Karácsony Gergely sikerként tálalja, hogy 136 435-en szavaztak online az úgynevezett budapesti lakógyűlésen

2023. június 19. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

„Sikeresen zárult Budapest történetének legnagyobb részvételi szavazása, az első Budapesti Lakógyűlés. 136 ezer budapesti adta le szavazatát online, a szavazásra jogosultak több mint 9 százaléka. Ez az eredmény egyértelmű kötelezettséget ró minden döntéshozóra, rám is, másokra is” – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

Szerinte a felmérés „érdemben különbözik a kormány nemzeti konzultációjától, mert az az emberek megvezetése, ez pedig a budapestiek megkérdezése”. A részletes eredményeket és az ebből fakadó döntéseket kedden teszik közzé.

A Budapesti Lakógyűlésen többek között arról is lehetett szavazni, hogy visszaengedjék-e az autósokat a Lánchídra, vagy sem. Erről itt írtunk bővebben.

Egy postán kiküldött kóddal lehet szavazni, ezeknek a leveleknek a kézbesítése több kerületben csúszott. Korábban ugyan a postázás elhúzódása miatt tolták ki a határidőt, a főpolgármester azonban a nagy érdeklődésre hivatkozott. Személyesen csak a Főpolgármesteri Hivatal ügyfélszolgálati irodáján lehetett szavazni.

Egy nemrég elvégzett közvélemény-kutatás szerint a budapestiek 58 százaléka támogatja az autómentes Lánchíd ötletét. Egészen pontosan azt, hogy csak buszok, taxisok és biciklisek használhassák a hidat. A kormánypártiak körében még mindig kétharmados többségben vannak (66 százalék), akik támogatják az autós közlekedést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!