Darabjaira tört és űrszemétté vált egy titokzatos orosz műhold

2023. február 9. – 16:51

Másolás

Vágólapra másolva

Darabjaira tört egy orosz műhold január 4-én, és a maradványai még hosszú ideig űrszemétként keringenek majd a Föld körül, közölte két nappal ezelőtt az amerikai Űrhaderő, a Space Force.

A Kosmos 2499 nevet kapó műhold már eddig is gyanús volt, még 2014 májusában lőtték fel az oroszok, de nem lehetett tudni, hogy milyen céllal, a hivatalos indításjegyzékben sem szerepelt. Az amerikai műholdkövetők kezdetben törmelékdarabként osztályozták, később hasznos tehernek minősítették, majd jött a Kosmos 2499 név, és azóta naponta háromszor-négyszer ellenőrizték a pályáját.

A műhold mozgását elemezve az amerikaiak arra jutottak, hogy olyan technikával van felszerelve, amely más űrhajók vagy műholdak üldözését teszi lehetővé, sőt akár működésképtelenné is tehetik azokat. Ezt az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz akkori vezetője, Oleg Ostapenko tagadta, és azt mondta, hogy békés, kutatási célból bocsátották fel.

A Space Force jelentése szerint az orosz műhold 1169 kilométeres magasságban 85 darabra esett szét, de azt nem közölte, hogy a széthullásnak ütközés vagy robbanás volt-e az oka. A darabok akár egy évszázadon át is az űrben keringhetnek majd.

Az Európai Űrügynökség 36 500 darab űrszemét kering a Föld körül, és ezek csak azok a darabok, amelyek elérik a nyomon követéshez szükséges, legalább tíz centiméteres szélességet. Ha 1 milliméter lenne a határ, akkor nagyjából 130 millió darabról lehet szó. Még ezek az apró szilánkok is veszélyesek lehetnek, mert a hatalmas sebesség miatt kár tehetnek műholdakban és űrjárművekben is.

(via Business Insider, Space.com)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!