Telex Neked #119: Félrement üzenetek, tragédiák és hőség

2023. június 23. – 05:07

Másolás

Vágólapra másolva

Ez a Telex heti hírlevele a június 16. és június 21. közötti legfontosabb eseményekről. Aki már csütörtökön szeretné megkapni a hírlevelet, vagy kíváncsi, ahogy rövid interjúkban bemutatjuk a szerkesztőség tagjait, itt a cikk végén feliratkozhat.

Kedves Olvasók!

Böszörményi Edina vagyok, legtöbbször az Instát vagy a Facebookot pörgetem munkaidőben is, mivel én vagyok a Telex közösségi médiás csapatának egyik felelőse. Plusz a hírügyeletekben is kiveszem a részem címlapozással, hírekkel. A Telex TikTok-csatornáján és Instáján is fel-feltűnök videóimmal.

Na de nézzük az elmúlt hét híreit!

A hét véletlen levele

A köznevelésért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán, és a Klebelsberg Központ belső levelezésében egy lapunknak küldött választ próbálnak úgy megfogalmazni, hogy ne bukjanak le a hazugsággal, de az igazságot se mondják el teljesen. És ezt a levelet nekünk címezték. Az ügyben Gulyás Gergely is megszólalt, szerinte ebből is látszik, milyen veszélyes a Telexszel levelezni.

A státusztörvényről is vitáztak a parlamentben, de nem közelítettek egymáshoz az álláspontok. Majd ezzel párhuzamosan több ezren tüntettek a sokat bírált státusztörvény ellen a Kossuth téren.

A hét eltűnései és katasztrófái

Nyoma veszett egy tengeralattjárónak, ami turistákat vitt a Titanic roncsához. A járműnek merülés közben veszett nyoma az Atlanti-óceánon, egy brit milliomos felfedező, egy francia katonai veterán és tengeralattjáró-szakértő is az utasok között van. A tegnapi nappal kevesebb mint 20 órányi oxigénjük maradt a fedélzeten lévőknek. Itt összeszedtünk mindent a témában.

Lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban, hárman meghaltak. A honvédség Airbus H145-ös helikoptere gyakorlaton vett részt, amikor Šibeniktől nem messze történt a baleset. A Honvédelmi Minisztérium szerda délután közleményben megerősítette, hogy „szolgálatteljesítés közben lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban”. Ezekből a helikopterekből egyébként a magyar állam 20 darabot vett, tavaly állították őket hadirendbe.

A hét sporteseményei

Harmadik Európa-bajnoki selejtezőjén másodszor nyert a magyar futballválogatott. A futballválogatott kapitánya, Marco Rossi azt mondta, muszáj volt a sok támadóval kockázatot vállalni a litvánok elleni Eb-selejtezőn.

A meccs előtt pár nappal pedig a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya hétfőn jelentette be, hogy visszavonult. A 35 éves csatár, aki tavaly szeptemberben mondta le a szereplést a válogatottban, legutóbb a svájci Basel csapatában játszott.

A hét bejelentése

Karácsony Gergely a héten bejelentette, hogy marad az autómentes Lánchíd. Lezárult a főváros kérdőíve, a kitöltők 79 százaléka a híd jelenlegi forgalmi rendje mellett szavazott. Azaz a jövőben is csak a gyalogosok, taxisok, a buszok, a motorosok és a biciklisek használhatják majd a hidat.

Heti vegyes, de fontos cikkválogatás

Olyan hangulat alakult ki, hogy a legártatlanabb kérdésben is célszerűnek tűnt Orbán mellé állni

Hosszú évekig működhetett szabadon itthon egy orosz kém, akit tavaly kiutasítottak Szlovákiából

Sárosdi Lilla lehúzott még egy bőrt Rákay Philipről

Varga Viktor vitézeit egy igazi laposföld-hívő vezeti, akihez fideszes nagyágyúk járnak

Petőfi zenei díjat kapott Tóth Gabi, az Ismerős Arcok és Schmidt Mária intézetének ötlete is. De miért is költitek erre a pénzünket?

Arcon csapott minket a kánikula, segítsen, hogy túléljük!

A hét egyik legolvasottabb cikke: A csodagyerek, aki 8 éves korában már a NASA-nál dolgozott, de aztán elege lett belőle

A hét képe

Nacsa Lőrinc mutatja a telefonját Maruzsa Zoltánnak a pedagógus státusztörvény általános vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2023. június 16-án.

„Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani”

– írta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a Telex birtokába jutott belső levelezésben többek között a Klebelsberg Központ (KK) Stratégiai és Kommunikációs Főosztályát vezető Antalffy Péternek, Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkárnak és a KK szakmai vezetőinek.

A Telex cikke a parlamenti vitával egy időben jelent meg.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A hét videója: Elvinném Rákay Philipet Ózdra, hogy lássa ezt az országot

Hallgatnivaló az elmúlt hétről

Mekkora bajban is van igazából a magyar gazdaság? A Témában Móricz Dániel, a Hold Alapkezelő befektetési igazgatója beszélgetett Brückner Gergővel mindenféléről, ami mostanában foglalkoztathatja a gazdasági élet szereplőit, a döntéshozókat és a pénzükkel a lehető legokosabban gazdálkodni kívánó háztartásokat.

Aki követi a kortárs magyar rapet, annak biztosan rémlik Baba Aziz berobbanása. Az előadó – aki az újhullámos hiphop kultikus figurájává nőtte ki magát az évek során – arról beszélt Sajó Dávidnak a Telex stúdiójában, hogy mit jelentenek számára perzsa gyökerei, milyen a magyar hiphop állapota, és hogy miért nem fog soha színpadra állni Baba Azizként.

Heti túraajánló: Kriván: ahol 10 perc a különbség a nyár és tél között

A Magas-Tátrában nem nagyon lehet bízni az időjárás-előrejelzésben, percek alatt télbe fordulhat a nyár, és vissza. A hegység legjellegzetesebb hegycsúcsán, a Krivánon ezt kétszer is sikerült megtapasztalni.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!