Ha leveszi a szemüvegét, Supermanné válik a bronzérmet nyerő szembeteg tornász

2024. augusztus 6. – 12:53

Ha leveszi a szemüvegét, Supermanné válik a bronzérmet nyerő szembeteg tornász
Nedoroscik látásproblémái ellenére ura a lónak – Fotó: Amanda Perobelli / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Volt már néhány különleges, és igazán szerethető figurája az idei olimpiának, elég csak a török sportlövőre gondolni, aki még a rúdugrás svéd világcsúcstartóját is megihlette, vagy a várandós egyiptomi vívónőre.

Stephen Nedoroscik sorsa sem hétköznapi. A dédszülei a ma Szlovákiához tartozó Eperjes közelében lévő Velka Lesnáról (Kristályfalu) vándoroltak ki az Egyesült Államokba. Stephen súlyos szembetegsége ellenére hatéves korában megismerkedett a tornával, eleinte mind a hat szeren versenyzett, de egy idő után a lólengés lett a kedvence, és arra specializálódott. 2015-ben a juniorok közt megnyerte az amerikai országos bajnokságot, ez volt az első nagy sikere.

A versenyző szemtengelyferdüléssel született, az egyik szemében koloboma (egy lyuk a szem szerkezetében) alakult ki, ami ritka betegség, tízezerből egy embert érint. Nedoroscik emiatt nem érzékeli a mélységet, tágultak a pupillái, és érzékeny a fényre, jogosítványt nem is kapott. Ám mindez nem akadályozta meg abban, hogy a versenysportban kiteljesedjen. Egy nagy sikert arató videójában ő maga mutatta be, milyenek a szemei.

Már az előző olimpia előtt ott volt az amerikai férfi válogatott keretében, de végül nem jutott ki. A 2021-es, ugyancsak Japánban, Kitakjúsuban megrendezett vb-n viszont nagyszerű gyakorlatával megnyerte a világbajnoki aranyat. (A macskáját is a városról nevezte el.)

Nedoroscik a gyakorlata után visszarakta a szemüvegét, hogy lássa, milyen pontszámot kapott – Fotó: Hannah Mckay / Reuters
Nedoroscik a gyakorlata után visszarakta a szemüvegét, hogy lássa, milyen pontszámot kapott – Fotó: Hannah Mckay / Reuters

A párizsi olimpia előtt bekerült az ötfős válogatottba, amelyik nagy meglepetésre a csapatversenyben a harmadik helyen végzett. Nedoroscik az egyéni versenyben is kimagaslóan teljesített, hiszen a lólengésben a harmadik helyen végzett. Mivel a gyakorlatának bemutatása előtt levette a szemüvegét, Supermanhez hasonlították, aki extra képességeket kap, amikor felmegy a lóra, és az ott eltöltött 40 másodpercben egyáltalán nem érződik a fogyatékossága, nincs hátrányban senkivel szemben, sőt. Amikor vége a gyakorlatnak, akkor pedig természetesen visszateszi a szemüvegét.

„Nem igazán látom a lovat, amikor tornázom, érzésből haladok végig rajta a kápák közt, minden az érzésről szól nem a látásról. Minden a kezedben kell legyen”

magyarázta, hogyan tudja például végrehajtani az egyik alapelemet, a Magyar-vándort.

A 25 éves Nedoroscik kedvenc elfoglaltsága a Rubik-kocka, tíz másodperc alatt képes kirakni. Arról egyelőre nem beszélt, hogy meddig akar tornával foglalkozni, vagy a szakmájában, villamosmérnökként akar-e dolgozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!