Márki-Zay Péter 56,7%-os eredménnyel megnyerte az előválasztást

2021. október 17. – 14:24

frissítve

Márki-Zay Péter 56,7%-os eredménnyel megnyerte az előválasztást
Márki-Zay eredményváró eseménye – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Márki-Zay Péter fordított az első forduló után, és megnyerte az előválasztást. Közel 88 ezer szavazattal előzte be a hódmezővásárhelyi polgármester Dobrev Klárát. A DK miniszterelnök-jelöltje gratulált neki, Karácsony Gergely a szeretet forradalmáról beszélt a közös eredményváró rendezvényen. Márki-Zay szinte mindent vitt Budapesten, vidéken sokáig Dobrev állt jobban, de aztán ez is átfordult. Percről percre közvetítettük az előválasztás friss híreit, eredményeit.

Megköszönte a családjának, hódmezővásárhelyi barátainak. Örül, hogy voltak, akik bíztak benne, köszöni Hódmezővásárhelynek, ahol a polgármester-választáson sikerült győznie. Csongrád megyének, ahol nagy győzelmet aratott, külön megköszönte. Nem kellett hátranéznie, mert tudta, hogy Vásárhely mögötte van.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

„Egy olyan kormányt akarunk, ami nemcsak az elmúlt tíz év, hanem az elmúlt harminc év hibáit akarja orvosolni!”

– mondta Karácsony Gergely, aki szerint soha annyira közel még nem állt hozzá Magyarország ahhoz, hogy tényleg más legyen a politika.

Szerinte az összefogás egy olyan ellenzéket akar, ami egységes, és tényleg változást hoz a jövőben.

A Telex élőjét a helyszínről itt követheti.

Orosz Anna és Karácsony Gergely után nagy üdvrivalgás közepette lépett a mikrofonhoz Márki-Zay Péter az Anker köz alkalmi színpadán. „MZP, MZP!” – skandálta a tömeg. „Köszönöm” – ezek volt a politikus első szavai.

Ma Magyarországon a szegénység és a szeretet forradalma zajlik – mondta Karácsony Gergely Márki-Zay Péter eredményváró sajtótájékoztatóján.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Orosz Anna külön megköszönte Karácsony Gergelynek, hogy visszalépett, ezt taps követte.

Orosz arról is beszélt, hogy szerinte hétfőtől a kormánypárt beindítja majd a propagandagépezetét, hogy aláássa az ellenzéki összefogást. Arra kérte a választókat, hogy ne dőljenek be ennek.

Orosz végül megköszönte a szavazóknak, hogy részt vettek az előválasztáson, és Dobrev Klárának is gratulált az eredményhez.

„Orbán Viktornak áprilisban lejár az ideje”

– mondta a Momentum ügyvezetője, Orosz Anna, aki az első beszédet mondta. Orosz megköszönte az aktivistáknak, szavazatszámlálóknak és civileknek, hogy segítették az előválasztás lebonyolítását. Szerinte 850 ezer ember részvétele azt bizonyítja, hogy az emberek a kezükbe vették a sorsukat, ami az elmúlt 12 év apátiája után hatalmas eredmény.

A Telex élő videóját a helyszínről itt követheti.

„A döntést meghoztátok, eszerint Márki-Zay Péter lesz Orbán Viktor kihívója a jövő évi országgyűlési választáson – írja Jakab Péter a Facebookon. – Tudom, hogy vannak most, akik csalódottak, mert nem az ő jelöltjük nyert.

Úgy fogalmaz a Jobbik elnöke, hogy tudja, vannak olyanok, akik sorolnák a sérelmeiket, amiket elszenvedtek a kampány alatt. „Én viszont mindenkit arra kérek: ne tévesszük szem elől a valódi célt, ami sohasem egymás legyőzése volt, hanem az, hogy a többség dönthesse el, ki vezesse az összefogást a rezsim elleni küzdelemben.”

Az előválasztás szabályához ragaszkodik a Jobbik elnöke. „Abban pedig nincs apróbetűs rész, miszerint csak akkor támogatom a győztest, ha az a szívemnek kedves. A győztest mindannyiunknak támogatni kell, mert csak így van esély legyőzni az Orbán-rendszert. Én ezt fogom tenni.”

Sokakban lehet aggodalom azzal kapcsolatban, hogy Márki-Zay Péter vezetésével, tehát egy pártokon kívülálló jelölttel tud-e majd működni az összellenzéki összefogás, a VIII. kerület egy jól működő példa egy ugyanilyen helyzetre – erről írt Facebook-bejegyzésében Pikó András, VIII. kerületi polgármester.

„A nem várt részvételi siker mellett is tudom, sokakban van aggodalom az előválasztás előtt nem látható végeredmény miatt és azt kérdezik: mi lesz ebből? Szeretnék mindenkit megnyugtatni. Ehhez a legjobb gyakorlati példám az, ami velem, pontosabban velünk történt Józsefvárosban 2019-ben és azóta. (…) ha mindenkiben a közjóért érzett felelősség, a jó kormányprogram iránti elköteleződés és a politikai bátorság párosul az önkorlátozó együttműködés szándékával, akkor Márki-Zay Péter nemcsak győzni tud 2022-ben, hanem sikeresen kormányozni is” – írta Pikó.

Dobrev szerint a DK megerősödve jött ki az előválasztásból, ők az ellenzék legerősebb pártja. Dobrev büszke arra, hogy nem fordultak el a baloldali szavazóktól. Értik a feladatukat, továbbra is a baloldali szavazókat képviselik az összefogásban. Köszönetet mondott minden szervezőnek, szavazónak.

Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Dobrev Klára gratulált ellenfelének, Márki-Zay Péternek a miniszterelnök-jelölt-választás második fordulója után. A DK politikusa ezt a vasárnap esti sajtótájékoztatóján jelentette be újságírók és politikustársai előtt. Dobrev azt mondta, hogy innentől kezdve tiszta szívvel támogatja Márki-Zay Pétert.

Ceglédi Zoltán politikai elemző szerint elég simának tűnik Márki-Zay Péter előnye. A tendenciák alapján a fontos helyeken, ahol nem feltétlenül a jobboldal szokott nyerni, ott is képes volt nyerni, így a trendek alapján, ha ez így folytatódik, megnyerte.

Márki-Zay Péter a szűk keresztmetszeteket használta ki, a 20 ezer ajánló aláírás összegyűjtése után már mindenkit megemelt a nyilvánosság, nem volt már annyira lényeges, hogy nincs mögötte pénz és infrastruktúra, az ellenzéki elittel szemben is volt ellenérzés, így a miniszterelnökjelölt-jelöltségért jó volt az ellenzék ellenzékének lenni.

Budapest 12. választókerületében, a XV. kerületben már az első fordulóban is Dobrev Klára nyert. Nem lett más eredmény most sem.

  • Dobrev Klára: 4114 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 4085 szavazat

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is hozta a DK-miniszterelnök-jelöltje, ezer szavazat volt a különbség a két jelölt között.

  • Dobrev Klára: 8941 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 7902 szavazat

Az első fordulóban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Márki-Zay a negyedik lett, összesen 2843 szavazatot kapott, míg Dobrev 6856 vokssal nyert.

A XV. kerületben évek óta jól szerepel a DK, 2018-ban egyéniben Hajdu László nyert ebben a körzetben, az előválasztást pedig Barkóczi Balázs, a párt szóvivője húzta be. Az első fordulót itt Dobrev nyerte 3763 szavazattal, Márki-Zay pedig a harmadik volt 1657 vokssal.

Márki-Zay Péter Budapesten, az Anker közben tartja eredményváróját, az utcán már rengetegen várnak rá, hogy elmondja (valószínűsíthetően győzelmi) beszédét.

Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Márki-Zay Pétert a budapesti Anker közben nagy vastaps fogadta első, már győzelmi hangulatban adott tájékoztatója előtt.

Az ellenzék leendő miniszterelnök-jelöltje előválasztási eredményének több vonását is kiemelte; örült Csongrád és Bács-Kiskun megyében elért győzelmeinek, a rá nagy számban szavazó fiataloknak, az új szavazóknak, „akinek a lendületére szükség volt a választás átfordításához”.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A választók után Karácsony Gergely támogatását köszönte meg, majd pedig az őt támogató pártoknak, végül kiemelte azokat a jobbikosokat, akik a pártvezetés semmitmondó nyilatkozatai ellenére is elmentek választani, és rá adták le voksaikat.

Márki-Zay a második fordulót megalapozó karcos kampányra utalva elnézést kért azoktól, akiket az elmúlt időszakban megbántott, de örömét fejezte ki, hogy nem hatottak az ellenzéki választókat egymással szembeállító kampányok, akár az ő személye elleni „Nyugati Fény” típusú támadások. Megint elmondta, amit érkezésekor egyszer már elárult: Az urnazárást követően felhívta Dobrev Klárát, és az eredményektől függetlenül megbeszélték azt, hogy csak együtt fognak tudni tovább dolgozni.

De hangsúlyozta, nem szabad elfeledni, hogy „a sokszor turbulens vitákat maguk mögött kell hagyni, most meg kell fogni egymás kezét”, hiszen 2022 tavaszáig meg kell győzni a bizonytalanokat, a kiábrándult fideszeseket is a kormányváltáshoz.

Békés megyében és Budapest 15. választókerületében is Dobrev Klára nyert az előválasztás első fordulójában. Most mindkét helyen fordítani tudott Márki-Zay.

Budapest 15. választókerület (XVIII. kerület):

  • Dobrev Klára: 4090 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 4448 szavazat

Békés megyében:

  • Dobrev Klára: 7720 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 8699 szavazat

Békés megyében az első fordulóban Dobrev nyert 6789 szavazattal, Márki-Zay 3886 vokssal a harmadik lett akkor. A budapesti választókerületben is fordítani tudott a hódmezővásárhelyi polgármester az előző fordulóhoz képest. Dobrev akkor 3554 szavazatot, Márki-Zay pedig 1761 szavazatot gyűjtött össze.

Bár még messze nincs végeredmény, Hadházy Ákos már gratulált a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének. „Gratulálok a sok százezer szavazó honfitársunknak, gratulálok a sok ezer önkéntesnek, akik ezt lehetővé tették, a győztes képviselőjelölteknek és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltnek” – írta Facebook-oldalán háromnegyed hét után nem sokkal Hadházy, aki Zuglóban lesz az ellenzék közös jelöltje.

„Polgármester úr ezt a győzelmet a pártok többségének támogatása nélkül vitte véghez – folytatja a bejegyzést. – Úgy volt képes sikerre vinni a valódi változás programját, hogy nem álltak mögötte százmilliók és professzionális kommunikációs csapatok, egyedül a rá jellemző konok elszánás és kitartás volt a fegyvere.”

Azt ígéri Hadházy, hogy támogatni fogja Márki-Zayt, és szívesen segít neki abban, hogy jogi és politikai következményei legyenek az elmúlt 12 évben elkövetett gazságoknak.

„Szívesen segítek abban is, hogy olyan rendszert építsünk, amely a jövőben megnehezíti a tolvajok dolgát, jöjjenek bármelyik politikai oldalról is.

Szívesen segítek abban is – és meggyőződésem, hogy ez kiemelten fontos feladat lesz –, hogy lebontsuk a propagandagépezetet, amely Orbán Viktor rendszerét szinte bebetonozta a hatalomba.”

Az ellenzéki előválasztásban nagy fölénnyel vezető Márki-Zay Péter eredményvárója az Anker közben lesz. A belváros hurokszerű utcácskájában egy pódiumot állítottak fel, maga a jelölt pedig az itt található vendéglátóhelyre, a Madhouse-ba sétált be. Az emberek egyelőre csak szállingóznak, a legfeljebb száz jelenlévő legalább harmadát a sajtó képviselői teszik ki.

A pódium – Fotó: Bődey János / Telex
A pódium – Fotó: Bődey János / Telex

A feldolgozottság 53 százalékon áll jelenleg, tehát a szavazatok több mint felét már megszámolták. Ennek alapján az látszik, hogy Márki-Zay Péter sokkal több plusz támogatót tudott bevonzani a második fordulóban, mint Dobrev Klára:

  • a DK jelöltjére 13 487-tel szavaztak többen ugyanazokon a területeken, mint az első fordulóban,
  • míg Márki-Zayra 121 550-nel több szavazat érkezett.

A területi adatok nem fedik teljesen egymást az első fordulóval, mert egy kicsit más a közlés módja, de nagyságrendileg azért stimmelnek az adatok, az új támogatók megmozgatása ennek alapján közel tízszeres a hódmezővásárhelyi polgármester esetében.

Dobrev Klára sokáig eléggé vezetett vidéken, nemrég azonban ez átfordult.

53 százalékos feldolgozottságnál a Budapesten kívüli eredmények így alakulnak:

  • Dobrev Klára: 90 900 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 99 133 szavazat

Ez a fordulat részben az elsöprő Csongrád megyei Márki-Zay-győzelemnek köszönhető, a Hódmezővásárhelyt magába foglaló megyében több mint 21 ezer szavazatot szerzett a polgármester, Dobrev Klárára pedig valamivel 11 fölötti számban szavaztak. De Győr-Moson-Sopron megyét is magabiztosan hozta Márki-Zay, pedig itt az első fordulóban még Dobrev nyert közel kétszer annyi voksot begyűjtve, mint az akkor még harmadik helyen befutó Márki-Zay.

Márki-Zay Péter este hatkor megérkezett az eredményvárójának helyszínére az Anker közbe. Itt kérdezték újságírók. Az eredményekkel kapcsolatban azt mondta, azok rendkívüli optimizmusra adnak okot. Az ATV kérdésére elmondta, az már most látható, hogy így, hogy ketten maradtak versenyben, mindenképpen erős többsége lesz a győztesnek.

„Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy az ellenzéken belüli egység mindkettőnk számára létfontosságú. Én tegnap este felhívtam Dobrev Klárát, és az eredményektől függetlenül megbeszéltük azt, hogy csak együtt fogunk tudni tovább dolgozni”

– felelte arra a kérdésre, hogy szerinte ez az adok-kapok Dobrev Klárával mennyire segíti a későbbi közös munkát. Hozzátette, nem beszéltek még arról, hogy 23-án közös színpadon lesznek-e, de nagyon reméli.

A 11. fővárosi körzet és megyei eredményt is bejelentették az elmúlt percekben. Budapest 10. választókerületében (III. kerület) se szakadt meg Márki-Zay eddigi fővárosi diadalmenete.

  • Dobrev Klára: 6007 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 8611 szavazat

Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig az első fordulóhoz hasonlóan most is Dobrev nyert, de jócskán feljött a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke.

  • Dobrev Klára: 8438 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 7721 szavazat

Az első fordulóban Dobrev 3358 vokssal második lett Óbudán, míg Márki-Zay 2074 szavazattal a harmadik. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az első fordulóban 2873 szavazattal csak a negyedik helyen végzett a hódmezővásárhelyi polgármester, míg a DK jelöltje 6819 szavazattal az első helyen végzett.

Budapest 8. választókerületében, Zuglóban (XIV. kerület) nagy volt a különbség a két jelölt között, az első fordulóban itt Karácsony nyert nagy fölénnyel.

  • Dobrev Klára: 6262 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 12 255 szavazat

Bács-Kiskun megyében fordított Márki-Zay, az első fordulóban itt is Dobrev Klára nyert.

  • Dobrev Klára: 11 428 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 12 407 szavazat

Az első fordulóban Zuglóban Dobrev 3414 szavazatot, míg Márki-Zay 3160 szavazatot gyűjtött össze, Bács-Kiskun megyében Dobrev 9214 szavazatot, Márki-Zay 4574 szavazatot zsebelt be.

A város polgármestere épp nyerésre áll a miniszterelnök-jelöltségért zajló összellenzéki előválasztáson, amit Hódmezővásárhely méltóságteljes mozdulatlansággal fogad, a képeslapra való, napsütéses októberi vasárnap délutánon. Üres utcák, autó sem mozdul, a tram train sem rója a tesztköröket. Az utcakép sem árulkodik a küzdelemről, a helyszínen sem előválasztási, sem Stop Gyurcsány (Stop Karácsony)-plakátokat sem lehet látni.

A tram train árválkodó sínei – Fotó: Huszti István / Telex
A tram train árválkodó sínei – Fotó: Huszti István / Telex

Nagyot nyert Márki-Zay Péter Csongrád-Csanád megyében, ahova Hódmezővásárhely is tartozik.

Csongrád-Csanád megyében:

  • Dobrev Klára: 11 461 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 21 769 szavazat

Budapest 13-as (XVI. és XIV. kerület egy része) választókerület:

  • Dobrev Klára: 3 895 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 6 232 szavazat

Az első fordulóban Dobrev 8 796, Márki-Zay 8 847 szavazatot kapott Csongrád-Csanád megyében, míg Budapest 13. választókerületében a DK miniszterelnök-jelöltje 3062 szavazatot, a hódmezővásárhelyi polgármester pedig 2420 szavazatot gyűjtött össze.

Újabb második fordulós eredmények érkeztek.

Győr-Moson-Sopron megye:

  • Dobrev Klára: 10616 (sátras szavazás: 9486, online 1130) (43,54%)
  • Márki-Zay Péter: 13767 (sátras szavazás: 9650, online 4117) (56,46%)

Budapest 6-os számú (VIII. és IX. kerületek egyes részei):

  • Dobrev Klára: 3676 (27.50%)
  • Márki-Zay Péter: 9691 (72.50%)

Az első fordulóban Budapest 6-os választókerületében Karácsony nyert, második Dobrev lett 2272 szavazattal, és Márki-Zay harmadik 2147 szavazattal. Győr-Moson-Sopron megyében Dobrev 8171 szavazattal nyert, Márki-Zay Péter 4641 szavazattal a harmadik helyen végzett.

Újabb második fordulós eredmények érkeztek.

Komárom-Esztergom megye:

  • Dobrev Klára: 9970 (55,32%)
  • Márki-Zay Péter: 8052 (44,68%)

Budapest 11-es választókerület (Újpest):

  • Dobrev Klára: 5282 (45,85%)
  • Márki-Zay Péter: 6238 (54,15%)

Az első fordulóban Budapest 11-es választókerületében Dobrev nyert 3975 szavazattal, Márki-Zay Péter 2161 szavazattal a harmadik lett. Komárom megyében Dobrev magabiztosan nyert 7615 szavazattal, Márki-Zay pedig Jakab és Karácsony mögött a negyedik helyen végzett 3023 szavazattal.

Újabb második fordulós eredmények érkeztek.

Fotó: Országos Előválasztási Iroda
Fotó: Országos Előválasztási Iroda

Somogy megye:

  • Dobrev Klára: 8542 (55,7%)
  • Márki-Zay Péter: 6802 (44,3%)

Budapest 9-es választókerület (X. és XIX. kerület):

  • Dobrev Klára: 4661 (48,3%)
  • Márki-Zay Péter: 4988 (51,7%)

Az első fordulóban Budapest 9-es választókerületében Dobrev nyert 3086 szavazattal, Márki-Zay Karácsony mögött csak harmadik lett 1604 szavazattal. Somogy megyében Dobrev nyert 6602 szavazattal, Márki-Zay Pétert Jakab (4183) és Karácsony (2862) is megelőzte, negyedik helyen végzett 2464 szavazattal.

Újabb második fordulós eredmények érkeztek.

Heves megye:

  • Dobrev Klára: 7647 (53,13%)
  • Márki-Zay Péter: 6746 (46,87%)

Budapest 2-es választókerület (XI. kerület):

  • Dobrev Klára: 6135 (27,24%)
  • Márki-Zay Péter: 16391 (72,76%)

Az első fordulóban Heves megyében Dobrev nagyot nyert 6153 szavazattal, Márki-Zay csak negyedik lett 2464 szavazattal. Budapest 2-es választókerületében Karácsony kapta a legtöbb szavazatot, Márki-Zay 3203 szavazattal volt második, Dobrev 3038 szavazattal harmadik.

Újabb második fordulós eredmények érkeztek.

Nógrád megye:

  • Dobrev Klára: 4462 (60,18%)
  • Márki-Zay Péter: 2953 (39,82%)

Budapest 1-es választókerület (I., V. kerületek, VIII., IX. kerületek egyes részei):

  • Dobrev Klára: 5865 (23,78%)
  • Márki-Zay Péter: 18801 (76,22%)

Az első fordulóban Budapest 1-es választókerületében Karácsony kapta a legtöbb szavazatot, Márki-Zay 2527 szavazattal volt második, Dobrev 1789 szavazattal harmadik. Nógrád megyében Dobrev nyert 3566 szavazattal, Márki-Zay csak harmadik lett 1162 szavazattal.

Ugyan még csak három nyugat-magyarországi megye és három budapesti (főleg budai) választókerület eredményeit ismerjük, de ezeket az elemzői üveggömbbe töltve azért ki lehet olvasni néhány érdekességet

  • Dobrev Klárára vidéken összességében többen szavaztak, mint Márki-Zay Péterre, azonban ezek a győzelmek (melyek önmagukban természetesen semmit nem érnek), igen szorosak, és az első fordulós számokkal összevetve azt mutatják, hogy a jobbikosok nem szavaztak át a DK-s jelöltre.
  • Budapesten viszont 42,16 százalék a különbség kettejük között – Márki-Zay javára. De itt jön az újabb értelmezési csavar: Mivel a második fordulós voksolás nem volt lakcímhez kötve, ezért a nagy csomópontokban – például a Széll Kálmán téren vagy a Móricz Zsigmond téren – értelemszerűen többen szavaztak.
  • Vas megyében Márki-Zay úgy tudott 4500 extra szavazatot szerezni, hogy Szombathely szocialista polgármestere, Nemény András – több tagtársával együtt szembe menve az országos vezetéssel – az első fordulóban győztes Dobrev Klára mögé állt be. A DK jelöltje itt néhány száz szavazattal ki is kapott Márki-Zaytól.
  • A XII. kerület teljes területét és a II. kerület egyes részeit felölelő budapesti 3-as választókerületben Dobrev Klára még az első fordulós eredményétől is ezer szavazattal maradt el, de Márki-Zay hiába győzött magabiztosan, a számok azt mutatják, hogy az az első fordulós győztes Karácsony szavazóinak legalább a fele otthon maradt – ennek okaira nyilván roppant kíváncsi a Fidesz is, mely az egyre inkább balra billenő, de még abszolút nyerhető körzetben Fürjes Balázs fejlesztési kormánybiztost indítja a momentumos Hajnal Miklós ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!