Varga Viktor vitézeit egy igazi laposföld-hívő vezeti, akihez fideszes nagyágyúk járnak

2023. június 18. – 19:09

Varga Viktor vitézeit egy igazi laposföld-hívő vezeti, akihez fideszes nagyágyúk járnak
Illusztráció: Somogyi Péter (szarvas) / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Mikus Márton az általa vezetett Polgári Mulató nevű helyen a jobboldali, kormánypárti és Mi Hazánk-os tábor számára szervez nyilvános beszélgetős esteket, tehát egyértelműen véleményformálónak tekinthető Magyarországon. Mikus valódi laposföld-hívő, a „gömbhitűeket” szerinte megtévesztik. Oltásellenes, és néha banánzabálózik és biboldózik is, a baloldaliak pedig szerinte paraziták. Egy korábbi Facebook-posztjában arról írt: közeleg a nagy megtisztulás.

Nagyot futott a hazai nyilvánosságban, hogy nemrég vitézzé avatták Varga Viktor énekest. Aztán kiderült, több, egymással párhuzamosan működő vitézi rend létezik, Vargát az 1956-os Vitézi Lovagrend Világszövetsége avatta vitézzé, amit a magát igazi vitézi rendnek tartó Vitézi Rend nem nézett jó szemmel.

„Megdöbbenéssel fogadtuk a hírt Varga Viktor »vitézavatásával« kapcsolatban. Szeretnénk világossá tenni, hogy a Vitézi Rend nem fogadta őt soraiba, és nem avattuk vitézzé!” – írták posztjukban. Szerintük álvitézek vezették félre az énekest. „A Vitézi Rend szellemiségével ellentétben áll a botrányos, nemzeti jelképeinket meggyalázó magatartás, így tagjaink közé csak kipróbált, arra méltó, s hazájukat becsülettel szolgáló személyek kerülhetnek” – tették hozzá.

A vitézi rendet eredetileg Horthy Miklós alapította 1920-ban, a vitézség a nemességhez hasonlóan adományozható cím volt. Horthy főleg olyan korábbi parasztokat nevezett ki vitéznek, akik az első világháborúban hősiesen harcoltak az országért, vagy az azt követő forradalom idején ellenforradalmárok voltak.

A szervezetet a második világháború után feloszlatták és betiltották, de a nyugati magyar emigrációban több, párhuzamos szervezetet létrehoztak ilyen néven. A vitézi cím hivatalos használatát Magyarországon törvény tiltja.

Miért éppen olyan a Szent Korona alakja? Hát mert az is arra utal, hogy a Föld lapos

A magukat vitézi rendnek nevező szervezetek közötti ellentéten kívül ugyanakkor van egy másik, ennél sokkal izgalmasabb része is a történetnek. A Varga Viktort vitézzé avató szervezet egyik vezetője, egész pontosan a szervezet egy tavaly októberi posztja alapján „főtanácsosa” az a Mikus Márton István, aki közismert laposföld-hívő.

Mármint ez most nem valami fura utalás akar lenni, hanem a közösségi médiában a közel hétezer követője előtt tett kijelentéseinek sokasága arra utal, hogy valóban úgy véli: a Föld lapos, nem gömbölyű, és a „gömbhitűek” súlyosan meg vannak tévesztve. A laposföld-hívők szerint egy több évszázada tartó, sok millió emberre kiterjedő titkos összeesküvés igyekszik elhallgatni az emberiség elől az igazságot. Röviden, azt gondolják: mindenki hazudik. (A beágyazott Facebook-poszt plusz képeire kattintva látható Mikus Márton Szijjártó Péterrel közös képe.)

A laposföldesek azt gondolják, a Föld szélén gigantikus jégfal van, távolról lehet látni is, ez az, amiről azt hitették el velünk, hogy az Antarktisz. Úgy vélik, a légi- és hajótársaságok tulajai be vannak avatva, ezért nem küldenek oda hajókat és repülőket. Az egyéb bátor felfedezőktől pedig a CIA és a Moszad állig felfegyverkezett hadseregei őrzik ezt a területet.

Mikus Márton szerint aki északabbra él, és lassabb forgáshoz szokott, az rosszul lenne, ha közelebb vinnénk az Egyenlítőhöz. „Ha egy eszkimót leutaztatnánk az egyenlítőre, beleszédülne, mert nem ehhez a forgási sebességhez van szokva” – írta egy korábbi Facebook-hozzászólásában.

Egy másik kommentje alapján nem hisz a darwinizmusban, a heliocentrikus világnézetben és a gravitációban sem, ezeket szerinte hazug szabadkőművesek plántálták belénk.

És a magyarok Szent Koronája sem véletlenül olyan formájú. Nemcsak azért olyan, hogy rá lehessen rakni egy arra méltó kerál fejére, hanem mert szimbolizálja a Föld lapos, búrával fedett formáját.

Egy másik kommentben arról írt, a korona tetején a keresztet azért ferdítették el valakik, hogy „a nem létező bolygó dőlésszögét bizonygassák”.

Az pedig már tényleg csak apróság, hogy Mikus szerint az is hazugság, hogy például az aztékok vagy a maják már nem léteznek.

Megkérdeztük Mikus Mártontól, hogy szerinte miért akarják elhitetni az emberekkel valakik, hogy a Föld gömbölyű, mi lehet a céljuk ezzel, milyen hasznuk származik ebből ezeknek az ismeretlen embereknek. Frissítjük a cikket, ha választ kapunk.

Oltásellenesség, banánzabálózás, zsidózás – de közeleg a nagy megtisztulás

Mikus Márton igazi konteócsászár, a laposföld-hit mellett számtalan más összeesküvés-elméletet (vagy ahogy jobboldali körökben mondani szokás: összeesküvés-gyakorlatot) képvisel. Például a Covid elleni oltásokban sem bízik.

A járvány kiteljesedésének időszakában oltásellenességét fel is rótták neki a Fidesz-szimpatizáns ismerősei, azzal próbáltak érvelni, ezzel Orbán Viktor sikere ellen dolgozik. De Mikus szerint attól függetlenül, hogy nem dől be az „oltásterrornak”, még gondolhatja úgy, hogy Orbán Viktor mutatja a fényt Európának.

Bár azt azért hozzátette egy másik, 2022. augusztusi kommentjében, hogy szerinte valójában Orbán Viktor is vele ért egyet, csak ő nem mondhat ki olyan dolgokat, amiket egy civil igen. És hozzátette azt is, egy meg nem nevezett „afrikai vezetőt” is azonnal eltettek láb alól a tudjukkik, amiért merészelt oltásellenes lenni. Egy másik hozzászólásában azt írta: „Nem is baj, ha az oltottak zöme 3 év múlva megy a lecsóba… a rózsa is akkor virágzik szépen ha visszametszik.”

Az ilyen témák között az már szinte unalmasnak hat, ha megemlítjük Mikus Mártonnal kapcsolatban, hogy nem hisz az ember okozta klímaváltozásban. Egyébként szerinte sok országban nem demokrácia van, hanem „démonkrácia”. És a demokráciát egyébként sem kell annyira ajnározni, hiszen a mennyországban sincs ilyesmi.

Mikus Mártontól a négerezés és a zsidózás sem áll távol. A 2018-ban világbajnoki címet szerző francia labdarúgó-válogatottra utaló posztjában például azt feszegette, hogy a francia csapatban jó pár fekete játékos is van. Viszont a hatalmas sportsikert elérő, a sikerért keményen megdolgozó, futballistaként forintban számolva milliárdossá váló fekete játékosok nála csak egyszerű „banánzabálók”, akiket nemrég még migránsként „hajkurásztak”.

A Mikus Márton által vezetett Polgári Mulató nevű rendezvényhelyszínen gyakoriak az olyan vendégek, akiknél a zsidózás teljesen alap, de Mikus sem riad vissza egy kis biboldózástól. (A biboldó eredetileg cigány szó, ami kereszteletlen embert jelent, de manapság zsidókra használt gúnyszóként ismert.)

Mikus egy tavaly februári posztjában egy közelgő „nagy tisztulási folyamatról” írt, de erről ennél többet nem közölt. Megkérdeztük tőle írásban, pontosan mit ért ezen, kitől, mitől kell megtisztítani a világot, és milyen formában történne szerinte mindez. Frissítjük a cikket, ha választ kapunk.

Kormányközeli véleményformálóknak ad helyet

A fent felsorolt meredek dolgokat érdemes azzal együtt értelmezni, hogy Mikus Márton egy ismert szervezőember a jobboldali politikai nyilvánosságban. Az általa vezetett Polgári Mulató nevű hely nyilvános előadásainak, beszélgetős rendezvényeinek sok kormányközeli megmondóember volt már vendége.

Többek között Szijjártó Péter, Kövér László, Bayer Zsolt, Kocsis Máté, Jeszenszky Zsolt, Osztie Zoltán plébános, Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a megafonos Déri Stefi, Georg Spöttle, aki a Fidesz színeiben egyéni képviselőjelölt is volt, Fritz Tamás, Rétvári Bence, a Megafont vezető Kovács István és a szintén megafonos Bohár Dániel és Deák Dániel, Nógrádi György, Kubatov Gábor, Hollik István és Kiszelly Zoltán is vendége volt már a Polgári Mulatónak, a hely Facebook-posztjai alapján.

És Mikus Márton nemcsak kommentekben érvel a laposföld-hit mellett, hanem a Polgári Mulatóban is tartottak már 2018-ban ilyen előadást, beszélgetést, méghozzá a laposföld-hit magyar nagymesterével, a később kábítószer-birtoklás és lopás miatt fegyházbüntetésre ítélt Székely Sándorral.

Mikus nemcsak a fideszes véleményformálókkal van jóban, hanem a még radikálisabb közszereplőkkel is, például Bede Zsolttal tagja volt annak a társaságnak, amelynek tagjai lovat vittek a váci börtön elé, hogy a Novák Katalin köztársasági elnök kegyelméből szabaduló Budaházy György az első szabadon töltött métereit lóháton tehesse meg.

A baloldaliak paraziták, jobb időkben a vár fokán díszelgett a fejük

Mikusnak amellett, hogy fekete öves konteóhívő, a vele egyet nem értőket, baloldaliakat, liberálisokat, hát, nem igazán kedveli. Sőt, pozitív példaként emlegeti azokat az időket, amikor szerinte az ilyen embereknek „a vár fokán díszelgett a feje”.

Mikus Márton annyira komolyan veszi a magyarság ügyét, hogy „Ez itt a vég” felkiáltással írt posztot arról az esetről, amikor az „elkorcsosodott, agymosott” Budapesten beült egy étterembe, és ott – bizonyára a hatalmas munkaerőhiány miatt – egy külföldi, magyarul nem beszélő pincér akarta kiszolgálni őket.

Mikus Márton jóslatai a következő évekre

A Polgári Mulató „elöljárója” néha merész jóslatokat tesz a közeljövőre nézve. És hát finoman fogalmazva borúsan látja az előttünk álló néhány évet. Sőt, egy 2021-es posztja alapján valójában már 2022-re sem jósolt sok jót a beoltottaknak:

De a mobiltelefon- és pénzhasználattal kapcsolatban is sokkal merészebb jóslatai vannak, mint a legtöbb tech- és pénzügyi szakértőnek.

(A cikkben lévő, Mikus Mártontól származó Facebook-posztok és kommentek alatt szereplő időmegjelöléseket nem a mai dátumtól kell számolni, némelyikről korábban készült képernyőkép.)

Külön köszönet a cikkhez nyújtott segítségért Polcz Péter konteóvadásznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!