Lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban, ketten meghaltak

2023. június 21. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

Lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban, írja a 24.hu a horvát N1 értesüléseire hivatkozva.

A Honvédelmi Minisztérium szerdán délután negyed háromkor közleményben megerősítette, hogy „szolgálatteljesítés közben lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban”.

Az MTI-n közzétett tájékoztatás szerint a Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor

az egyik helikopter 3 fővel a fedélzetén, egyelőre tisztázatlan körülmények között, Horvátország középső részén lezuhant.

„A mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre 2 katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik. A Honvédelmi Minisztérium a családok kiértesítését azonnal megkezdte, a fejleményekről a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség folyamatosan tájékoztat” – írja a minisztérium.

A horvát Honvédelmi Minisztérium közölte, hogy a horvát légierő két gépe is részt vesz a lezuhant helikopter keresésében, és azt is megerősítették, hogy nem a horvát fegyveres erők gépe szenvedett balesetet.

A baleset a Čikola kanyonban történt, Šibeniktől nem messze. A hatóságok lezárták a területet.

Szerda délután Novák Katalin köztársasági elnök is részvétét nyilvánított.

„Őszinte részvétem a helikopter-balesetben elhunyt honvédek hozzátartozóinak, Magyarország Önök mellett áll! Köszönöm a horvát mentőegységek munkáját és Milanović horvát elnök támogatását, aki telefonon fejezte ki részvétét” – írta a hivatalos Facebook-oldalán.

A Honvédelmi Minisztérium bejelentette, hogy a horvátországi katonai légi balesettel kapcsolatban 16:30-kor rendkívüli sajtótájékoztatót tart Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A horvát honvédelmi minisztérium délutáni közleménye szerint a baleset szerdán dél körül történt Drniš közelében. A minisztérium közleménye szerint a magyar helikopter a Nemzetközi Speciális Repülési Program Kiképző Központjában tartott gyakorlaton vett részt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!