Így zajlott a szavazatszámlálás második napja percről percre

2021. szeptember 30. – 09:29

frissítve

Így zajlott a szavazatszámlálás második napja percről percre
Dobrev Klára sajtótájékoztatója az ellenzéki előválasztás első fordulójának eredeményeiről 2021. szeptember 30-án. Mellette Molnár Csaba, Rónai Sándor és Gyurcsány Ferenc – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Véget ért az előválasztás első fordulója: megvan az ellenzék 106 közös jelöltje. A DK nyert a legtöbb választókerületben, de a Jobbik is jól szerepelt. A miniszterelnök-jelöltek közül Dobrev Klára kapta a legtöbb szavazatot, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter követte, ők hárman jutnak tovább a második fordulóba. Közvetítésünkben percről percre követtük a legfontosabb fejleményeket és az eredményeket.

A Heves megyei 3-as választókerületben, Hatvan központtal három jelölt indult, a szocialisták jelenlegi képviselője pedig DK-s támogatással nyert.

  • Korózs Lajos, az MSZP-Párbeszéd és DK színeiben összesen 2240,
  • Lőcsei Lajos, a Momentum-MMM jelöltje 1365,
  • Varga Ferenc, az Új Világ Néppárt jelöltje pedig 508

voksot kapott.

Békés megye 3. számú választókerületében, mely Gyulát magába foglalva észak-déli irányban, szűk sávban nyúlik el a román határ mellett:

  1. a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok közös jelöltje, a zöld ügyekkel sorompóba álló Leel-Őssy Gábor vállalkozó 2348 szavazattal nyert.
  2. A radikálisabb, antikorrupciós hangot megütő Mikóné Hirth Beáta, a Momentum, a Jobbik, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az Új Világ Néppárt közös jelöltje 1699 vokssal másodiknak futott be.

Békés megye 2. számú választókerületében – mely a 20 ezres Békés mellett Szarvasra, Gyomaendrődre és Mezőberényre is kiterjed – ritka kivételként hárman is versenyben voltak a jelöltségért.

  • Ugyan Gajdos Attila a Jobbikot képviseli a megyegyűlésben, de a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeként indulva szerzett 768 szavazatot.
  • Miskéri László az MSZP–Párbeszéd és a Jobbik támogatásával induló szakszervezeti vezető pedig 703 szavazattal zárt.
  • Dr. Kondé Gábor állatorvos, a DK jelöltje 1252 vokssal megelőzte két vetélytársát, így ő lesz a közös jelölt.

A Győr-Moson-Sopron megyei 3-as, azaz a Csorna központú választókerületben

  • Kovácsné Varga Ildikó, az MSZP-Párbeszéd jelöltje nyert 1630 vokssal,
  • Orbán Krisztián, a Momentum, Jobbik és MMM jelöltje pedig 1034

szavazatot kapott.

Korábban írtunk arról, hogy a legnagyobb kihívás az ellenzék számára egyértelműen Győr-Moson-Sopron megye 3. választókerületében, Csornán lesz, ahol rekordgyőzelmet aratott Gyopáros Alpár, a Fidesz−KDNP jelöltje 2018-ban. A szavazatok 63,92 százalékát zsebelte be, és ezzel több mint öt százalékponttal növelte a támogatottságát a négy évvel korábbi eredményhez képest.

Miután Tóth Csaba, az MSZP jelenlegi országgyűlési képviselője visszalépett, az nem volt kérdés, hogy a Budapest 8-as választókerületben Hadházy Ákos, a Momentum – az MMM, Civil Zugló Egyesület – által támogatott jelöltje lesz 2022-ben a közös képviselőjelölt.

Hadházy Ákos aláírást gyűjt az Örs vezér téren – Fotó: Huszti István / Telex
Hadházy Ákos aláírást gyűjt az Örs vezér téren – Fotó: Huszti István / Telex

Nagy kérdés volt azonban, hogy Hadházy milyen eredményt ért el, hiszen a hírek szerint országosan a második legnagyobb arányú részvétel Zuglóban volt az előválasztás első fordulójában.

  • Hadházy 11 070, azaz 80,72%-nyi,
  • Tóth Csaba pedig 2644, azaz 19,28%-nyi

voksot kapott, azaz Hadházy gyakorlatilag tönkreverte volna Tóthot akkor is, ha az nem lép vissza.

Mindez azt jelenti, hogy Hahdázy magabiztosan indulhat Zuglóban 2022-ben:

Szerda este élő eredményértékelő műsort tartottunk, ahol a Telex vendége volt Török Gábor. A politológus szerint a részvétel szempontjából siker az előválasztás, hiszen minden negyedik szavazó elment, és leadta a voksát valamelyik jelöltre. Azt mondta, volt olyan kormánypárti beszélgetőpartnere, aki azt mondta neki, hogy a szerdai, Dobrev Klára első körös győzelme alapján Orbán Viktor már meg is nyerte a 2022-es választást. Hozzátette: szerinte nincsen kőbe vésve, hogy Dobrev ne tudna szavazatokat bevonzani az ellenzéki táboron kívül.

A politológust kérdeztük az előválasztásra adott kormánypárti reakciókról is. Fideszesekkel folytatott háttérbeszélgetései alapján azt mondta, a kormánypártban valóban elhiszik azt a narratívát, hogy az előválasztás színjáték, amit a Gyurcsány Ferenc által kiválasztott jelölttel fognak megnyeretni, ilyen értelemben ez nem csak egy kommunikációs panel.

A műsorban vendégünk volt még Czeglédy Csaba és Ungár Péter, akik Szombathelyen mérkőztek meg egymással, valamint Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője is. A Török Gáborral készült interjú 45:23-tól látható:

Továbbra is Dobrev Klára van az élen a miniszterelnök-jelöltek versenyében, de nem tűnik behozhatatlannak az előnye. Karácsony zárkózik, és közben kezd elhúzni Márki-Zay Pétertől. Az egyelőre nem tűnik kérdésnek, kik jutnak tovább a második fordulóba. 60 választókerület eredményét ismerjük eddig a 106-ból.

  1. Dobrev Klára: 124 038 szavazat
  2. Karácsony Gergely: 100 076 szavazat
  3. Márki-Zay Péter: 74 696 szavazat
  4. Jakab Péter: 48 414 szavazat
  5. Fekete-Győr András: 12 774 szavazat

Az ellenfele mögött felálló ellenzéki összefogással magyarázta a 24.hu-nak Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke, hogy az előválasztáson 1821-3689 arányban alulmaradt a DK-s újonc Csonka Balázzsal szemben Veszprémben. Hat, vagy pontosabban öt plusz egy logóval kellett szembemennünk – mondta a lapnak Mesterházy. (A plusz egy logó említésével Mesterházy a Momentumra utalt, amely eredetileg a DK-val összekülönbözött Katanics Sándort támogatta volna, ám Katanics végül nem indulhatott az előválasztáson.)

A szocialista politikus azt tapasztalta, hogy a baloldali szavazók inkább Dobrev Kláráért lelkesedtek. Sokan úgy jöttek oda szavazni, hogy Klára, Klára Klára! – tette hozzá. Mesterházy szerint a DK megtudta csinálni, hogy húzónév legyen Dobrevből, amit Veszprémben a jól időzített látogatásaival direktben szavazatokra is tudott váltani. Dobrev az előválasztás alatt kétszer is járt a körzetben, Karácsony viszont a szavazási időszak előtt tartott csak egy sajtótájékoztatót a városban.

A kormánypárt Facebookon és YouTube-on is futtatja a hirdetést, melynek üzenetét nehéz félreérteni:

A Gyurcsány Show szereplői közül hárman maradtak a színpadon: Gyurcsány felesége, Gyurcsány balfék haverja és egy statiszta. És hogy kit tesznek a végén a kirakatba? Teljesen mindegy, a főszerepben úgyis Gyurcsány marad. Ne dőljünk be a Gyurcsány Show-nak!

Egyébként ahogy az videónkból is kitűnik, Márki-Zay Péter kifejezetten azzal kampányolt, hogy ő egy keresztény-konzervatív politikus, aki nem Gyurcsány embere.

A jobbikos Stummer János – aki leginkább az „alagút a Puskás Aréna alatt”-ügyről híresült el országosan – nagyot nyert Békés megye 1-es számú választókerületében (központ: Békéscsaba).

A végeredmény:

  1. Stummer János (Jobbik–DK–Momentum–LMP–MMM): 4621
  2. Miklós Attila (MSZP-Párbeszéd): 1323
Stummer János békéscsabai kampányán – Fotó: Stummer János / Facebook
Stummer János békéscsabai kampányán – Fotó: Stummer János / Facebook

Mindössze 127 szavazattal kapott ki Jakab Péter 2018-ban a Fidesz-KDNP jelöltjétől, Csöbör Katalintól Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. választókerületében, Miskolcon.

A Jobbik elnöke nem indult el egyéniben az előválasztáson, azt mondta, a miniszterelnök-jelölti kampányára fókuszál inkább. Bár szülővárosában, Miskolcon kezdte az ajánlások gyűjtését, nem ő kapta a legtöbb szavazatot ebben a körzetben, Dobrev Klára több mint 800 szavazattal beelőzte őt

  1. Dobrev Klára: 2 866 szavazat
  2. Jakab Péter: 2 104 szavazat
  3. Karácsony Gergely: 1 665 szavazat
  4. Márki-Zay Péter: 977 szavazat
  5. Fekete-Győr András: 128 szavazat

A Jobbik egyéni jelöltje, Szilágyi Szabolcs viszont simán behúzta a körzetet, így a Jobbik adja az ellenzék közös jelöltjét 2022-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. választókerületében.

A jobbikos politikus, aki mögé az ellenzéki pártok és mozgalmak nagyobb része beállt, simán hozta Borsod megye 1-es körzetét.

A végeredmény így alakult:

  1. Szilágyi Szabolcs (Jobbik–DK–Új Világ Néppárt–LMP–MMM): 4258
  2. Dr. Simon Gábor (MSZP–Párbeszéd): 2900
  3. Csabai Zsuzsanna (független): 472

A Jobbik elnöke lett az első Békés 4-ben az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltségéért folyó versenyben. Borsod 1-ben viszont, a Jobbik elnökének hátországában Dobrev Klára győzött.

A DK jelöltjének ezzel az eddig ismertetett 60 körzetből 49 első helyezése van.

Az ismertetett körzetek Baranya 3, Békés 1, Békés 4, Borsod 1 és Borsod 5 voltak.

Négyet Dobrev húzott be, Karácsony három körzetben harmadik lett.

Igaz, utóbbinál az ismertetésnél Borsod 3-ban a főpolgármester látszólag negyedik lett Dobrev 106, Jakab 943 és Márki-Zay 451 szavazata mögött 416-tal, ám utóbbinál rosszul adták össze a sátras és az online leadott szavazatokat: ez a bejelentés szerint 370 és 140 volt, ami összesen 516 szavazatot jelent.

Nagyon szoros küzdelmet hozott az előválasztáson a szombathelyi csatatérkörzet, ahol alig több mint 170 szavazattal győzte le a DK-s Czeglédy Csaba az LMP-s Ungár Pétert. Szerda este élő eredményértékelő műsort tartottunk, ahol vendégünk volt a párharc mindkét résztvevője.

Czeglédy Csabától megkérdeztük, nem tart-e attól, hogy a választási kampány közben bilincsben viszi el a rendőrség, ez pedig akár kockázatos is lehet a teljes ellenzékre nézve. Kérdésünk arra vonatkozott, hogy a korábban 1,5 évig előzetes letartóztatásban ülő politikus az Ördög ügyvédje-ügyben ismét a hatóságok látókörébe került. A DK-s politikus szerint ez nem valószínű forgatókönyv, és hisz abban, hogy „Magyarországon megvannak még a jogállam morzsái”, ha pedig őt „politikai okokból” bebörtönöznék, az már inkább Belarusz vagy a putyini Oroszország szintje lenne.

Ha lemaradt a műsorról, itt visszanézheti a teljes adást, ahol Dull Szabolccsal, a Telex főszerkesztőjével és Török Gábor politológussal értékeltük az eredményeket. Az interjú Czeglédy Csabával és Ungár Péterrel 21:24-től kezdődik:

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5. választókerületében az ismert humorista, Rokker Zsoltti nyert.

  1. Erdei Sándor Zsolt (Jobbik): 2 094 szavazat
  2. Berger Zsolt (Momentum): 899 szavazat

Erdei Sándor a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeként indult, és a Jobbik frakciójába ül, ha nyer jövőre. 2019 óta Miskolcon önkormányzati képviselő.

Fotó: Erdei Sándor Zsolt Politikus / Facebook
Fotó: Erdei Sándor Zsolt Politikus / Facebook

Békés megye 4. választókerületében, Orosházán és környékéről is itt a végeredmény:

  1. Szabó Ervin (Jobbik): 3 696 szavazat
  2. Szelényi Zoltán (MSZP): 2 213 szavazat

Hiába vonta vissza ebben a körzetben a Momentum az utolsó pillanatban Sebők Évát, és állt be az MSZP–Párbeszéd jelöltje mögé, így sem tudott nyerni Szelényi Zoltán.

Baranya megye 3. választókerületében, Mohácson és környékén a Jobbik jelöltje nyert.

  1. Schwarcz-Kiefer Patrik (Jobbik): 1 999 szavazat
  2. Frey Benjámin (Momentum): 1 356 szavazat

Öt újabb körzet eredményeit jelentette be az Országos Előválasztási Bizottság csütörtök reggel:

Mindet Dobrev Klára nyerte, négyben a második Karácsony, egyben viszont (Zala 3) Jakab Péter csípte meg a második helyet. Márki-Zay Péter négy körzetben hozta a harmadik helyet, Zala 3-ban negyedik lett.

Mindegyik körzetben ötödik lett Fekete-Győr András, akinek legjobb eredménye az volt, hogy elérte a negyedik helyett szavazatainak felét. Ez Budapest 9-ben történt.

A csütörtök reggel ismertetett körzetek: Budapest 9, Bács-Kiskun 1, Zala 3, Jász-Nagykun-Szolnok 1 és Pest megye 1.

Az öt körzetben összesen

  • Dobrev Klára 13 408,
  • Karácsony Gergely 8302,
  • Márki-Zay Péter 4823,
  • Jakab Péter 3962,
  • Fekete-Győr András 1080 szavazatot szerzett.

Sermer Ádám után újabb körzetben nyert a Magyar Liberális Párt, Bősz Anett brutális fölénnyel győzött a Pest megyei 1-es választókerületében, Érden a DK színeiben.

  1. Bősz Anett (DK): 5 586 szavazat
  2. Tetlák Örs (LMP): 1 956 szavazat
  3. Ollero Marco (Momentum): 1 647 szavazat
Bősz Anett kampánya Érden – Fotó: Dr Bősz Anett / Facebook
Bősz Anett kampánya Érden – Fotó: Dr Bősz Anett / Facebook

Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es választókerületében, Szolnokon a DK-s Sziráki Pál nyerte az előválasztást, két jelöltet utasított maga mögé. Az olajügyekben nyomozó újságíró, Kármán mögé állt a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd, Szirákit pedig a DK-n kívül a Liberálisok, a Jobbik és az MMM támogatta. A körzetben az LMP is indított jelöltet, Tóth Áront, ő a második helyre jött be.

  1. Sziráki Pál (DK): 4 092 szavazat
  2. Tóth Áron (LMP): 1 175 szavazat
  3. Kármán Irén (Momentum): 1 144 szavazat
Fotó: Sziráki Pál / Facebook
Fotó: Sziráki Pál / Facebook

Kevés olyan választókerület volt az országban, ahol a DK és a Jobbik egymás ellen indult. Ilyen volt Zala megye 3. választókerülete, ahol a DK jelöltje jött ki jobban.

  1. Horváth Jácint (DK): 2 956 szavazat
  2. Berta Krisztián (Jobbik): 1 551 szavazat

Elkezdték bejelenteni a legfrissebb választókerületi eredményeket. Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója az első videóban azt mondta, a nagyjából 1 millió szavazatból ma hajnalig már 800 ezret összeszámoltak, így várhatóan estére már mindenhol meglesz a végeredmény, és a miniszterelnök-jelöltek sorrendje is kialakul.

A DK és Dobrev Klára sikerrel húzta be a Bács megyei 1-es egyéni választókerületet.

  • Szőkéné Kopping Rita, a DK – Momentum által is támogatott – jelöltje papíron 1339, online 330, összesen 1669,
  • Lejer Zoltán Jobbik – MSZP–Párbeszéd, LMP, MMM – által is támogatott jelöltje pedig papíron 1153, 407 online, így összesen 1560

szavazatot kapott az előválasztáson a kecskeméti központi választókerületben. A másik kecskeméti körzet eredménye még szerdán kiderül, ott Bodrozsán Alexandra, a Momentum jelöltje nyert.

Meglepetésnek mondható eredmény született Budapest 9. számú választókerületében, azaz Kőbánya-Kispesten.

Az OEVB bejelentése szerint:

  • Arató Gergely, a DK jelöltje: papíron 3063, online 508, összesen 3571,
  • Burány Sándor, a jelenlegi választókerületi képviselő, a Párbeszéd frakciójának tagja, korábbi MSZP-politikus: papíron 2445, online 441, 2886 összesen,
  • Paróczai Anikó, a Momentum jelöltje pedig papíron 1279, online 462, összesen 1741

szavazatot kapott az előválasztáson.

Fotó: Arató Gergely / Facebook
Fotó: Arató Gergely / Facebook

Tavasszal már látszott, hogy a DK jól áll a körzetben, hiszen a Budapest 9. egyéni választókerületében az aktív, előválasztáson biztosan vagy inkább részt venni kívánó ellenzéki szavazók 37 százaléka szavazna Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltségére, míg Karácsony Gergelyt 27 százalékuk támogatja. Ez derült legalábbis ki a Závecz Research és az IDEA Intézet közös kutatásából májusban, amikor az aktív ellenzéki szavazók 38 százaléka Arató Gergelyre, a DK jelöltjére tett volna voksát, 31 százaléka viszont Burány Sándor (Párbeszéd–MSZP) jelenlegi egyéni országgyűlési képviselőt támogatta volna. A Momentum jelöltje 18 százalékot kapott volna akkor.

Őszre úgy tűnt, a momentumos Paróczai Anikó feljött, és Burány csúszott vissza a harmadik helyre, ám végül a Párbeszéd képviselője mégis jobban meg tudta közelíteni Aratót.

És akkor a végeredmény:

Miután szerda este kiderült, hogy a pártja által foggal-körömmel védett DK-s (de a Jobbik által is támogatott) Ráczné Földi Judit 3057-2440-re kikapott az MSZP–Párbeszéd–LMP–Momentum támogatásával induló Márton Roland ügyvédtől, csütörtök reggelre elérhetetlenné vált a politikus Facebook-oldala, Rácznénak már csak a privát oldalát lehet látni, illetve egy 73 tagot számláló támogatói csoportot.

Az eddig összeszámolt 50 választókerületből

  • 40-ben Dobrev Klára szerezte a legtöbb szavazatot,
  • 8 helyen Karácsony Gergely az első (Pest 2. és 3., Budapest 1., 2., 3., 4., 5., 6)
  • 2 helyen Jakab Péteré a legtöbb szavazat (Mátészalka – Szabolcs 5 és Barcs – Somogy 2).

Szerda éjfélre jöttek először eredmények budapesti választókerületekből. Ezek közül mind a hatot elég nagy fölénnyel meg is nyerte Karácsony Gergely, viszont vidéken tarol a DK és Dobrev Klára maga is.

Cütörtökön hajnali fél háromig 50 választókerület eredményeit ismertette a 106-ból az OEVB. Az ezekben leadott szavazatok alapján jelenleg így állnak a miniszterelnök-jelöltek:

A végeredmények egyelőre még számos választókerületből hiányoznak, így a jelöltek közötti arányok még módosulhatnak attól függően, hogy kinek mekkora támogatottsága van Budapesten vagy az ország különböző pontjain. Számíthat a személyesen leadott és online szavazatok száma is.

Szerda délután kezdték el bejelenteni a választókerületi végeredményeket, majd éjjel kettő után függesztették fel a szavazatszámlálást csütörtök reggel 9-ig. Az eseményeket ebben a folyamatosan frissülő cikkünkben közvetítettük, hajnalig 106 választókerületből 50-ben hirdettek győztest.

Czeglédy Csaba legyőzte Ungár Pétert Szombathelyen, míg Orosz Anna Gy. Németh Erzsébet, Tordai Bence pedig Kálmán Olga ellen nyert a fővárosban. Hatalmas vereségbe szaladt bele Mesterházy Attila Veszprémben, és kikapott az offshore-botrányba keveredett DK-s jelölt is Székesfehérváron. A legtöbb szavazatot eddig Szél Bernadett kapta, és több regnáló országgyűlési képviselő is simán hozta a körzetét.

A miniszterelnök-jelöltek versenyét jócskán vezeti Dobrev Klára, de a fővárosi szavazatokkal elkezdett feljönni Karácsony Gergely, míg a harmadik továbbjutó Márki-Zay Péter lehet. Utóbbi este bejelentette, nem kizárt, hogy Karácsonnyal egymás javára visszalépnek a második forduló előtt. A miniszterelnök-jelölti verseny végeredménye csak csütörtökre lesz meg. Reggel folytatják a szavazatok számlálását, várhatóan délelőtt érkeznek az újabb eredmények.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!