Reuters: Már a magyar kormány is az EU-s támogatások kétharmadának felfüggesztésére számít

2022. november 29. – 13:51

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány arra számít, hogy az EU pénzügyminiszterei jóvá fogják hagyni az uniós helyreállítási alap tervét – mondta kedden Navracsics Tibor, az uniós források felhasználásáért felelős miniszter a Reutersnek. (A cikkben december 12. szerepel, de a következő pénzügyminiszteri ülést december 6-án tartják, ennek a napirendjén szerepelnek is döntések a helyreállítási alapról.)

Az egyszerinek szánt alapot a koronavírus hatásainak ellensúlyozására hozta létre az EU. Vissza nem térítendő és hitelrésze is van, a kormány egyelőre csak előbbit igényelte, amiből nagyjából 5,8 milliárd euró (2300 milliárd milliárd forint) jár hazánknak. Fontos lenne, hogy a pénzügyminiszterek – a tagállamok közül utolsóként – még idén jóváhagyják a magyar tervet, mert lassan kifutunk a határidőből, és így a pénz akár el is veszhetne.

A helyreállítási alap mellett a „rendes” uniós költségvetésről is vitatkozik az uniós intézményekkel a magyar kormány. Navracsics Tibor közölte, hogy várakozásai szerint az Európai Bizottság nagy valószínűséggel a

Magyarországnak juttatott költségvetési támogatásokból mintegy 7,5 milliárd eurónak (nagyjából 3000 milliárd forintnak) megfelelő összeg felfüggesztését fogja javasolni.

A pénzt a testület egy – eddig egyedüliként – Magyarország esetében indított jogállamisági eljárás miatt fagyasztaná be. A kormány 17 vállalással igyekezett eloszlatni az aggodalmakat. Az Európai Bizottság korábban kimondta az intézkedésekről, hogy elvben, rendesen végrehajtva kezelhetik a problémákat, de – egy múlt heti bizottsági háttérbeszélgetésről – kiszivárgott hírek alapján a testület nem elégedett. A kormány már másnapra ellen-háttérbeszélgetést szervezett, amelyen Navracsics Tibor is részt vett.

A miniszter megismételte, hogy Magyarország teljesítette „Brüsszel” kéréseit, ezért biztos benne, hogy jövőre az ország megkapja az összes felfüggesztett európai uniós forrást.

Deutsch Tamás szerint az EU további feltételekhez kötné a kifizetéseket, bár az egyik, általa lehetségesnek tartott lépést, a gyermekvédelmi törvény módosítását az EP-képviselő már előre is kizárta.

Ilyen kérés egyetlen nyilvánosságra hozott vagy kiszivárgott információban nem szerepelt, már a kormány kommunikációjából is hónapokkal ezelőtt kikopott,

a hírek alapján az Európai Bizottság a már megtett vállalások közül három teljesítését nem tartja megfelelőnek.

A befagyasztásnak egyébként a gyakorlatban egyelőre nem lenne jelentősége, mert a 2021-2027-es költségvetés közvetett (kormányon keresztül érkező) támogatási forrásaihoz amúgy se férünk hozzá.

Ehhez az Európai Bizottságnak még partnerségi megállapodást kell kötnie a magyar kormánnyal, majd jóvá kell hagynia a pénz elköltését részletező operatív programokat. A kiszivárgott hírek alapján várhatóan előbbi is megtörténhet év végéig, Ágostházy Szabolcs államtitkár a múlt heti háttérbeszélgetésen arra számított, hogy utána gyorsan rábólinthatnak az operatív programokra.

Arról, hogy pontosan milyen vitákat folytat a kormány az uniós támogatásokról, és pontosan milyen pénzekről van szó, bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!