Idén valószínűleg nem lesz GDP-növekedés Magyarországon

2023. június 16. – 06:52

Másolás

Vágólapra másolva

Nem mondható eseménytelennek mostanában a magyar gazdaság, a hétköznapok mellett makroszinten is zajlik az élet. A Téma podcast friss adásában Móricz Dániellel, a Hold Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélte át Brückner Gergő a legfontosabb kérdéseket és azt, milyen befektetési opciókra lesz érdemes odafigyelni a következő években.

A podcastban szóba kerül minden, ami mostanában foglalkoztathatja a gazdasági élet szereplőit, a döntéshozókat és a pénzükkel a lehető legokosabban gazdálkodni kívánó háztartásokat: a kiugróan magas magyar inflációtól kezdve a politika szabályozási dühén át a megszorítások elkerülhetetlenségéig átrágunk mindent, végül pedig a hazai és globális befektetési kilátásokra is kitérünk.

Az adásban többek közt szó van róla, hogy:

  • miért ennyivel magasabb az infláció, mint az összes környező országban? Hogyan járultak hozzá ehhez az állami beavatkozások és a vállalati árpolitikák?
  • Mi lesz nehezebb, 10 százalék alá csökkenteni az inflációt az év végére, vagy az, hogy az később visszatérjen a jegybanki toleranciasávba?
  • Hogy állunk a recessziós veszéllyel Magyarországon és a világban? Miért maradtunk a fejlődő piac kategóriában, hogyan lehetett volna ebből kilábalni a 2010-es évtizedben? Mekkora megszorításra lesz még szükség idén és jövőre itthon?
  • Túl magas árat fizetünk a magas (és kettős) kamatszinttel a forint stabilitásáért? Hogyan lehet kikerülni ebből az ördögi körből, és mire számít a piac, mikor térhet vissza a kamatszint a 6-7 százalékos tartományba?
  • A kamat lett az új svájci frank a magyar gazdaságban, de mit jelent ez pontosan?
  • Mit gondolnak a befektetési szakértők a kormány újdonsült, a lakosságot intenzíven az állampapírok felé toló marketingjéről? Mi a probléma azzal, hogy különféle szereplők számára radikálisan eltérő kamatokat garantál az állam?
  • Milyen típusú részvényekbe érdemes most fektetni, melyik szegmens hogy teljesíthet a mostani évtizedben? Visszatérhet az alacsony kamatok és infláció kora?
  • Mire lehet számítani a kelet-közép-európai részvénypiacokon? És a rendszerszintű válságjelenségekkel, geopolitikai kockázatokkal és a világ legnagyobb hitelbuborékjával küzdő Kínában?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!