Lezárták gyalogosok elől a Lánchidat, kezdődik a felújítás

2021. március 17. – 15:58

Lezárták gyalogosok elől a Lánchidat, kezdődik a felújítás
Fotó: Ajpek Orsi

Másolás

Vágólapra másolva

Lezárták a gyalogos forgalom elől a Lánchíd járdáját és környezetét, elkezdődik Budapest egyik legfontosabb, évek óta húzódó felújítása.

Elkezdődött Magyarország egyik legfontosabb kulturális örökségének és jelképének, a Széchenyi lánchídnak a korszerűsítése, áll a BKK közleményében. A kivitelező A-Híd Zrt. szerdán átvette a munkaterületet, azaz lezárták a hídfők környezetét és a gyalogos járdákat. Szerda kora délutántól nem lehet átsétálni a dunai átkelőn.

A járdák lezárására azért van szükség a BKK szerint, mert a kivitelező csak így tudja zavartalanul elvégezni az előkészítő munkákat. A kezdeti időszakban még nem kell munkagépekre és látványos beavatkozásokra számítani, mert ezeket fontos vizsgálatok előzik meg.

A helyszínen dolgozó szakemberek többek között felmérik a munkaterületet, megvizsgálják az alépítményeket, közműcsatlakozásokat. Ezekre többek között a darupálya kiépítése, valamint az odaépülő állványzat felállítása miatt van szükség.

A BKK tájékoztatása szerint az autós forgalom elől várhatóan június közepén zárják le a Lánchidat. Addig a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjáratok zavartalanul közlekednek rajta.

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak.

Fotó: Ajpek Orsi / Telex Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Mint arról beszámoltunk, a Lánchidat 18,8 milliárd forintból újítják fel, újjáépítik a közúti pályalemezt és a járdát, javítják az acélszerkezetet és a korlátokat, illetve a kőoroszlánokat is restaurálják. A híd új, LED-közvilágítást is kap.

Az ár körüli, a főváros és a kormány közötti vitákról és hülyézésekről itt írtunk részletesen.

A 32 év után megújuló Lánchídon jó ideig nem sétálhatnak át a gyalogosok, de addig is, ahogy azt a BKK jelezte, szavazhatnak legalább arról, hogy melyik irodalmi idézet legyen a Lánchíd felújításának mottója. Szerb Antal, Kosztolányi, Krúdy? Itt lehet voksolni.

A Lánchidat legutóbb 32 éve újították fel. 2011-ben írt ki először pályázatot a BKK a híd és az Alagút felújításának megtervezésére. 2014-re meglettek a tervek, 2019-ben, még Tarlós István főpolgármestersége alatt kiírták a kivitelezési tendert. A beérkezett ajánlatok olyan drágák voltak, hogy Tarlós visszadobta őket. A következő hónapokban hiába gyúrták az árakat, a fővárosnak nem volt elég pénze a felújításra, ezért idén januárban, már Karácsony Gergely idején, eredménytelenné nyilvánították a pályázatot. A most ősszel kiírt újabb pályázat már jóval kevesebb munkát tartalmazott, kimaradt belőle a várhegyi Alagút és a pesti hídfő közúti-gyalogos aluljáró is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!