Uszító matricákat ragasztottak ki Pécsen a szombati Pride-felvonulás előtt

2021. szeptember 17. – 13:13

Másolás

Vágólapra másolva

Gyűlöletkeltő matricák jelentek meg Pécs utcáin a szombati Pride-felvonulás előtt – osztotta meg a hírt Péterffy Attila, Pécs polgármestere Facebookon.

A matricák a Mi Hazánk Ifjai logójával vannak ellátva, a Szabad Pécs videóján pedig jól kivehető a felirat is:

„Pusztítsd a szörnyet!”

Péterffy Attila szerint a plakátok felvetik a közösség elleni uszítás gyanúját, ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

Mint írja, „nagymúltú, befogadó, sokszínűségére büszke városunk közössége nem tűri el, hogy az utcáin ocsmány, gyűlöletkeltő plakátok jelenjenek meg.” Felszólította a tetteseket, hogy „haladéktalanul hagyjanak fel a város méltóságának rombolásával és azzal, hogy a város közösségét vallási, politikai vagy bármilyen egyéb módon uszító szóróanyagokkal próbálják megosztani.”

Péterffy elrendelte a plakátok eltávolítását, és azt ígérte, a jövőben is így fognak tenni minden alkalommal, „amikor a gyűlöletkeltés ilyen formában jelenik meg Pécs utcáin”.

Szombaton lesz az első olyan Pride-felvonulás Magyarországon, amit nem Budapesten tartanak meg. De nem csak a Pride szervezői készülnek, a Mi Hazánk Mozgalom és a Betyársereg, illetve Kővári János, a Fidesz–KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület önkormányzati képviselője is ellendemonstrációt jelentett be szombatra.

„A pécsiek többsége nem kér a provokációból! A baloldali városvezetéssel ellentétben Mi kiállunk a hagyományos Családi Értékek mellett!”

– fogalmaz Facebook-posztjában Kővári. A Szabad Pécs cikke szerint a rendőrség fokozott erővel készül a hétvégi eseményre, a fél belvárost lezárják délután.

Tízből hat pécsi ellenzi azt, hogy a városukban tartják meg az első vidéki Pride-felvonulást, írta meg nemrég a Publicus Intézet közvélemény-kutatására hivatkozva az Átlátszó.

A kutatás szerint a pécsiek többsége támogatja az azonos neműek regisztrált élettársi kapcsolatát, azonban jóval elutasítóbbak a Pride-felvonulásokkal kapcsolatban. A megkérdezettek 54 százaléka szerint ártalmas lehet az esemény a város megítélésének, míg 12 százalékuk szerint jót tesz Pécsnek, 25 százalék szerint pedig a Pride nem befolyásolja a város megítélését.

Az előválasztáson induló pécsi képviselőjelöltek közül csak a momentumos Nemes Balázs lesz ott az eseményen, a párbeszédes Mellár Tamás, illetve a másik pécsi körzetben induló DK-s Szakács László és LMP-s Keresztes László Lóránt kihagyja a rendezvényt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!