Gulyás szerint „aggasztó hírek” vannak az üzemanyagárstop körül

2022. november 30. – 14:38

frissítve

Gulyás szerint „aggasztó hírek” vannak az üzemanyagárstop körül
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra mellett Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is részt vett a kormányinfón.

  • Navracsics Tibor bizakodó, hogy az év végéig az Európai Tanács is elfogadja a magyar helyreállítási tervet. Úgy érzi, a kormány és ő személy szerint is mindent megtetett ezért.
  • A visszatartott források folyósításához létre kell még hozni az antikorrupciós munkacsoportot, és szükség van a korrupcióellenes stratégia és a csalásellenes stratégiai megújítása, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítására.
  • Abban bízik a miniszter, hogy 2023-ban sikerül meggyőzni a Bizottságot és a Tanácsot, hogy megszüntessék a források felfüggesztését, és megnyissák a forrásokat.
  • Gulyás Gergely szerint 2500 milliárd érkezhet jövőre, amiből 1500 milliárd érkezésének már most sincs akadálya. Abban bíznak, hogy a maradék 1000 milliárd előtt is elhárulnak az akadályok
  • A miniszter arról is beszélt, hogy a magyar baloldali EP-képviselők havi 6 milliót keresnek, és közben olyan határozatot fogadnak el, ami a magyarok ellen van.
  • Aggasztó hírek vannak – mondta Gulyás Gergely a benzinárstopról. Akkor szünteti meg a kormány az üzemanyag-ársapkát, ha veszélybe kerül az ellátásbiztonság. A Molnak kell választ adnia, hogy képes-e biztosítani az ország benzin- és dízelellátását.

Mivel kormányülés van ma, csak egy órára ugrottak ki a miniszterek. Vége a kormányinfónak, mennek vissza.

Háború is van a szomszédban – emlékeztette Navracsics Tibor a Telex újságíróját, amikor kollégánk arról kérdezett, hogy az uniós források visszatartása hozzájárult-e a rekordmagas inflációhoz, az uniós rekorder élelmiszer-inflációhoz és a forint gyengüléséhez.

Gulyás Gergely szerint a tárgyalások nincsenek érdemi befolyással az inflációra. A forint árfolyama pedig mindenre érzékenyen reagál. Megborult az export-import egyensúly, miután a szankciók és a háború hatására nőttek az energiaárak, és emiatt gyengül a forint..

A magyar baloldalnak jelentős felelőssége van abban, hogy visszatartják az uniós forrásokat, a kormánynak ebben nincs felelőssége.

– mondta Gulyás.

Bár itthon alacsony az ellenzék támogatottsága, külföldön még mindig nagy a befolyása a miniszter szerint.

A Telex arról kérdezett, hogy az Európai Tanács is az Európai Parlament hatása alatt hozza-e a döntéseket. Gulyás szerint a Tanácsnak nincs meg az a háttere, hogy minden témában mélyreható ismeretei legyenek, ezért nyilván támaszkodik a Bizottság és Európai Parlament ajánlásaira, meglátjuk, milyen döntést hoz a Tanács.

Navracsics nem érzi komoly problémának azt, hogy három program forrásainak 65 százalékának folyósítását felfüggesztették, egyrészt azért, mert a magyar kormány előfinanszírozza ezeket a programokat, másrést azért, mert abban bíznak, hogy ezeket a felfüggesztéseket megszűnteti az Unió.

Milyen feltételeket kell még teljesítenie a magyar kormánynak a visszatartott kohéziós forrásokért? – kérdezte az Index.

Navracsics Tibor sorolta:

  • antikorrupciós munkacsoport létrehozása,
  • korrupcióellenes stratégia és
  • csalásellenes stratégiai megújítása, valamint
  • az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása március végi határidővel.

Ha százméteres síkfutáshoz hasonlítjuk a folyamatot, Navracsics szerint 90 méternél tart a kormány. Kérdéses azonban szerinte, hogy száz méternél véget ér-e a futás.

Az ársapkákat legutóbb december végéig hosszabbították meg. Gulyás szerint akkor változtatnak, ha az ellátásbiztonság veszélybe kerül. Mint fogalmazott, most aggasztó hírek vannak: december 5-én újabb szankciók lépnek életbe, és a Mol százhalombattai finomítójában is olyan meghibásodások vannak, amelyek miatt mérsékelten tud üzemelni.

A Molnak kell választ adnia, hogy képes-e biztosítani az ország benzin- és dízelellátását. Ha nem, akkor veszélybe kerül a hatósági áras üzemanyag Gulyás szerint, mert az import üzemanyag jóval drágább lenne.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Csak félreértésről, vagy eltérő interpretációról van szó abban a pár pontban, amiben még nem sikerült megállapodni az Európai Bizottsággal a visszatartott kohéziós forrásokról.

Például amiatt aggódtak Brüsszelben, hogy a vagyonnyilatkozati rendszerben benne vannak-e a külföldi ingatlanok. A kormány igyekezett megnyugtatni a Bizottságot, hogy igen, minden ingatlan. Minimális egyeztetésekkel gyorsan rendezhető ügyekről van szó Gulyás szerint.

Navracsics szerint várhatóan december 12-én döntenek majd az EU-s pénzügyminiszterek az Európai Tanácsban a magyar helyreállítási terv elfogadásáról. (Az elfogadásra tett javaslatot az Európai Bizottság, de a Tanácsban döntenek majd.)

Arról is kérdezték Gulyást, hogy az Európai Parlament nyomás alatt tarthatja-e az Európai Bizottságot. Gulyás szerint az Európai Parlamentben „nyílt magyargyűlölet” van, amit a baloldali magyar képviselők szítanak, és ez a miniszter szerint játszhat szerepet az Európai Bizottság döntéseiben is.

„Ha rajtam múlik, akkor biztos vagyok benne” – mondta Navracsics arra a kérdésre, hogy sikerül-e aláírni a partnerségi megállapodást december 31-ig. A miniszter bízik benne, hogy a másik oldalon is meglesz az aláírási készség.

Azt gondolja, hogy az Európai Bizottság érdeke is, hogy elkerülje bármely tagállam forrásvesztését. Jó irányba halad a magyar kormány, és az eddig megtett út szerinte hozzájárul a mielőbbi megállapodáshoz.

Gulyás Gergely egy következő kérdésre arról beszélt, hogy tavasszal már nem lesz szükség olyan nagyságú törvényalkotásra, mint ősszel volt. Az igazságügyi reformcsomag még biztosan jön.

Arról is kérdezték Navracsicsot, hogy az Európai Bizottságnak lehetnek-e újabb feltételei a pénzek visszatartására vonatkozóan. A miniszter szerint folyamatos tárgyalásban vannak az Európai Bizottsággal, nekik is lehetnek még „észrevételeik”, meg a magyar kormánynak is. A magyar kormány először mindig először a Bizottsághoz fordul, ha van valamilyen észrevétele, a Bizottság viszont más kommunikációs stratégiát követ, először az újságírókhoz fordul, és csak azután a kormányhoz.

A kormány álláspontja változatlan. A jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, a tanároknak különösen – reagált Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy a ma elbocsátott nyolc tanár mellett más tiltakozó pedagógusokat is kirúgnak-e a közeljövőben. A miniszter szerint Magyarországon mindenki számára adottak a tiltakozás jogszerű formái.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Orbán Viktor arról beszélt hétfőn, hogy a költségvetésben elmentek a falig, és nincs pénz például járulékcsökkentésekre. Gulyás azonban azzal nyugtatott mindenkit, hogy a költségvetésben olyan hiánnyal számolnak idén is, mint minden évben, és a kormány úgy számol, hogy minden uniós forrás meg fog érkezni időben.

A rezsicsökkentés fenntartásához szükséges plusz kiadásokat extraadókkal teremtik elő. A kormány abban bízik, hogy az eddigi rezsicsökkentő intézkedések fenntarthatóak lesznek, az ársapkákról pedig eddig is külön-külön, egyedileg döntöttek. Így lesz a jövőben is.

Navracsics szerint vannak félreértések a magyar kormány és az Európai Bizottság között, de abban bízik, hogy ezeket sikerül elhárítani 2023-ban, és az uniós testület ezután felfüggeszti a felfüggesztéseket, azaz elhárul a pénzek lehívása előtti akadály. A magyar kormány el akarja kerülni azt, hogy olyan konfliktus alakuljon ki, mint ami a Bizottság és Lengyelország között van.

Összességében sikeresnek tartja a tárgyalásokat Navracsics Tibor. Akkor lesz elégedett, ha az év végéig aláírják a partnerségi megállapodást és a helyreállítási tervet is elfogadják.

Megkérdezte az RTL riportere, hogy lemond-e miniszteri posztjáról, ha továbbra sem sikerül megállapodni a Bizottsággal a visszatartott forrásokról. Ha azért nem sikerül, mert részegen megy el a tárgyalásra, vagy bedobja egy uniós biztos ablakát, akkor lehet, hogy lemondana a posztjáról. Ha másokon múlik, hogy nem jutnak megállapodásra, akkor nem mond le – válaszolt.

Az Origo arról érdeklődött, hogy jövőre körülbelül mennyi EU-s pénz érkezhet Magyarországra. Gulyás szerint 2500 milliárd érkezhet, amiből 1500 milliárd érkezésének már most sincs akadálya, és abban bíznak, hogy a maradék 1000 milliárd előtt is elhárulnak az akadályok. A miniszter szerint stabil az ország költségvetése, és a mai EU-s bejelentés miatt még a korábban vártnál is jobb helyzetbe került az államháztartás.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Úgy látszik, Gulyás Gergely a rossz zsaru ma. Navracsics legalábbis rögtön átadta a szót a mellette álló kancelláriaminiszternek, amikor a köztévé a baloldal uniós aknamunkájáról kérdezte.

Először a kondicionalitási eljárást kell lezárni Gulyás szerint. A helyreállítási tervvel az elsők között volt a magyar kormány, és jó esély van a miniszter szerint arra, hogy az operatív programokhoz szükséges operatív megállapodás is hamarosan megszületik.

Arról is beszélt Gulyás, hogy az Európai Bizottság az eljárás során nem méltányolta azokat a döntéseket, amiket az Országgyűlés jövő szerdán szavaz meg. Ez annak tudható be szerinte, hogy az Európai Bizottság az Európai Parlament nyomása alatt áll.

Elismételte, amit már korábban is sokszor mondott, hogy a baloldali EP-képviselők havi 6 milliót keresnek, és közben az Európai Parlamentben olyan határozatot fogadnak el, ami a magyarok ellen van.

Először a Magyar Nemzet kérdezhetett: van-e arra eshetőség, hogy a kormány az elvei fenntartásai mellett köt komproisszumot az Európai Bizottsággal. Navracsics szerint igen, nyitott a kormány az észszerű kompromisszumokra.

Navracsics nem akart arra válaszolni, hogy a magyar baloldal brüsszeli aknamunkája bevált-e, azt mondta, erről a baloldalt kell megkérdezni.

Az uniós pénzek felfüggesztése sem okozott meglepetést – folytatta Navracsics. Már csak azért sem, mert a törvényhozási és intézménylétrehozási menetrend elindult szeptember elején, és olyan határidőket is tartalmaz, ami még később lesz.

Abban bízik a miniszter, hogy a további vállalásokat is ugyanolyan pontosan teljesíti a magyar kormány, mint az eddigieket, és 2023-ra sikerül meggyőzni a Bizottságot és a Tanácsot, majd megnyitják a kohéziós forrásokat.

Nagy meglepetést nem okozott az Európai Bizottság döntése – mondta Navracsics Tibor. Van benne viszont egy fontos elem: az újjáépítési tervre vonatkozó magyar tervet elfogadásra ajánlja a Bizottság. Ezt jelentős lépésnek tartja a miniszter.

Nem kis büszkeség Navracsics szerint, hogy a legkiválóbbak között van a magyar helyreállítási terv. A kormány örül, hogy megnyílt a lehetőség, hogy aláírják a helyreállítási megállapodást, és utána a kohéziós pénzekről is sikerül megegyezni.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az Eötvös, a Vörösmarty és a Karinthy tanárait rúgták ki polgári engedetlenség miatt. Az illetékes tankerületi igazgatók december 1-jével kezdeményezték a közalkalmazotti jogviszony rendkívüli felmondását, ennek jogalapja a kötelezettségek szándékos megszegése.

Az egész országban, számtalan benzinkúton tapasztaltak üzemanyaghiányt olvasóink az elmúlt napokban, itt jártuk körül, hogy milyen okok vezettek az országszerte tapasztalható készlethiányhoz, mit mondanak a szakértők, mit közölt a Mol, és mit kommunikált minderről a Fidesz.

A magyar jogállamisági hiányosságok orvoslására tett hiányos lépések miatt nagyjából 3000 milliárd forintnyi (7,5 milliárd euró) uniós támogatást zárolását javasolta az Európai Bizottság. Az uniós végrehajtó testület ugyanakkor jóváhagyta a magyar kormány terveit az uniós helyreállítási tervére – igaz, szigorú feltételekhez kötve.

Johannes Hahn költségvetési biztos a szerdán tartott bejelentésen elmondta: az Európai Bizottság azt értékelte, hogy a magyar kormány lépései a határidőig elegendőek-e ahhoz, hogy a szeptemberi befagyasztási javaslatot módosítsák vagy visszavonják. „A rövid válasz: nem.” A szerdai bejelentésről bővebben itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!