Az egyik vitézi rend szerint álvitézek avatták vitézzé Vitéz Varga Viktort

2023. június 9. – 11:44

Másolás

Vágólapra másolva

„Megdöbbenéssel fogadtuk a hírt Varga Viktor »vitézavatásával« kapcsolatban. Szeretnénk világossá tenni, hogy a Vitézi Rend nem fogadta őt soraiba, és nem avattuk vitézzé!”

– írja csütörtöki posztjában a vitezirend.com. Szerintük álvitézek vezették félre az énekest.

Mint hétfőn megírtuk, Varga Viktor énekes egy Insta-videóban jelentette be, hogy szombaton vitézzé avatták a Szent Flórián-templomban. Akkor azt írta: „Végig extatikus élményben volt részem, de mikor a »Hazámat szolgálom!« mondatot kiejtettem, valami igazán erős áhítat lett úrrá rajtam.”

A vitezirend.com szerint viszont nem a jogfolytonos és törvényesen bejegyzett Vitézi Rend avatta vitézzé Vargát. Szerintük „A Vitézi Rend szellemiségével ellentétben áll a botrányos, nemzeti jelképeinket meggyalázó magatartás, így tagjaink közé csak kipróbált, arra méltó, s hazájukat becsülettel szolgáló személyek kerülhetnek.”

Az ügy hátterében az áll, hogy több, egymással párhuzamosan is működő vitézi rend létezik, amelyek mind magukat tartják az igazinak. A vitezirend.com-ot birtokló társaság szerint a Vargát befogadó rivális banda igazi neve Vitézi Lovagrend Világszövetség, és jogtalanul használják a Vitézi Rend nevet.

A vitézi rendet eredetileg Horthy Miklós alapította 1920-ban, a vitézség a nemességhez hasonlóan adományozható cím volt. Horthy főleg olyan korábbi parasztokat nevezett ki vitéznek, akik az első világháborúban hősiesen harcoltak az országért, vagy az azt követő forradalom idején ellenforradalmárok voltak.

A szervezetet a második világháború után feloszlatták és betiltották, de a nyugati magyar emigrációban több, párhuzamos szervezetet létrehoztak ilyen néven. A vitézi cím használatát Magyarországon törvény tiltja, így Varga Viktor hivatalosan ugyanúgy nem nevezheti magát Vitéz Varga Viktornak, ahogy például Esterházy Péter sem nevezhette magát Gróf Esterházy Péternek (mondjuk ő nem is akarta volna).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!