Karácsony bejelentette, hogy marad az autómentes Lánchíd

2023. június 20. – 11:44

Karácsony bejelentette, hogy marad az autómentes Lánchíd
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A válaszoló budapestiek közel 80 százaléka fenntartaná a jelenlegi forgalmi rendet a Lánchídon, azaz a jövőben is csak a taxisok, a buszok, a motorosok és a biciklisek használhatják majd a hidat – ismertette a hétvégén lezárult Budapesti Lakógyűlés néven futó online kérdőív eredményeit Karácsony Gergely. A Lánchíd forgalmi rendjének jövője mellett másik három, kevésbé konkrét kérdésről is szavazott több mint 136 ezer budapesti, ami a szavazásra jogosultak több mint 9 százalékát jelenti. „A budapestiek a jövőt választották” – fogalmazott Karácsony.

A kitöltők 79 százaléka a felújított Lánchíd jelenlegi, autómentes forgalmi rendje mellett szavazott. A hídon – aminek egy részén még tartanak a felújítási munkálatok – december közepe óta szabadon közlekedhetnek a buszok, a taxisok, a motorosok és a mikromobilitási eszközök is, de az autósokat nem engedték vissza, a döntés értelmében pedig a jövőben sem fogják. A főpolgármester elmondta, hogy utasítja a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), hogy véglegesítsék a híd jelenlegi forgalmi rendjét. Karácsonyék korábban azt ígérték, hogy amennyiben marad az autómentes híd, akkor a környező tereket (Széchenyi és Clark Ádám) is megújítják, de arra egyelőre nincs pénz, a terület egy része pedig nem is a fővárosé.

A Lánchíd forgalmi rendjének jövője mellett megkérdezték a fővárosiakat arról, hogy mit tartanának igazságosnak: ha a jelenlegi városvezetés annyit fizetne a kormánynak adók és hozzájárulások formájában, mint az előző vagy „ha maradna a több mint tízszeresére emelt kormányzati elvonás”. Itt a jelentős többség, 91 százalék a megemelt hozzájárulások ellen szavazott, tehát nem szeretnék, ha a főváros többet fizetne. A főváros gazdasági helyzetéről, illetve arról a nagyjából 200 milliárd forintos tartalékról, amit a Fidesz keres a jelenlegi városvezetésen itt írtunk részletesen.

Két opció közül lehetett választani egy másik költségvetéssel kapcsolatos kérdésnél is: a főváros inkább felfüggessze a kormányzati elvonások befizetését (szolidaritási hozzájárulás) vagy csökkentse a járatok számát a közösségi közlekedésben. Nem meglepő, de a lakógyűlésen szavazók jelentős része, egész pontosan 88 százaléka nem szeretné, hogy kevesebb Combino járjon a Nagykörúton vagy ritkábban járjon a 3-as metró.

A 216-os busz halad át a Lánchídon a felújított útpálya megnyitásának napján, 2022. december 16-án. Az ideiglenes forgalomnak átadott hídon egyelőre csak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járművei, a taxik, a segédmotoros kerékpárok, a motorosok, a kerékpárosok, valamint a mikroközlekedési eszközöket használók közlekedhettek – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A 216-os busz halad át a Lánchídon a felújított útpálya megnyitásának napján, 2022. december 16-án. Az ideiglenes forgalomnak átadott hídon egyelőre csak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járművei, a taxik, a segédmotoros kerékpárok, a motorosok, a kerékpárosok, valamint a mikroközlekedési eszközöket használók közlekedhettek – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A Lánchídra a kormány által ígért, de egyelőre át nem utalt hatmilliárd forintról is volt kérdés: adja oda a pénzt a kormány, vagy vonja vissza a kormány a határozatát és ne adjon pénzt. A résztvevők egyértelmű többsége – 93 százalék – szerint a kormánynak ki kellene fizetnie azt a hatmilliárdot, amit korábban megígért a híd felújítására. Azzal, hogy jár-e a Lánchíd hatmilliárdja a fővárosnak, illetve be tudnák-e hajtani Karácsonyék, ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

A Lakógyűlés kitöltésére 1,4 millió, 14 év fölötti, budapesti lakcímmel rendelkező lakos volt jogosult, ebből mindössze a szavazásra jogosultak 9 százaléka adta le a szavazatát, azaz 136 435 fő.

A főpolgármester az eredményeket bejelentő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ez a lakógyűlés volt az első alkalom, ahol közvetlen is egyeztettek minden budapestivel. A részvételi adatokat nem akarta hasonlítgatni, de azt mondta, hogy 136 ezer ember döntése a „politikai kultúraváltásnak” a része lehet.

Karácsony Gergely a lakógyűlésen született döntések értelmében fizetési felszólítást küld az építési minisztériumnak, mivel az ő költségvetésükben szerepel azon összeg, amit a Lánchídra ígért a kormány. Hasonló levelet kap a Pénzügyminisztérium is: „Felhívom a figyelmüket arra, hogy a köztünk lévő közigazgatási per végéig a fővárosi önkormányzat nem fizet szolidaritási hozzájárulást” – mondta. A főpolgármester szerint amíg zajlik a közigazgatási eljárás, addig a minisztérium nem vonhat el pénzt Budapesttől. Karácsony Orbán Viktorral szintén levélben ismereti az eredményeket, hozzátette, hogy azért neki küldi a levelet, mert az egyeztetésre szolgáló Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának jelenleg nincs vezetője.

„Ez a nemzeti konzultációnak az ellenkezője. Ezek a kérdések valódi kérdések, ezek az ügyek a városnak az ügyei, a legsúlyosabb dilemmák amikkel szembesül a városvezetés”

– mondta Karácsony azokra a kritikákra, hogy a lakógyűlés hasonlít a kormány konzultációjához. A részvételi adatokkal kapcsolatban azt mondta, hogy már az nagy dolog, hogy 136 ezer ember kinyitotta a főváros által küldött levelet és foglalkozott a dologgal. A mostani lakógyűlés egyébként nagyjából 130 millió forintjába került a fővárosnak.

A főpolgármester szerint ez az eredmény „egyértelmű kötelezettséget ró minden döntéshozóra”. Karácsony hétfői Facebook-bejegyzésében összehasonlította a kitöltők arányát az egyetlen, online zajló nemzeti konzultációéval: „Arányaiban az ott részt vevő mintegy 5 százaléknál majdnem kétszer nagyobb volt a részvétel az első Budapesti Lakógyűlésen” – írta.

A kérdőívet eredetileg június 11-ig lehetett volna kitölteni, de mivel elcsúszott a postai úton terjesztett kódok kiküldése, egy héttel meghosszabbították a lakógyűlést. Ekkor a főpolgármester a nagy érdeklődésre hivatkozott, eddig az időpontig egyébként nagyjából 100 ezren töltötték ki a kérdőívet.

Aláírás gyűjtő pont a Móricz Zsigmond körtéren – Fotó: Dr. László Imre / Facebook
Aláírás gyűjtő pont a Móricz Zsigmond körtéren – Fotó: Dr. László Imre / Facebook

A lakógyűlésnek nevezett kérdőívet még április végén jelentette be Karácsony Gergely. A Budapesti Lakógyűlés alap kérdései mellé érkeztek később a Lánchíddal kapcsolatosak. A BKK május elején ismertette álláspontját, hogy autómentes Lánchidat javasol, de bejelentették, hogy nem a közlekedésszervező cég, de nem is a Fővárosi Közgyűlés, hanem a kérdőív szavazói dönthetnek a kérdésről.

A Lánchíd forgalmi rendjéről egyébként vitát is szervezett a BKK, amin Ajtay Szilárd az Autóklub képviseletében azt mondta, hogy a jelenlegi forgalmi rend „sufnituning megoldás”, mivel ehelyett egy kompromisszumos megoldásra lenne szükség. A felújítás még 2021 márciusában kezdődött a gyalogosjárdák lezárásával, a teljes körű átadás pedig várhatóan idén augusztusban lesz. A részben felújított Lánchidat tavaly decemberben már átadták, a hídon ekkor még nem voltak díszkorlátok, mivel a gyalogosok által használt rész még nem készült el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!