Vitéz Varga Viktor szerint nincs köze a vitézi rendek és a nem vitézi rendek közötti vitézkedéshez

2023. június 10. – 22:57

Másolás

Vágólapra másolva

„Ezek az emberek engem befogadtak, megtiszteltek. A gesztusuk szép, számomra ösztönző, de ez már nem az én ügyem. Én annyit veszek ki ebből a történetből, ami engem előre visz, motivál, a vitézi rendek és nem vitézi rendek közötti vitából pedig, amihez nincs közöm, nagy tisztelettel kimaradok”

írta a Mandinernek vitéz Varga Viktor énekes arról, hogy felmerült: álvitézi rend avathatta őt vitézzé.

A történet ott kezdődött, hogy Varga Viktor énekes egy Insta-videóban jelentette be: június 3-án, szombaton vitézzé avatták a budapesti Szent Flórián-templomban. Akkor azt írta: „Végig extatikus élményben volt részem, de mikor a »Hazámat szolgálom!« mondatot kiejtettem, valami igazán erős áhítat lett úrrá rajtam.”

A vitezirend.com szerint viszont nem a jogfolytonos és törvényesen bejegyzett Vitézi Rend avatta vitézzé Vargát. Az ügy hátterében az áll, hogy több, egymással párhuzamosan is működő vitézi rend létezik, amelyek mind magukat tartják az igazinak.

A vitézi rendet eredetileg Horthy Miklós alapította 1920-ban, a vitézség a nemességhez hasonlóan adományozható cím volt. Horthy főleg olyan korábbi parasztokat nevezett ki vitéznek, akik az első világháborúban hősiesen harcoltak az országért, vagy az azt követő forradalom idején ellenforradalmárok voltak.

A szervezetet a második világháború után feloszlatták és betiltották, de a nyugati magyar emigrációban több, párhuzamos szervezetet létrehoztak ilyen néven. A vitézi cím használatát Magyarországon törvény tiltja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!