Ezt az olimpiát Snoop Dogg nyerte

2024. augusztus 10. – 13:56

Ezt az olimpiát Snoop Dogg nyerte
Snoop Dogg a Bercy Arénában a tornászok selejtezőjén – Fotó: Arturo Holmes / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

„Anyukám felhívott azzal, hogy mennyire imádja nézni Snoop Doggot az olimpiai közvetítésekben. Emlékeztetnem kellett, hogy gyerekként szobafogságot kaptam tőle, amikor megvettem Snoop egyik CD-jét” – ennél a tweetnél kevés dolog foglalja össze jobban, ami a rapper körül zajlik a párizsi olimpia alatt. Snoop Dogg az olimpiát az amerikai nézőknek közvetítő NBC hivatalos nagyköveteként, tudósítójaként követi az eseményeket Párizsban, de a hatása bőven túlmutat ezen a pozíción, mert valószínűleg a vele készült fotók, videók még azokhoz is eljutottak, akik egyetlen pillanatot sem láttak a sporteseményekből. Pont azért jó választás az olimpiai nagykövetszerepre Snoop Dogg, mert pontosan olyan kívülállóként csodálkozik rá a sportokra, mint egy laikus, aki még életében nem látott vívást, díjlovaglást vagy taekwondót – és azért egy olimpia alatt ezek a laikus nézők vannak többségben.

Snoop a rácsodálkozó szerepet már egy ideje a magáévá tette, miután Jimmy Kimmelnél óriási sikert aratott a természetfilmek narrálásával, saját természetfilm-sorozata indult, kipróbálta magát gasztroműsorban celebhaverjával, Martha Stewarttal közösen, és azt se felejtsük ki a felsorolásból, amikor életében először találkozott egy tobozzal.

Snoopot már a tokiói olimpián bevetették az olimpiai közvetítések során, de akkor még csak Kevin Harttal közösen kommentálták egy stúdióból a versenyek legviccesebb jeleneteit. Snoop szerint az a szereplés csak felvezetés volt a párizsi szerepléséhez, az NBC meg nyilván kapott az alkalmon, és Snoopék korábbi virális videóinak hatására már rendes tudósítóként számoltak Párizsban az előadóval, hátha a segítségével feltornásszák az olimpiai közvetítések Tokióban beeső nézőszámait. Az NBC és Snoop komolyabb szándékai akkor lettek még nyilvánvalóbbak, amikor Snoop a rá jellemző, semmivel össze nem téveszthető crip walkot bedobva az olimpiai lángot is vitte a megnyitó napján, azonnal az egész olimpiai felvezetés legismertebb képeit szolgáltatva ezzel.

Snoop az új szerepkörében az NBC párizsi stúdiójában a rutinos műsorvezető, Mike Tirico mellett bekerült a fontosabb, esti összefoglalókba, ennek köszönhetjük például azt a csodálatos pár percet, amikor a rapper utánozhatatlan módon kommentált („gimme that, no I need that, nope, over here, nope, over there, what about over there?, nope!”) egy rendkívül kiélezett labdamenetet az amerikai és a kínai páros tollaslabda-meccséről. Tirico az USATodaynek már arról beszélt, hogy Snoop felülmúlta a várakozásaikat, és olyannyira bevált ebben a szerepkörben, hogy a nézők számára már inkább az a kérdés, hogy miért nem ezt csinálta eddig?

Az NBC azért is választhatta pont őt az olimpia nagykövetének, mert Snoop már rég nem az a rapper, aki a 2004-és lemezén még azzal villogott, hogyan kell akár pofonnal helyre tenni a nőket. A gengszterrapperként induló Snoop jó ideje már felelős családfőként kommunikál magáról, a megszólalásaiból teljesen eltűnt a korábbi indulat, és egy alapítvánnyal támogatja például a hátrányos helyzetű fiatalokat a versenyszerű sportolásban.

Snoop már inkább ezzel az imidzzsel olvaszthatta meg az amerikai nézők szívét azzal, na meg azzal, hogy teljes természetességgel beszélget a műsorokban az olimpikonokkal, az őket elkísérő családtagokkal, hogy aztán velük együtt szurkoljon a nézőtéren. Feltűnt például a tornászok versenyén is, az egyik versenyző, Jordan Chiles családja mellett, ahol Simone Biles szúrta ki a direkt az olimpiára készített egyik melegítőjében táncoló Snoopot a nézőtéren. De a rapper annyira inspirálónak tartotta a női amerikai strandröplabda-párost is, hogy a meccsre Sara Hughes és Kelly Cheng arcával ellátott melegítőben és pólóban érkezett, az NBC-nek meg már kvázi az edzőjükként nyilatkozott.

Persze Snoop azért nem változott át teljesen az anyukák kedvencévé, néhány alkalommal eleresztett pár füves poént is. „Azt mondtad, fesztáv és nagy tüdőkapacitás? Nekem biztosan nagy a tüdőkapacitásom” – viccelődött a rapper, amikor az amerikai úszólegendával, Michael Phelpsszel tempózott egy hotelszoba medencéjében. De nagy sikert aratott Snoop kifejezetten az olimpiára készített, Coco Gauffnak ajándékozott olimpiai kitűzője is, amin a rapper olimpiai karikák formájában ereszti ki a füstöt.

Van azonban még egy fontos dolog, ami miatt igazán működik Snoop egyszemélyes show-ja az olimpián. A rapper egész viselkedésén tényleg az látszik, hogy őszintén lelkesedik a sportolókért, a családjaikért, és hogy tényleg meghatják a nagy pillanatok a versenyek alatt.

Az 52 éves Snoop a legnagyobb gyerek a párizsi közönségben.

Magából kikelve kiabál a nézőtéren az atlétikai versenyeken, megkönnyezi a győztesnek szóló himnuszt, lefutja a 200 métert, a dzsúdósokkal vagy a vívókkal edz, és korábbi félelmét legyőzve megy a lovak közelébe is megy, teljesen az alkalomhoz illő szettben a díjlovaglásra Martha Stewarttal, ahol aztán répával eteti a lovakat.

A párizsi olimpiát a megnyitótól, aztán Imane Helif ügye miatt is végigkísérő ideológiai viták közben egyszerűen jó látni Snoopot, akiről fura ezt leírni, de a lehető legközelebb hozta a nézőkhöz az olimpiai szellemiségét. Többek között azt, hogy ezek a sportágak elsősorban még mindig játékok, érdemes így tekinteni a versenyekre, és emellett minden egyes sportoló és családja tiszteletet érdemel, aki a versenyre kijutott.

Snoop Dogg összebarátkozott a lovakkal is az olimpián – Fotó: Lukasz Kowalski / Reuters
Snoop Dogg összebarátkozott a lovakkal is az olimpián – Fotó: Lukasz Kowalski / Reuters

„Ez a lehetőség esélyt adott nekem arra, hogy megmutassam a világnak, hogyan néz ki az, amikor a jó ember jó helyre kerül. Sportok, szórakoztatás – ezt csinálom minden nap. Ezért nem olyan nehéz nekem ez a szerep, nem játszom meg semmit. Jól érzem magam a felvételeken, ezek a szkeccsek egyáltalán nem erőltettek vagy stresszesek. Ez vagyok én” – árulta el az olimpiai szereplésének kulcsát maga Snoop.

Snoop sikersztorijához persze azért az NBC-nek is mélyen a zsebébe kellett nyúlnia. Snoop fizetéséről egyelőre nincs hivatalos információ, de Henry McNamara üzletember egy tweetben azt hintette el, hogy az NBC vezetőivel közös vacsorán napi 500 ezer dolláros gázsi hangzott el.

A német Bild ezzel párhuzamosan arról írt, hogy Snoop a Párizsban töltött hónapjáért közel 15 millió dollárt kap. A csatornánál mindenesetre elégedettek, az eddigi adatok alapján a párizsi közvetítések sokkal több nézőt hoznak a tokiói számoknál, az olimpia első napján közlésük szerint 79 százalékkal nőtt a nézők száma minden platformjukat ideértve. (Amerikában az olimpiát az NBC-hez tartozó Peacockon is lehet streamelni.)

Az NBC a Los Angeles-is olimpia miatt eleve hosszútávon számol Snooppal, akit a párizsi szereplése miatt óriási hiba lenne kihagyni a csatorna 2028-as tudósítói csapatából. A rapper további szerepeltetését az NBC két vezetője is megerősítette már a The Athletic kérdésére, így biztosan nem csak a párizsi záróünnepségen láthatjuk utoljára Snoop Doogot teljesen olimpiai átszellemültségben.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!