Telex Neked #90: Milliárdok, csilliárdok, szevasztok

2022. december 2. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a november 24. és 30. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Halihó, Thüringer Barbara vagyok a Telex newsroom rovatából, ez életem első hírlevele, mivel utálok szerepelni. Amit viszont imádok, azok a hírek követése, úgy várom a fejleményeket, mint egy sorozatfüggő, és biztos vagyok benne, hogy például a Völner-Schadl sztoriért bármelyik bollywoodi producer csilliárdokat fizetne. A fejemet jótékony homályban tartó képen Rátkai Zsófi műve, a szerkesztőségi karácsonyfa látható.


Amit még imádok az a karácsony, ugyanis ez az egyetlen olyan időszak az évben, amikor legálisan lehet hódolni a mértéktelen giccs iránti határtalan rajongásomnak. Ha egyszer megnyerem a lottót, tuti veszek egy hatalmas, rózsaszín műfenyőt, amit valahogy így fogok felöltöztetni:

De mielőtt elmerülnénk a karácsonyi giccsmámorban, nézzük, mi minden fontos történt az elmúlt héten:

1. Azt javasolja az Európai Bizottság, hogy függesszenek fel 3000 milliárd forintnyi magyar EU-támogatást

Múlt csütörtökön az Európai Parlament elfogadott egy állásfoglalást, amely arra szólít fel, hogy zároljanak nagyjából 3000 milliárd forintnyi (7,5 milliárd euró), Magyarországnak járó támogatást. Az EP-s szavazásnak önmagában nem volt közvetlen befolyása a milliárdok sorsára, azonban szerdán az Európai Bizottság is a 3000 milliárd felfüggesztésére tett javaslatot a magyar jogállamisági hiányosságok orvoslására tett elégtelen lépések miatt. A bizottsági javaslat alapján a tagállamok mondják majd ki a végső szót feltehetően december 6-án.

Navracsics Tibor a kormányinfón azt mondta, az uniós pénzek felfüggesztése nem okozott meglepetést, már csak azért sem, mert a törvényhozási és intézménylétrehozási menetrend szeptember elején indult el, és olyan határidőket is tartalmaz, ami még később lesz. Az ellenzék már nem volt ilyen lelkes, „meg kell mentenünk a kormány által elherdált 3000 milliárd forintot a magyar emberek számára”, közölte például a momentumos Donáth Anna.

2. Jóváhagyták a magyar kormány terveit az uniós helyreállítási tervre

Az uniós végrehajtó testület ugyanakkor jóváhagyta a magyar kormány terveit az uniós helyreállítási tervére – igaz, szigorú feltételekhez kötve. A mostani döntés azért fontos, mert 2300 milliárd forint támogatási pénz veszhetne el, ha év végéig Magyarországnak nincs jóváhagyott terve. Ugyanakkor pénzt csak akkor utal a Bizottság, ha további intézkedéseket tesz a magyar kormány a jogállamisági helyzet javítására. Összesen 27 pontba („szupermérföldkőbe”) szedték össze a teljesítendő intézkedéseket. Egy részük az a 17 vállalás, amelyet a jogállamisági mechanizmus miatt vállalt a kormány, de több az igazságügyhöz kapcsolódik.

3. Csak jövőre szavaz Magyarország a finnek és a svédek NATO-csatlakozásáról

Orbán Viktor bejelentette, hogy csak a jövő évi első ülésnapon szavaz a magyar parlament a svédek és finnek NATO-csatlakozási kérelméről, noha Szijjártó Péter külügyminiszter már júliusban benyújtotta az Országgyűlésnek az erről szóló törvényjavaslatokat, és rajtunk meg a törökökön kívül már mindenki megszavazta. Érthetetlen, hogy miért tart ez fél évig, miközben tudjuk, hogy ha a kormány nagyon akarja, akkor alig pár nap alatt át tud nyomni javaslatokat a parlamenten.

4. Felállt az Integritás Hatóság, de mit várhatunk tőle?

Két héttel az elnök kiválasztása után hivatalosan elrajtolt az új korrupcióüldöző szervezet. A kérdés azonban továbbra is áll: vajon Patyomkin-intézmény, vagy valódi korrupcióellenes fegyver lesz az új hatóságból? Az eddigiek alapján mindkettő mellett lehet érvelni, de a Brüsszelből figyelő árgus szemek miatt súlyos árat fizethet a kormány, ha kamuszervezetet hozott létre. Az ismert korrupcióellenes szervezetek sokáig rágódtak, de végül adnak egy esélyt: beadták a pályázatukat az IH-t felügyelő Korrupcióellenes Munkacsoportba.

5. További fontos és/vagy érdekes cikkeink a múlt hétről:

6. A múlt hét legolvasottabb cikke: Meglepetés előkarácsonyra: 3,7 milliós villanyszámlát kapott a népszerű pizzéria

7. A hét képe:

A lezúduló sár és törmelék alá temetett buszok az Ischia szigetén történt földcsuszamlás után. Legalább nyolcan életüket vesztették, és több százan váltak hajléktalanná, miután hatalmas sár- és kőlavina zúdult le a szombati heves esőzések után a Nápolyi-öbölben található üdülőszigeten. A katasztrófa miatt újra felvetődött az a probléma, hogy többen engedély nélkül építettek házakat a villámárvizek sújtotta területeken. Klímakutatók szerint a szélsőséges időjárási jelenségek Olaszországban is intenzívebbé és gyakoribbá válnak.

Fotó: Guglielmo Mangiapane / Reuters

8. A hét videója:

A Telex újságírói az ukrajnai Herszonban találkoztak azzal a 13 éves fiúval, aki egy Instagram-fotó alapján híres lett a kamerába néző tekintetével.

9. Heti túraajánló

200 kilométerre minden lakott területtől, a Föld legszárazabb vidékének közepén, egy türkizkék sóstó partján áll a világ talán legszebb panorámájú… budija.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!