Gázpisztoly, rugdosás, kutyaszardobálás: durvul az utcai kampány, testőröket mégis ritkán visznek a jelöltek

2021. szeptember 23. – 17:21

Gázpisztoly, rugdosás, kutyaszardobálás: durvul az utcai kampány, testőröket mégis ritkán visznek a jelöltek
A DK fotója Dobrev Klára tettlegességig fajult utcai fórumáról Egerben, ahol egy férfi gázpisztolyt rántott elő – Fotó: Demokratikus Koalíció

Másolás

Vágólapra másolva

Még bő fél év van az országgyűlési választásokig, ám a politikát már most nehezen lehet kikerülni a mindennapokban. A közösségi médiában még azok is agyba-főbe kapják a politikai hirdetéseket, akik nem követnek pártokat, jelölteket. A Fidesz és holdudvara 130 millió forintot költött három hónap alatt Karácsony Gergely lejáratására, a főpolgármester pedig hétről hétre tízmillió forintnál is többet fizet Facebook-hirdetésekre.

Az utcákon is sokasodnak a politikai plakátok, mint ahogy a különböző pártok pultjait, utcai fórumait is nehéz kikerülni a nagyvárosokban. Az ellenzéki pártok telefonon buzdítanak az előválasztáson való részvételre, mire szerdán a Fidesz is bejelentette, hogy telefonos kampányt indított a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petícióról, ezzel szeretnék még több emberhez eljuttatni az üzenetüket.

Hónapokkal kitolódott a kampány kezdete

Az őszi előválasztás miatt a szokásosnál jóval hamarabb megindította a kampányt az ellenzék. Már májusban országjárásra indult több miniszterelnök-jelölt, majd az egyéni jelöltek is hamarosan csatlakoztak hozzájuk. Ezt pedig nem hagyhatta válasz nélkül a Fidesz. Előbb népszavazást jelentettek be a gyermekek nemátalakító műtétjéről, majd miután az nem érte el a várt hatást, jött az újabb csodafegyver: elindították a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petíciót. Ezzel igyekeztek visszavenni a terepet, hogy az utcákon ne csak az ellenzéki pártok aláírásgyűjtő standjaival lehessen találkozni, hanem a Fidesz aktivistáival is. És persze mindez a hivatalosan nem létező címlisták frissítését is jól szolgálja.

A parlamentben hétfőn az is világosan kirajzolódott, hogy egyik oldalról sem lehet finomkodásra számítani a következő hónapokban: mindkét fél beveti a másik lejáratását a győzelem érdekében. Bár Orbán Viktor júniusban még úgy fogalmazott, januárig nem foglalkozik a választási kampánnyal, ennek az ígéretnek ma már nyoma sincs. Még Lázár János is megfeddte a miniszterelnököt a napokban, amikor a karmelita kolostor mellett egri turistákkal fotózkodott megbeszélés helyett.

Az egyik aláírásgyűjtő pult a Blaha Lujza téri aluljáróban 2021. szeptember 1-én – Fotó: Huszti István / Telex
Az egyik aláírásgyűjtő pult a Blaha Lujza téri aluljáróban 2021. szeptember 1-én – Fotó: Huszti István / Telex

Politikai szakértők és elemzők minden választás előtt elmondják, hogy most aztán minden eddiginél durvább és aljasabb kampány következik, nincs ez másként természetesen most sem. Annyiban azonban mindenképp változott a helyzet, hogy

hosszú idő után ez lesz az első olyan választás, amely a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint végletekig kiélezett, fej fej melletti küzdelmet hozhat a Fidesz és az ellenzék között.

Ez szemmel láthatóan feltüzelte mindkét oldalt, szó szerint harc folyik a választók aktivizálásáért. A Závecz és a Telex kampányhőmérője már június elején hőemelkedést mutatott. Pártállástól függetlenül konszenzus volt abban, hogy már nyár elején egészségtelen mértékben agresszív a kampány. Minden harmadik megkérdezett a Fidesz kampányát jellemezte nagyon agresszívnak, míg az ellenzékre a felmérésben megkérdezettek negyede (26 százalék) mondta ugyanezt. Azóta minden bizonnyal még magasabb értéket mutat ez a hőmérő.

A járvány miatt hónapokig gyakorlatilag csak a közösségi médiában lehetett kampányolni. Ahogy azonban a harmadik hullám véget ért, előbb az ellenzék, majd a Fidesz is megjelent az utcákon.

Innentől kezdve pedig sorra érkeztek a hírek arról, hogy már nem csak kommentben esnek egymásnak a pártok hívei, hanem élőben is nekitámadnak az aktivistáknak, jelölteknek.

Többek szerint a verbális agresszió gyakran megjelenik utcai fórumokon, de nemegyszer fizikai atrocitások is történtek. Legutóbb szombaton rongálták meg az előválasztási sátrat Pesterzsébeten, a támadó asztalokat borogatott, és rugdosott a szavazóponton.

Fegyverrel, kutyaszarral támadnak „a provokátorok”

Június elején Dobrev Klára utcai fóruma is tettlegességig fajult Egerben: gázpisztolyt rántott elő egy férfi. „Nagy hangoskodás támadt, mire odamentem, és azt láttam, hogy két kézzel marokra fogva egy ember fejéhez szegeznek egy fegyvert, alig fél méterről. Teljesen élethű volt, de ilyen közelről még egy gázpisztoly is életveszélyes lehet. Odarohantam, hogy azonnal tegye el, mit csinál, nem szégyelli magát?!” – mesélte a Telexnek Rónai Sándor, a DK EP-képviselője, az egri kampányrendezvény egyik szervezője.

A DK az incidens után pár órán belül sajtóközleményt adott ki, amelyben

azt állították, „fideszes provokátorok próbálták megzavarni” az utcai fórumot.

„Úgy tűnik, a Fidesz így képzeli el a gyurcsányozós vándorkiállítását és a következő egy évet: aki nem ért egyet a Fidesszel, azt fegyveres provokátorok próbálják majd megfélemlíteni – ahogy azt számtalanszor láttuk már távoli diktatúrákban.”

A 25 éves felsőtárkányi férfinak volt engedélye a fegyverre, de a rendőrség felfegyverkezve elkövetett garázdaság gyanúja miatt indított eljárást ellene, két társa ellen szabálysértés miatt folyik eljárás. A férfi azt állította, azért vette lő a fegyvert, mert valaki belerúgott a hangfalába, és egyik társának sérülést okozott. A rendőrség emiatt előállított egy 77 éves egri férfit. Az ügyészség indítványa alapján pénzbüntetést kaphat.

A következő hetekben aztán sorra érkeztek a hírek a hasonló támadásokról, incidensekről, a pártok pedig rendre a Fideszre, provokátorokra és gyűlöletkampányra mutogattak.

  • Meglökdösték a DK szórólapokat osztogató aktivistáját a XVI. kerületben, amikor becsöngetett az egyik házba. A párt közleménye szerint megrángatták a ruháját, kitépték az aláírásgyűjtőíveket a kezéből, és szétdobálták azokat. Egy másik háznál slaggal locsolták le a DK szimpatizánsait.
  • Belerúgott a Momentum aláírásgyűjtőstandjába egy biciklis férfi Egerben, az esetről a helyi momentumos képviselőjelölt, Jánosi Zoltán osztott meg videót a Facebookon.
  • Pedofilfejűnek nevezte, és leköpte a Momentum debreceni képviselőjelöltjét egy férfi. Szabó Bence Facebook-osztja szerint a támadó hazugnak nevezte őt, és azt állította, a Momentum támogatja a pedofilokat.
  • Szidalmazta és megütötte a DK aláírást gyűjtő újbudai önkormányzati képviselőjét egy 83 éves férfi. Megrovást kapott a támadás miatt.
  • Rátámadtak a Jobbik aktivistájára Balmazújvárosban. A párt közleménye szerint az egyik fideszes önkormányzati képviselő családtagja lehetett az elkövető.
  • Megrángatták az egyik párbeszédes aktivistát, egy másikat pedig leköptek Szentendrén – osztotta meg Buzinkay György, a Momentum helyi képviselőjelöltje. Állítása szerint meg is fenyegette őket.

Ha találkoznak, felszínre tör a feszültség

Nem kizárólag az előválasztás miatt történnek ezek az atrocitások – állítja László Róbert. A Political Capital elemzője szerint elég egy tüntetés, egy népszavazás, „bármi, amikor találkoznak az egyet nem értő, saját burkukban élő emberek”, és felszínre tud törni a feszültség. Más témák mentén is voltak erőszakos megnyilvánulások, az előválasztás csak egy apropó László szerint a sorban. Ugyanúgy lehetett atrocitásról hallani például a Pécsi Pride-ról vagy pár hónapja, amikor késsel megvágtak egy FreeSZFE-maszkos nőt a buszon.

Szeptemberben aztán elindult a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petíció, amely megmutatta, a másik oldalról is ugyanúgy érkezhetnek támadások. A Hvg.hu fotósa szeme láttára száraz kutyaürülékkel dobálta meg egy idős férfi a Fidesz aláírásgyűjtő aktivistáinak pultját. Miután kiürítette a magával vitt zacskó tartalmát, a cikk szerint azt kiabálta a férfi az aktivistáknak, hogy „hazudnak”.

Kocsis Máté pár nappal később arról számolt be Facebookon, hogy aláírás közben megtámadták a józsefvárosi Fidesz alelnökét. „Egy baloldali aktivista durván szidalmazta és megütötte, megrúgta Soós Györgyöt” – írta Kocsis. Szerinte ebből is „az látszik, hova vezet a baloldal agresszív, uszító retorikája, és mibe torkollik, ha Szarvas Koppány Bendegúz baloldali helyi képviselő következmények nélkül fenyegetheti a jobboldali szavazókat akasztással”.

Orbán: Jakab az egyetlen bohóc, aki testőrrel jár

A fentebb bemutatott helyzetekből politikai értelemben egyértelműen a megtámadott fél tud jobban kijönni. Ő mutogathat a másik oldalra, és bizonygathatja hangosan, hogy a másik uszítása miatt tart itt a közhangulat, emiatt fordulhatnak elő erőszakos támadások az utcán.

Nagyon más lett viszont az utóélete Jakab Péter hajdúhadházi utcai fórumának, ahol munkatársai letepertek egy járókelőt. Később kiderült, hogy a „járókelő” a Jobbik volt országgyűlési képviselője, Rubi Gergely, aki az exjobbikos Sneider Tamás szerint már 2018-ban is megzavarta Vona rendezvényeit. Jakab pedig azt állította, Rubi zaklatta a résztvevőket, majd megrúgta egyik munkatársát, és csak ezután lépett közbe a fórum lebonyolításáért felelős „egyik rendezvénybiztosító”.

A kormányhoz közel álló médiában ekkorra már elkezdték terjeszteni, hogy Jakab testőrökkel járja az országot.

A Ripost szerint a biztonsági emberek rendszeresen követik a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét a rendezvényekre, az Origo később egy videót is közzétett róluk.

Jakab viszont a kezdetektől fogva tagadni próbálta a testőrök jelenlétét. „Az egész nép a testőröm” – fogalmazott a Jobbik elnöke. Nem véletlenül tett így a Jobbik miniszterelnök-jelöltje. Hónapok óta arra épül az ő egész politikai karaktere és kampánya, hogy a nép egyszerű gyermekeként, Ludas Matyiként járja az országot, és jól megmondja, hogyan urizálnak a kormánytagok. Ebbe a képbe pedig nagyon nem illenek a testőrök.

A Fidesz jó helyzetfelismeréssel hetek óta napirenden tartja a témát. A parlament hétfői ülésnapján előbb Orbán Viktor mondta azt a Jobbik elnökéről, hogy ő „az egyetlen bohóc, aki testőrrel jár.” Később Kocsis Máté fogalmazott úgy, hogy Jakab az egyetlen a felszólaló frakcióvezetők közül, aki „verőlegényekkel járja az országot”. A Fidesz frakcióvezetője szerint nem helyes, ha Jakab rendezvényein fojtogatják, erőszakkal földre viszik azokat, akik nem értenek vele egyet.

„Én is voltam a minap országjáráson. Míg Jakab úr négy verőlegényével megy, addig ha van módom, én a két saját gyerekemmel megyek. Nincs szükségem verőlegényekre”

– mondta Kocsis, jókora tapsvihart aratva a kormánypárti padsorok között.

Jakab Péter érkezik egy kampányeseményre 2021. június 12-én – Fotó: Jakab Péter / Facebook
Jakab Péter érkezik egy kampányeseményre 2021. június 12-én – Fotó: Jakab Péter / Facebook

Még egyetlen miniszterelnök-jelölt se kért személyi védelmet a rendőrségtől

Jakab mindezekre nem is tudott érdemben reagálni. A kezdeti tagadás és ellentámadási kísérlet (provokátor zavarta az utcafórumot) után úgy tűnik, azt a taktikát választotta, megvárja, hogy elcsöndesedjen a téma, saját oldalán pedig nem kommunikál róla.

Miközben az ellenzéki pártok a nyáron sorra számoltak be a fent bemutatott támadásokról, tabunak számít, hogy bármelyikük is testőrrel védené magát. Ez derült ki, amikor megkérdeztük a pártokat, melyik hogyan védi a miniszterelnök-jelöltjét.

  • Dobrev Klárának nincsenek testőrei, de egy személyvédelemmel is foglalkozó cég alkalmazásában álló profi sofőrt alkalmaznak az országjárás során. „A DK miniszterelnök-jelöltje és a kampánystáb vele utazó tagjai egész nap úton vannak, ezért az országjárás során ezt az egyet találtuk szükségesnek” – válaszolták a párttól. Az utcai fórumokon nincsenek testőrök, csak a DK munkatársai vannak a párt miniszterelnök-jelöltjével, „akivel bárki személyesen is találkozhat ezeken a rendezvényeken”.
  • Fekete-Győr Andrásnak sincs testőre, a Momentum válasza szerint miniszterelnök-jelöltjük az emberekhez közel érzi jól magát. „A nagyobb kampányrendezvényeket természetesen szoktuk biztosítani, leginkább biztonsági beléptetéssel, de utcafórumokra, kopogtatni, szórólapozn vagy épp focimeccset nézni András testőr nélkül megy” – írták. Sok esetben a kampányfőnöke, sofőr, vagy egyéb aktivisták kísérik, de a párt szerint testőrök mellett nem tudna Fekete-Győr beszélgetni az emberekkel.
  • Karácsony Gergely stábja szűkszavúan csak annyit közölt: az MSZP–Párbeszéd–LMP miniszterelnök-jelöltjét nem kíséri testőr a kampányrendezvényekre.
  • Márki-Zay Péter is ezt válaszolta megkeresésünkre. „Hódmezővásárhelyen is gyalog járok munkába, de az országban is bárhova el tudok menni egyedül” – mondta a Telexnek. A rendezvényeire általában többen is elkísérik a kampánycsapatából, de külön testőre, biztonsági embere nincs.

Kíváncsiak voltunk, a rendőrség milyen esetben biztosítja a miniszterelnök-jelöltek kampányát, ha az eldurvulna a következő hónapokban. Az ide vonatkozó rendelet szerint a miniszterelnök, a köztársasági elnök, a külügyminiszter, a legfőbb ügyész és az Alkotmánybíróság elnöke kap állandó személyvédelmet.

A miniszterelnök-jelöltek azonban nem jogosultak erre. Csak az kaphat ideiglenes védelmet a rendőrségtől, akit „közéleti tevékenysége miatt személye vagy közvetlen környezete ellen irányuló erőszakos bűncselekménnyel fenyegettek meg”, vagy más alapos okból szüksége lehet rá. Az utóbbi körbe tartozhatnak bele a miniszterelnök-jelöltek is – írták a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától megkeresésünkre.

Az érintett kérelmére vagy hivatalból rendelhetnek el ideiglenes személyvédelmet, erről a belügyminiszter dönt. Persze akkor se jár automatikusan, ha valaki kéri a védelmet – úgynevezett veszélyeztetettségi értékelés alapján hoznak róla döntést.

Mint megtudtuk, 1994 óta töretlen gyakorlat, hogy az országgyűlési választások időpontjának kitűzése után a rendőrség felajánlja az ideiglenes személyvédelmet valamennyi jelölő szervezet megnevezett miniszterelnök-jelöltjének. Ezt a rendőrség válasza szerint jövő tavasszal is meg fogják tenni, ám a korábban felajánlott lehetőséggel még egyetlen országgyűlésiképviselő-választás alkalmával sem éltek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!