Ugyan alig vannak adatok, de már most látni egy csomó érdekességet

2021. október 17. – 15:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan még csak három nyugat-magyarországi megye és három budapesti (főleg budai) választókerület eredményeit ismerjük, de ezeket az elemzői üveggömbbe töltve azért ki lehet olvasni néhány érdekességet

  • Dobrev Klárára vidéken összességében többen szavaztak, mint Márki-Zay Péterre, azonban ezek a győzelmek (melyek önmagukban természetesen semmit nem érnek), igen szorosak, és az első fordulós számokkal összevetve azt mutatják, hogy a jobbikosok nem szavaztak át a DK-s jelöltre.
  • Budapesten viszont 42,16 százalék a különbség kettejük között – Márki-Zay javára. De itt jön az újabb értelmezési csavar: Mivel a második fordulós voksolás nem volt lakcímhez kötve, ezért a nagy csomópontokban – például a Széll Kálmán téren vagy a Móricz Zsigmond téren – értelemszerűen többen szavaztak.
  • Vas megyében Márki-Zay úgy tudott 4500 extra szavazatot szerezni, hogy Szombathely szocialista polgármestere, Nemény András – több tagtársával együtt szembe menve az országos vezetéssel – az első fordulóban győztes Dobrev Klára mögé állt be. A DK jelöltje itt néhány száz szavazattal ki is kapott Márki-Zaytól.
  • A XII. kerület teljes területét és a II. kerület egyes részeit felölelő budapesti 3-as választókerületben Dobrev Klára még az első fordulós eredményétől is ezer szavazattal maradt el, de Márki-Zay hiába győzött magabiztosan, a számok azt mutatják, hogy az az első fordulós győztes Karácsony szavazóinak legalább a fele otthon maradt – ennek okaira nyilván roppant kíváncsi a Fidesz is, mely az egyre inkább balra billenő, de még abszolút nyerhető körzetben Fürjes Balázs fejlesztési kormánybiztost indítja a momentumos Hajnal Miklós ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!