Petőfi zenei díjat kapott Tóth Gabi, az Ismerős Arcok és Schmidt Mária intézetének ötlete is

2023. június 18. – 13:27

Másolás

Vágólapra másolva

Kiosztották a Petőfi Zenei Díj Év zenei díjait, amelyet a Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című „középiskolásoknak készült összművészeti előadása” nyerte, írja az MTI. Ez egyébként az a színpadi mű, amelynek ötletét Schmidt Mária intézete adta. Nyert emellett Tóth Gabi és az Ismerős Arcok is a díjátadón.

A Szabadság, szerelem – Petőfi 200 Petőfi és Szendrey Júlia szerelmi életét mutatja be. A darabban kilenc könnyűzenei versfeldolgozás van, olyanok, mint ez:

A szövegkönyvet Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta, Káel Csaba rendezte. A produkciót országjáró körútra is indították vidéken, közel 5000 diák előtt mutatták be.

A Petőfi-feldolgozás mellett más előadókat is díjaztak az átadón,

  • Tóth Gabi vette át az „Év női előadója” díjat,
  • Csík János lett az „Év férfi előadója”
  • az „Év zenekara” pedig az Ismerős Arcok lett.

Az „Év zenei felvétele” díjat Szarka Tamás énekes vette el, az „Év hangszeres előadója” Sárik Péter lett. Az úgynevezett év koncertje kategóriában is Petőfi tarolt, itt a „Petőfi 200 – Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák” kapta a díjat. Az Év dala díjat – és ezzel együtt tízmillió forintot – a Titán zenekar Éjféli járat című dala nyerte az átadón, ahol fellépett többek között Pápai Joci és Oláh Ibolya is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!