Szenvtelen Yusuftól a lécbe akadó péniszig – ezekre pörgött az internet az olimpián

2024. augusztus 12. – 21:26

frissítve

Szenvtelen Yusuftól a lécbe akadó péniszig – ezekre pörgött az internet az olimpián
Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf a 10 kilométeres nyílt vízi úszás után, ahol Betlehem a török Yusuf Dikeç megjelenését kölcsönözte egy fotózás erejéig – Fotó: Mauro Pimentel / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Már a párizsi olimpia megnyitója is olyan indulatokat korbácsolt a drag queenek szerepeltetése vagy a francia metálegyüttes, a Gojira fellépése miatt, hogy egy ideig úgy tűnhetett, maguk a versenyek már eltörpülnek az ideológiai viták mellett. Végül az olimpia versenyszámai így is rengeteg megjegyezhető pillanatot hoztak, a szimplán vicces közjátékokon és a versengést felülíró, sportszerű gesztusokon túl ismét akadt több olyan sportoló is a mezőnyben, akiket valószínűleg akaratukon kívül kapott fel a média.

Sokat hozzátett a játékokhoz az is, hogy több versenyt Párizs belvárosában, a francia főváros ismert épületeiben vagy azok közelében rendeztek, így a közvetítések is tele voltak látványos képekkel. Képtelenség lenne felsorolni minden fontos és emlékezetes pillanatot az olimpiáról, de tíz olyan momentumot azért simán ki lehet emelni, amik biztosan eszünkbe fognak jutni évek múlva is – ha más nem, azért, mert mindegyikre rápörgött az internet.

Raygun breaktánca

A breaktánc először szerepelt olimpiai sportágként Párizsban, aminek még a breakelők közösségén belül sem örült mindenki. A break kifejezetten a párizsi szervezők kérésére került be a programba, és mindent meg is tettek azért, hogy a világ felfigyeljen a versenyre, magát az eseményt például az egész olimpiát végigkísérő Snoop Dogg nyitotta meg.

De a breaktánc olimpiai debütálása nem Juasza Ami, a szám első bajnoka, hanem az ausztrál Rachel Gunn, azaz Raygun szereplése miatt lett emlékezetes. Raygun egészen egyedi stílusát az olimpián is bemutathatta, amit aztán a mozdulataira rácsodálkozók hasonlítottak ágyból kikeléshez, a kutyák háton pörgéséhez is. A legtöbben az önbizalmát irigyelték Gunnak, aki civilben a break kultúrpolitikáját kutatja.

Raygun szereplését az olimpiát halálosan komolyan vevők nehezen viselték, de az ausztrálnak volt válasza számukra is. Szerinte minden mozdulata egyedi volt, nála a kreativitás a fő elem. „Ezt a bírák néha értékelik, néha nem” – nyilatkozta a verseny után Gunn, akit most az olimpián azonnal kiejtettek a pontozók.

Laza Yusuf és kíméletlen Kim

A sportlövészet tipikusan az a sportág, amire négyévente olimpiákon figyelnek fel szélesebb körben. Az egész párizsi olimpiára a legnagyobb hatással egyértelműen a török Yusuf Dikeç szenvtelen, laza megjelenése volt, aki zsebre dugott kézzel, profi szemüveg nélkül lőtt úgy, hogy Şevval Ilayda Tarhannal párban érmesek lettek. Dikeç póza az olimpia legtöbbet megidézett mozdulata lett, Armand Duplantistól Betlehem Dávidig több olimpiai érmes is az 51 éves török versenyzőt koppintotta, amikor érmet szereztek.

Yusuf Dikec mozdulatát megidéző graffiti Berlinben – Fotó: Omer Sercan Karkus / 2024 Anadolu
Yusuf Dikec mozdulatát megidéző graffiti Berlinben – Fotó: Omer Sercan Karkus / 2024 Anadolu

„Mindenki azt mondta, hogy nagyon nyugodtnak tűntem abban a pillanatban, de valójában belül tomboltak bennem a viharok” – mondta a versenyéről a török sportlövő, miután mémmé vált.

Szintén a sportlövők közül került ki az olimpia másik netes kedvence, a dél-koreai Kim Jedzsim, aki cyberpunk stílusa és hidegvére miatt a legtöbben a profi bérgyilkosokhoz hasonlítottak. Attól pedig csak még tovább nőtt Kim népszerűsége, hogy a kabalája a lánya plüsselefántja volt, amit a nem lövő kezében tartott.

Ammirati leveri

A francia rúdugró, Anthony Ammirati nagy reményekkel indult neki hazai közönség előtt első olimpiai szereplésének, ám végül nem a sportteljesítménye miatt lett közönségkedvenc. Ammirati a rúdugrás selejtezőjében a harmadik próbálkozásra az 5,70 méteres magasságot vette célba, de sikertelen lett a kísérlete, mivel már lefelé szálló ágban a pénisze is beleakadt a lécbe.

Ammiratinak pornófilmes körökből is érkezett ajánlata a rossz kísérlet után, maga a sportoló azonban nem kommentálta közvetlenül az esetet. A korai kiesése miatt csalódott sportoló csak annyit mondott, fizikálisan 100 százalékos formában volt, csak kicsi hiányzott a jobb eredményhez. Ammirati végül a 12. lett férfi rúdugrásban.

A legjobb szponzor: Parmigiano Reggiano

Az olasz Giorgia Villa is tagja volt az ezüstérmet szerző női tornászcsapatnak, de ő sem a konkrét gyakorlat miatt lett ismert az olimpia alatt. Villa annak a fotósorozatnak köszönhetően lett igazán világhírű, amelyen hatalmas parmezántömbökkel pózol. A tornász három hónappal az olimpia előtt kötött szponzori szerződést a Parmigiano Reggiano Consortiummal, a kedvükért végzett gyakorlatokat a parmezángurigákon.

Pommel horse guy

Ahogy leveszi a szemüvegét, Supermanné változik – jellemezték az olimpiai teljesítménye után az amerikai tornászt, Steve Nedorosciket, aki a szembetegsége ellenére a lólengésben bemutatott gyakorlatával hozzásegítette az amerikai tornászcsapatot a bronzéremhez. A szemtengelyferdüléssel született tornász saját elmondása szerint nem látja jól a lovat, érzésből csinálja a gyakorlatokat.

Főleg a becsukott szemmel pihenő/koncentráló Nedoroscikról készült fotó lett ismert, ahogy a sportoló egyetlen feladata előtt és után is teljes zenben van, majd amikor szükség van rá, lehoz egy tökéletes gyakorlatot.

Henrik Muffin Man Christiansen

Az egyik olasz kommentátor adásban fanyalgott a párizsi olimpián kínált kávé minősége miatt („olyan, mint a Szajna”), de volt olyan sportoló, akit teljesen rabul ejtett az egyik olimpiai faluban felszolgált édesség. A norvégok úszója, Henrik Christiansen a TikTokra posztolt arról, amikor letesztelte az olimpikonoknak elérhető menü néhány ételét, az egyik videójában a pesztós tésztára 7/10-et adott, de a csokis muffintól elájult, és 11/10 értékelte a sütit, ettől pedig rá is ragasztották azt a Muffin Man jelzőt, ami még Adam Lambert Chert parodizáló előadásából származik.

Az első muffintesztelés olyan jól sikerült Christiansennek, hogy a többi videója már arról szólt, hogy milyen szenvedélyes lett a kapcsolata a muffinnal, az úszó még szakítást bejelentő kamuvideót is posztolt. Christiansen posztjai a többi olimpikonhoz is eljutottak, sorban készültek a muffintesztek az olimpiai faluban, egy ponton pedig konkrétan el is fogyott az édesség a pultból Párizsban.

Frossard ölben viszi le sérült ellenfelét

A magyar női kézilabda-válogatott csoportjában játszott egymással sorsdöntő meccset a brazil és az angolai válogatott, de a nagy tét ellenére ez a mérkőzés hozta az egész olimpia egyik fontos, fair play díjas jelenetét.

Az angolai Albertina Kassoma egy lövést követően elterült a földön, majd jelezte, hogy a sérülése komoly, és nem tud ránehezedni a térdére. Többen is próbáltak neki segíteni abban, hogy az ápolása után lesántikálhasson a pályáról, de aztán egy ponton megérkezett a brazilok beállója, Tamires Morena de Araujo Frossard, aki ölébe kapta az angolai játékost, akit egészen a kispadig vitt.

Bob, az úszósapkavadász

Az olimpiai közvetítések egyik nagy rejtélye volt egy ideig, hogy mit keresett az úszók medencéjében egy tarka nadrágos, láthatóan nem élsportoló alkatú férfi.

A később Bob névre keresztelt férfi elsétált egy alkalommal a versenyzők előtt, és a vízbe vetette magát. Célja akkor lett egyértelmű, amikor már kijött a vízből, Bob ugyanis az amerikai úszó, Emma Weber úszósapkájáért ugrott be a medencébe. A párizsi közönség olimpikonoknak járó módon ünnepelte meg Bobot, aki büszkén integetett vissza a megszerzett sapkával.

Evenepoel defekt után nyer az Eiffel-torony alatt

A belga országúti bringás, Remco Evenepoel történelmet írt azzal, hogy az olimpián az egyéni időfutamot és a mezőnyversenyt is megnyerte. A mezőnyverseny vége nagyon izgalmasan alakult (Valter Attila például remek hajrával lett 4. helyezett), hiszen az addigra már több mint egyperces előnnyel vezető Evenepoel defektet kapott, ezért tartalékbringára kellett váltania.

A belga kerékpáros azonban így is nagy előnnyel nyerte a versenyt, és neki köszönhetjük a párizsi olimpia egyik ikonikus képsorát, ahogy beér a célba, megáll a biciklijével, és már győztesként tárja szét a karjait, majd a kamera kizoomol és Evenepoel fölött megjelenik az Eiffel torony képe. Nem az olimpia a legrangosabb verseny a kerékpárosok számára, de ez az ünneplés azért jelezte, mekkora siker ez Evenepoelnak a Tour de France harmadik helye után.

Katie Ledecky, a legnagyobb szurkoló

Az amerikai úszó, Katie Ledecky óriási olimpián van túl. A sportoló például akkora előnnyel nyerte meg az 1500 méteres gyorsúszás döntőjét, hogy a számát közvetítő NBC-nek új kameraállást kellett találnia, hogy megmutathassa az úszó előnyét a többi versenyzőhöz képest.

Ledecky aztán megnyerte a 800 méteres gyorsúszást is Párizsban, ezzel sporttörténelmet írt, hiszen ez volt az úszó kilencedik olimpiai aranyérme, amivel beállította a legendás szovjet tornász, Larisza Latinyina rekordját. Jelenleg ők ketten minden idők legsikeresebb női sportolói az olimpiák történetében.

Azonban Ledecky nem csak ezzel vívott ki elismerést az olimpián. Ledecky már a győzelme után arról beszélt, hogy úszópartnerei nélkül biztos nem tartana itt, kiemelve például Bobby Finkét. Amikor aztán később Finke döntője is eljött 1500 méteren, amit az amerikai úszó megnyert, a versenyszám után a kamerák a közönségben a Saturday Night Live híres More Cowbell szkeccsét idéző módon kolompot rázó, kiabálva szurkoló Ledeckyt mutatták, aki társa olimpiai aranyát jobban ünnepelte, mint a sajátját.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!