feltűnik a kivetítőn.

A beszédeket a tömeg végén már csak nehezen lehet hallani.

Demokrácia ismérve: kulturált és tájékozott szavazó – olvasható az egyik ellenzéki transzparensen. Teljes csendben hallgatta több ezer ember, ahogy Polgár Csaba elszavalta a Nemzeti Dalt, jelentette helyszíni tudósítónk.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Vajon igaz lehet-e, hogy ellenségünkké tesszük az orosz népet, ha kiállunk az ukrán emberek élete és szabadsága mellett

– tette fel a kérdést Iványi, aki szerint a civil szervezek végzik az ukrán menekültek ellátását, cserében azonban a kormánytól csak üldöztetést, sőt, esetenként aóellenőröket kap. Iványi szerint nem igaz, hogy az orosz néppel vállalnák konfliktust a kötelező kiállással az ukrán nép mellett. Csak és kizárólag az orosz diktátorral, hiszen az orosz néppel, azokkal, akik kiálltak az értelemtelen, népirtó háborúval szemben, a magyaroknak semmiféle vitája nincs. Sőt, a háború ellen szót emelő oroszok „ugyanúgy a mi hőseink”, mondta Iványi. Ezután Vlagyimir Putyin háborús bűneit, valamint birodalmi terveit rótta fel, és azt mondta, ez igenis Magyarország, a magyar szabadság kérdése is.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A lelkész szintén a Nemzeti dal vonatkozó sorával zárta beszédét – amire 5 percet kapott –, úgy fogalmazott:

március 15-én, és aztán majd április 3-án is, ismét fel kell tennünk a kérdést: rabok legyünk vagy szabadok? Ez a kérdés: válasszatok!

– mondta a metodista lelkész a nagygyűlés színpadán. A Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetőjét Ullmann Mónika úgy konferálta fel, hogy ő Magyarország élő lelkiismerete. Iványi azzal kezdte, hogy a tüntetésre menet hallotta, a lengyel, cseh és szlovén miniszterelnök ukrajnai látogatásra megy, és lenne még egy hely, de Orbán Viktornak épp más dolga van.

Iványi azt mondta:

Azt gondolom, hogy április 3-a után nem marad üresen ez a hely, és látom itt kiírva, hogy Márki-Zay Péter, ha megválasztják, biztos vagyok benne, hogy az első útja oda vezet majd.

Iványi nemcsak az ukrajnai áldozatokra és menekülőkre, hanem a magyar pedagógusokra, és küzdelmeikre is emlékezett. A lelkész szerint az egykori pesti srácok ma kijevi srácok.

Elkezdődtek a beszédek a Mi Hazánk rendezvényén, Dócs Dávid, Cserháthaláp polgármester kezdte. A Magyar Nemzeti Múzeum előtt is van egy színpad, ahol gyerekprogramok voltak, sokan azt hitték, ott lesz a Mi Hazánk gyűlése. A tömeg békés, együtt énekelnek, továbbra sincsenek sokkal többen pár száznál.

Toroczkai László és Dúró Dóra is felszólal majd, az eseményt élőben közvetítitik a facebookon.

Színpad és közönség a Múzeum utcában – Fotó: Halász Nikolett / Telex
Színpad és közönség a Múzeum utcában – Fotó: Halász Nikolett / Telex

…és hozott magával kempingszéket.

Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex

A két színművész ismét köszönti a helyszínen egybegyűlteket, és örömét fejezi ki, hogy ennyien elmentek a nagygyűlésre. Szerintük ez kifejezi azt, amit Márki-Zay Péter és az Egységben Magyarországért kampánydala is: felhangzik A hatalom a népé című dal.

Ezt követően Nagy Zsolt a XIX. század költői című verset szavalja.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Burján Orsolya énekesnő előadásában a Himnusszal kezdődik az Egységben Magyarországért kormányváltó nagygyűlése a Műegyetem rakparton.

A műsorvezetők, Ullmann Mónika és Nagy Zsolt ezután arra kérték a tömeget, hogy egyperces néma csendel emlékezzenek meg az ukrán áldozatokról. Ezt követően Polgár Csaba előadásában – a tömeggel együtt szavalva azt – elhangzott a Nemzeti dal.

Miközben a menet eleje a Kossuth térre ért, a menet vége a Bajcsy-Zsilinszky úton teljesen beszorult. Néhány blokk harsány nótázással próbálja fenntartani a jókedvet, de a többség csak fásult tyúklépésben közelít a Kossuth tér felé. A helyismerettel rendelkezők a párhuzamos utcákon próbálnak közelebb jutni.

A független Szabó Szabolcs, az MSZP-s Korózs Lajos és a momentumos Lőcsei Lajos is az elő sorokban van, de a 106 egyéni jelöltből jó pár arcot lehetett már látni.

Az első sorokban már mozdulni sem lehet, már most sokkal több ember van, mint október 23-án az ellenéki megemlékezésen.

Színpadon Nagy Zsolt és Ulmann Mónika, a két házigazda. 10 percet csúszik a kezdés, mert még a hídról sem ért át mindenki.

Nagyon sokan vagyunk! Nagyon sokan vagyunk!

– ismétlik meg többször, valószínűleg ma nem utoljára.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Márki-Zay-féle MMM ifjúsági szervezete, a Minden Fiatal Magyarországa „szembesítette” a Békemenet résztvevőit Orbán Viktor korábbi nyilatkozataival, például azokkal a mondatokkal, amikor még ellenzékből az oroszok jelentette veszélyről beszélt. Fütty és hangos szó volt a válasz, ria-ria, Hungáriával próbálták elnyomni a korábbi Orbán-beszédet.

A Mi Hazánk „függetlenségpárti nagygyűlésén” az esemény hivatalos, 15:00 órai kezdése előtt pár százan gyülekeznek a színpad előtt, a Múzeum körút irányából pedig még kisebb csoportokban érkeznek az emberek. A Múzeum utcába többen is saját készítésű molinókkal érkeztek, amiken például olyan szövegek szerepelnek, mint az „új világrend = világháború?”

Fotó: Nagy Bálint / Telex
Fotó: Nagy Bálint / Telex

A Szent István körúton, a Nyugati pályaudvarnál egy harmadik emeleti lakásból az ellenzék Orbán-ellenes molinója lóg és felvételről Orbán Viktor mostanában sokat idézett fejtegetéseit játsszák a vonulóknak, amelyben arról beszélt, hogy a nyugati szabadság és demokrácia és a keleti önkényuralom között kell választani. Elég érdekes a tömeg reagálása az akcióra, ugyanis annak ellenére, hogy Orbán szavai hangzanak el, a menetelők hangos füttyszóval vagy ria-ria-hungáriával reagálnak a bejátszásra.

Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex

A Kossuth tér ket oldaláról engedik be az embereket: akik az Alkotmány utca eléjen álltak, azokat karám mögé szorították, mire kiabálni kezdtek a biztonságiakkal: „miért nem engednek, ez az útvonal volt meghirdetve”. Amikor végre megnyitották az utat, az emberek egy része rohanni kezdett a Kossuth tér felé, senki sem akar lemaradni Orbán Viktor ünnepi beszédéről.

„Ez a Békemenet”, jegyezte meg gunyorosan egy résztvevő.

A gyülekező tömeg mögött pedig a vonuló Békemenetet lehet látni.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

A nemzet Kossuth-díjas csótánya Rákosmente fideszes képviselőjének Facebook-képén bukkant fel.

Dobrev Klára, Vadai Ágnes és Arató Gergely vezeti a népes DK-s különítményt a sor elején, de itt van Varga Zoltán, Komáromi Zoltán és Gréczi Zsolt is. Gyurcsány Ferenc egyelőre nem tűnt fel a tömegben.

Fotó: Cseke Balázs / Telex
Fotó: Cseke Balázs / Telex

Az út mentén több ellenzéki hirdetőtáblát összetörtek a vonulók. Majd ahogy átért a tömeg a pesti oldalra, a Szent István körúton egy második emeleti lakásból két fiatal megafonnal szólogatott be a vonulóknak – de azt nem lehetett érteni, hogy mit, mert úgy recsegett a hang. Voltak, akik felháborodottan reagáltak, olyanokat mondtak, minthogy „Gyere le, macskajani”, „Gyere le, itt legyen nagy szád!”, de van, aki csak egyszerű „Hajrá, Fidesz!”-szel válaszolt.

A sípomat otthon hagytam sajnos – mondja feleségének egy férfi, miután rövid ideig felhangzott a Mocskos Fidesz! rigmus. A Zenta utcán is túl már a tömeg eleje, a Budafoki utat is lezárták, eközben a Gellért téren is gyülekezik a tömeg.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Kisebb káosz alakult ki az előbb, mert a biztonságiak nyomják előre a tömeget, de az emberek legalább egy pillantást szeretnének vetni Semjénre es Győzikére. Nagy a tumultus.

Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex


Az ellenzéki nagygyűlésre érkező tömeg eleje átért már a Szabadság híd budai oldalára, ahol a hivatalos program 15 órától kezdődik. Kétoldalt a kék szalag van, amiből legalább annyit látni az emberek között, mint kokárdát.

Fotó: Cseke Balázs / Telex
Fotó: Cseke Balázs / Telex

Szél Bernadett és több egyéni jelölt is ott van az emberek között.

Orbán, Lezsák, hol vannak a rendszerváltó eszmék? – olvasható az egyik táblán az ellenzéki „kormányváltó nagygyűlés” gyülekezőjént.

A DK és a Jobbik logóját lehet màr látni, az emberek többsége kék szalagot is felvett a kokárda mellé. A Momentum Mozgalom csapatait Fekete-Győr András volt pártelnök vezeti:

Fotó: Cseke Balázs / Telex
Fotó: Cseke Balázs / Telex

Több ezer ember vonul át a Szabadság hídon. „A hatalom a népé” – kezdik el énekli a kampánydalt páran a Momentum táborából.

Orbán Viktor Európa vezetője, hirdeti a menet elején vonuló zenész pólója.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!