Telex Neked #57: Twitter-hírszerzők, a Fidesz némája és a Hármas Számú Bandatag

2022. április 15. – 07:08

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele az április 7. és április 13. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Kedves olvasók, Kolozsvári Timi vagyok, a Telex projektmenedzsere. Több feladatköröm mellett én kezelem a támogatói levelezésünket is, így aki valaha írt oda, az jó eséllyel beszélgetett már velem. Remélem, nem bánta meg. :) A november 18-i hírlevélben szerepeltem már vendégként, így magamról csak nagyon röviden mesélek: egy háromgenerációs háztartásban élek 1 férjjel, 2 majdnem felnőtt gyerekkel, 1 nagymamával és 2 kutyával. Mit mondjak, kalandos. A Telexbe több mint 15 év indexes múlt után érkeztem, projektmenedzserként rendezvényszervezéssel, pályázatokkal, könyvkiadással, és az ún. Ami Még Beesik típusú feladatokkal foglalkozom. Ez vagyok én és két házi gurum, szőrös kedélyjavítóm, Mangó és a Csücsök:

Ez pedig az egyik kedvenc GIF-em. Sokáig versenyben volt a helyéért egy csomó nevezetes macskás, például a gyanakvó, a számítózó, a gonosz és a transzcendens, mert meggyőződésem, hogy ilyen gond- és túlterhelt időkben a fajsúlyos hírek elé/mellé életmentők ezek a bohókás tartalmak, de nem tudtam köztük dönteni, így végül a macskákból tippek-trükkök rovat lett, GIF-nek pedig ajánlom inkább ezt a pszichoanalitikus megközelítéseket is engedő klasszikust. Tessék:

Most pedig lássuk tematikus bontásban, mik voltak az elmúlt héten azok a cikkek a Telexen, amiket szerintem mindenképp érdemes elolvasni.

1. OROSZ–UKRÁN HÁBORÚ – Jöjj és lásd

Ötvenedik napja tart az orosz–ukrán háború, és nem látszik a vége. A hét legmegrázóbb anyaga egészen tegnapig Földes Andris és Huszti Pista helyszíni riportja volt a meggyötört Borogyankából. Aztán kikerült a székesfehérvári alapítványi iskolában tanuló ukrán gyerekekről szóló videó, Nyilas Gergely, Szilágyi Máté és Szilli Tomi munkája. A civilek mérhetetlen szenvedésével járó pusztítás képeihez hozzászokni nem lehet, megmutatni muszáj.

Amúgy ez a történelem első valódi hibrid háborúja, amelyben a katonai hadszíntér mellett a kibertérben is folyamatos harcok folynak. Aktivisták, önkéntesek és bűnözők álltak hadba, eljött a közösségi felderítők és a Twitter-hírszerzők ideje. Ennek a 21. századi hadviselésnek a terepeiről, szereplőiről, módjairól és kockázatairól írt baromi izgalmas, részletes és közérthető cikket Bolcsó Dani:

2. VÁLASZTÁS – Két választás Magyarországon

Idehaza továbbra is az április 3-ai választás eredményét és Orbán Viktor újabb ⅔-át ünnepli az ország egyik fele, emészti a másik. Jellemzően utóbbiba tartoznak azok az önkéntesek, akik a 20K mozgalom felhívására jelentkezve szavazatszámlálóként vettek részt a választás lebonyolításában. Közülük négyen meséltek nekünk tapasztalataikról és arról, mit adott nekik az az egy nap.

Mindeközben mit csinálnak az ellenzéki pártok az intenzív bűnbakkeresésen túl? Kiderül Cseke Balázs és Presinszky Judit képbehozó cikkéből.

Juditnak egyébként a héten sikerült szóra bírnia a Fidesz némáját is, aki tizenkét év után úgy hagyja most el a parlamentet, hogy egyszer sem kért szót, illetve egyszer igen, de akkor is csak véletlenül nyomta meg a gombot maga előtt. A karthauzi szerzeteseket megszégyenítő rekordon túl más érdekességek is kapcsolódnak Bíró Márkhoz, eskü érdemes erre a linkre kattintani:

3. GAZDASÁG – Hét szűk esztendő

Infláció? Recesszió? Gyenge forint? Kiben nem merültek fel mostanában a zöldséges pult előtt ezek a kifejezések makrogazdasági érdeklődés nélkül is? Ha valaki takarékosan egy cikkből szeretné megtudni, hogy miben is vagyunk, és mi várható, az olvassa el Brückner Gergelytől, hogy:

Akármit is lép végül Orbán Viktor, az élelmiszerárak további emelkedését nehezen fogja tudni megakadályozni, az oroszok ugyanis nemcsak Borogyankában, hanem a spájzban is vannak. Ukrajna Európa éléskamrája, ráadásul a globális élelmezési rendszerben is megkerülhetetlen szerepet játszik. Erről írt meglehetősen borús komplexet Domschitz Mátyás:

4. KULTÚRA – A szabad ember

„Hiszem, hogy nem luxustermék, hanem segítség az élethez, olyan alapvető, mint a kényelmes cipő vagy a jó szemüveg. A vers három legfontosabb funkciója, hogy megtanít figyelni, megállítja az időt, és erőt ad...” – ez a csudaszép gondolat sajnos nem az enyém, hanem Szabó T. Annáé, de mélyen egyetértek vele, és mivel a héten volt a költészet napja, jó szívvel ajánlom Kaiser Orsi cikkét a Blinken OSA Archívum verses projektjéről:

Gondoltad volna, hogy Oscar Isaac sokáig attól tartott, hogy latino származása miatt maximum spanyol reklámfiúként és Hármas Számú Bandatagként futhat be karriert? Szerencsére bőven túljutott a sorszámozott karaktereken. Mára generációja egyik legizgalmasabb színészévé vált, aki jóképű, tehetséges, és még a rendkívül háklis internetnép is odavan a korai punkszámaitól, meg vissza a kutyás sztárfotóitól, ahogy megtudtam Huszár András cikkéből:

Nem tudom, tegnapelőttig hányan voltak képben idehaza az erdélyi könnyűzenével, de az biztos, hogy Sajó Dávid cikkével mindenki felzárkózhat a romániai magyar zenei szcéna legfontosabb klubjai, helyszínei, zenekarai és irányzatai témában:

5. TUDOMÁNY – A világ csodái

Koroknai Geri már a cikke címével előhozta a bennem lakó munkagéprajongó másfél évest, pedig akkor még nem is tudtam, hogy a világ legnagyobb gépe, a Bagger 293 akkora, mint egy repülőgép-anyahajó, a 14 200 tonnás súlya ezer csuklós buszéval ér fel, és képes egy focipályányi területet 30 méter mélyen kibontani egyetlen nap alatt. Ugye, hogy egyből mindent tudni akarsz róla te is?

6. GASZTRÓ – Az a tied, amit megeszel

Beindult az idei medvehagymaszezon, amit egy rendhagyó túraajánló+recept kombóval köszöntött Tenczer Gábor és Ács Bori. Ebből a cikkből remekül fel lehet készülni egy kirándulásra a bakonyi Burok-völgyben, egyben megtudni, mi mindent kezdhetünk a sötétzöld, illatos, tavaszt jelző levelekkel – persze akkor is, ha nem az erdőből, hanem a piacról zsákmányoltuk őket:

7. A HÉT LEGOLVASOTTABB CIKKE

Az elmúlt hét nap legolvasottabb cikke Az ember, aki egy éven át egy vidámparkba járt enni, hogy kifizesse az adósságát című Észkombájn anyagunk volt.

8. A HÉT KÉPE

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Tarasz Sevcsenko az ukránok egyik fontos alakja, a nemzet öntudatra ébredésének alakítója, a modern ukrán irodalmi nyelv megteremtője, az ukránok Petőfijeként is szokták emlegetni Magyarországon. A költő, prózaíró, festő, grafikus és humanista gondolkodó szobrát is repesztalálat érte a múlt héten. A Telex helyszínről tudósító munkatársai látták, amint egy helyi férfi jelképesen bekötözte a megrongálódott emlékművet.

Aki már csütörtökön szeretné megkapni a hírlevelet az előző 7 nap legfontosabb történéseinek összefoglalójával, illetve kíváncsi a Telex munkatársainak személyes miniinterjúkon keresztüli bemutatkozására, az itt tud feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!