Sporttörténelmet írt Katie Ledecky a párizsi olimpián, csak Michael Phelpsnek van ilyen győzelmi sorozata

2024. augusztus 4. – 16:47

Másolás

Vágólapra másolva

Katie Ledecky sporttörténelmet írt a párizsi olimpián, amikor szombat este megnyerte a 800 méteres gyorsúszás döntőjét. A 27 éves amerikai csodaúszó 8:11.04-es idővel csapott célba, több mint egy másodperccel megelőzte a második helyezett ausztrál Ariarne Titmust, és majdnem két másodperccel verte meg a bronzérmes Paige Maddent.

Ledeckynek ez volt pályafutása kilencedik olimpiai aranyérme, amivel beállította a legendás szovjet tornász, Larisza Latinyina rekordját. Jelenleg ők ketten minden idők legsikeresebb női sportolói az olimpiák történetében.

A most 89 éves Latinyina négy aranyérmet nyert az 1956-os melbourne-i olimpián. Négy évvel később, Rómában háromszor állt fel a dobogó legfelső fokára, az 1964-es tokiói olimpián pedig tovább két aranyérmet szerzett. Emellett öt ezüstöt és négy bronzot is gyűjtött a három olimpiáján. Ezzel hatvan éven át minden idők legsikeresebb női olimpikonja volt.

Ledeckynek négy olimpiára volt szüksége ahhoz, hogy Latinyinával egy szinten emlegessék a nevét. A 2012-es londoni olimpián mindössze 15 éves volt, amikor amerikai csúccsal megnyerte a 800 gyorsot. A 2016-os riói olimpián már teljesen dominálta a gyorsúszószámokat: 200, 400 és 800 méteren is győzött, valamint tagja volt az aranyérmes 4x200-as amerikai gyorsváltónak. Rió után a hosszabb távokra helyezte a hangsúlyt, a tokiói olimpián 800 és 1500 méteren nyert, amit megismételt most Párizsban is. A kilenc olimpiai aranyérme mellett négy ezüst és egy bronzérme is van.

Ledecky más rekordokat is beállított a párizsi olimpián: a huszonháromszoros olimpiai bajnok Michael Phelps mellett ő az egyetlen olyan úszó, aki négy olimpiai aranyat nyert ugyanabban a számban, esetében 800 méter gyorson. Ledecky olyannyira dominálja ezt a versenyszámot, hogy 2010-től egészen 2024 februárjáig veretlen volt ezen a távon. Az év elején a floridai Orlandóban rendezett versenyen a kanadai Summer McIntoshtól kapott ki meglepetésre, de a 17 éves kanadai csodaúszó úgy döntött, Párizsban nem úszik 800 méter gyorson, ehelyett 200 és 400 vegyesen, valamint 200 pillangón nyert aranyat.

„Az önfejlesztés és az, hogy minden nap élvezem az edzést” – mondta Ledecky az Olympics.com-nak arról, mi hajtja még ennyi olimpiai győzelem után is. „Imádok minden nap az uszodába járni. Egy kicsit rettegek is attól a kis szünettől, ami most vár rám. De tudom, hogy hamarosan visszatérek a uszodába. Egyszerűen imádom azt az érzést, hogy a vízben vagyok, és minden nap edzésre megyek, és olyan keményen dolgozom, ahogy csak tudok” – mondta Ledecky, hozzátéve, hogy jobban élvezi az edzéseket, mint a versenyeket.

„Fogalmam sincs, hogyan fog kinézni az őszöm, hogy milyen hosszú szünetet fogok tartani, hogy elmegyek-e bármilyen versenyre. De őszintén szólva, ha szeptember 1-jén visszamehetnék edzeni, és egész ősszel csak edzeni tudnék, akkor is boldog lennék” – mondta az amerikai úszólegenda.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!