„Meg kell mentenünk a kormány által elherdált 3000 milliárd forintot” – sorban reagálnak az ellenzéki politikusok az Európai Bizottság javaslatára

2022. november 30. – 14:47

„Meg kell mentenünk a kormány által elherdált 3000 milliárd forintot” – sorban reagálnak az ellenzéki politikusok az Európai Bizottság javaslatára
Valdis Dombrovskis, Johannes Hahn és Didier Reynders sajtótájékoztatója a Bizottság Magyarországról készült értékeléséről – Fotó: Thierry Monasse / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk frissül.

„Meg kell mentenünk a kormány által elherdált 3000 milliárd forintot a magyar emberek számára”– írja Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője Facebook-posztjában, amivel arra a ma hivatalossá vált bejelentésre reagált, miszerint az Európai Bizottság azt javasolja az uniós tagállamoknak, hogy zárolják a Magyarországnak szánt EU-támogatásokat. Az Európai Bizottság javaslata szerint a zárolásra azért van szükség, mert Magyarország nem tudta orvosolni a jogállamisági hiányosságokat. Az uniós végrehajtó testület ugyanakkor jóváhagyta a magyar kormány helyreállítási terveit – igaz, szigorú feltételekhez kötve. A bejelentéssel hivatalossá vált a döntés, amely az Európai Bizottság egy múlt heti háttérbeszélgetése nyomán kiszivárgott, és amelyet már a kormány is szinte tényként kezelt.

Donáth Anna posztjában azt írja, hogy felkereste az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent, hogy sürgősen találjanak megoldást a magyar kormánytól megvont 3000 milliárd forint sorsára, és azt kéri Von der Leyentől: ha a magyar kormánynak nem is, a magyar önkormányzatoknak, civileknek és helyi cégeknek adják oda ezt a pénzt.

„Ők ugyanis nem tehetnek arról, hogy a kormány 12 éve semmibe veszi az EU közös szabályait. Az önkormányzatoknak, a civileknek és a helyi cégeknek jár ez a támogatás, és a mostani súlyos válságban a túléléshez is szükségük van rá”

– áll a momentumos képviselő bejegyzésében, aki szerint ez a megoldás nem lenne példa nélküli, „hisz épp nemrég sikerült elérnünk, hogy magyar civil szervezetek az EU egy speciális programjának keretében 1,4 milliárd forint közvetlen támogatást kapjanak az EU-tól” – írja Donáth.

Hasonlókat fogalmazott meg sajtóközleményében a Jobbik Magyarországért Mozgalom. „Magyarország és a gazdasági válság legrosszabb napjait élő magyar emberek Orbán Viktor kormánya miatt nem jutnak hozzá a nekik járó uniós pénzekhez. Így nem lesz pénz tanári fizetésemelésre és az Európa-rekorder élelmiszerár-emelkedés leküzdésére. Orbánékkal együtt így maradnak nekünk a bezárások és a hatalmas áremelkedések” – írják, és azt is hozzáteszik, hogy ellentétben a magyar kormánnyal, a konzervatív Jobbik tudja, hogy mire van szükségük a magyaroknak, és Európára és lakosaira szövetségesként tekint. Majd közleményüket azzal a mondattal zárják, hogy „hazánknak nem az agresszor oroszok a barátai, hanem szomszédaink és nyugati szövetségeseink”.

Az Európai Bizottság hivatalos bejelentésére az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan is reagált. „Ez Orbánék szégyene és felelőssége” – áll a politikus Facebook-bejegyzésében, amiben arról is ír, hogy a 3000 milliárd forint mellett további, a helyreállítási alapból elérhető 2300 milliárd forint felzárkóztatási pénz is veszélyben van. „Orbánék 12 éven át tartó lopásai és a demokratikus intézmények, a fékek és egyensúlyok rendszerének szisztematikus lebontása, a »közmédia« uralásán és KESMA-n keresztül történt totális médiafölény megszerzése, illetve az egykor független intézmények elfoglalása vezetett oda, hogy az Európai Parlamentnek a – Fidesz korábbi európai pártcsaládját is magában foglaló – háromnegyedes többsége Magyarországot ma már nem demokráciának tartja, hanem »a választásos önkényuralom hibrid rezsimjének«” – fejti ki az MSZP frakcióvezetője posztjában.


Ujhelyi István EP-képviselő az Európai Bizottság döntését történelmi jelentőségünk nevezete brüsszeli online sajtótájékoztatóján. A szociáldemokrata politikus szerint „Orbán Viktornak és kormányának immár hivatalosan is papírja van arról, hogy »bűnöztek«, sarokba hajították a demokráciát és az európai értékek minden szabályát, valamint, hogy visszaéltek az uniós forrásokkal az elmúlt tizenkét évben” – fogalmazza meg a politikus. Ujhelyi szerint a Fidesznek ideje eldönteni, hogy Orbán Viktorral vagy nélküle folytatják.

„Nem vagyok naiv, tudom, hogy ez a rendszer a miniszterelnök személyére épül, mégis, bármelyik más demokráciában egy ilyen döntés után a kormányfőt távozásra bírják”

– fejti ki a politikus. Ujhelyi pozitívumként emelt ki azt, hogy a helyreállítási alaphoz kapcsolódó nemzeti tervről sikerült megállapodni. „A mai döntés azonban itt sem azt jelenti, hogy meg is kapjuk a pénzt, egyelőre pusztán annyit, hogy nem veszítjük el” – mondja az EP-képviselő, hangsúlyozva, hogy az uniós forrásokat csak abban az esetben kapjuk meg, ha a magyar kormány teljesíti az Európai Bizottság szigorú feltételeit, vagyis a pénzek érkezése kizárólag Orbán Viktor és kormányának felelőssége. Ujhelyi szerint ha a Fidesz nem hajtja végre az elvárt intézkedéseket, akkor egyértelműen és végletesen kisodródunk az Európai Unióból.

A Demokratikus Koalíció részéről Rónai Sándor, a párt európai parlamenti képviselője reagált az Európai Bizottság mai bejelentésére. A politikus szerint Orbán Viktor „kétszeresen is meglopta a magyarokat”. Először akkor, amikor a miniszterelnök az elmúlt 12 évben a családjának, a gyerekkori barátjának és fideszes oligarcháknak adta Magyarország uniós forrásait, „másodszor pedig most, amikor a lopás következményeként elvesztette hazánk uniós támogatásait”. Hozzátette, „ahogy Orbán az oka a gyenge forintnak, az orbáni inflációnak és a megélhetési válságnak, Orbán az oka az uniós pénzek felfüggesztésének is” – fejtette ki álláspontját a politikus egy mai sajtótájékoztatóján, amit a párt Facebook oldalán is közvetítettek.

Ungár Péter, az LMP politikusa szerint abszurd az, hogy az Unió a lassan tíz éves jogállami kritikáit pont a válság legsúlyosabb hónapjaiban tudja érvényesíteni. „Még a lassúságuk is nekünk fog fájni. Különösen tragikus, hogy ennek a pénznek a hiánya a magyar állampolgároknak lesz fájó, akik nem érdemelnek az Orbán-kormány helyett büntetést” – fogalmazta meg sajtóközleményében, amit Facebook oldalán is megosztott. Szerinte az Uniós támogatás jár Magyarországnak, és a bizottság javaslata egy büntetés, amit az Orbán-kormány bő tízéves hintapolitikája miatt róttak ki az országunkra. „Ezt már nem lehetett kimozogni, bár nyilván meg fogják próbálni. Ez a kormány volt az, amelyik nyíltan felvállalta, hogy a külpolitika egyetlen célja a kufárkodás. És ha eltekintünk az elvektől, akkor is a helyzet az, hogy most a saját mércéjük szerint buktak el: se olcsó gáz, se uniós pénz” – mondta Ungár Péter. Majd azt is hozzátette, hogy a mai nap eseményei nem fogják meginganti a Fidesz szavazóit, legfeljebb az Unióból való kilépést támogatók táborát fogja erősíteni.

„A jogállamot se fogja visszaállítani, a korrupciót se fogja megszüntetni. És az ellenzéket se fogja megerősíteni. Soha nem értettem, hogy miért van az a vágyálom sokakban, hogy majd a nyugat móresre tanítja Orbán Viktort. Ezzel ugyanis közvetett módon azt üzenjük, hogy mi képtelenek vagyunk rá”

– tette hozzá az LMP politikusa.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!