Rostás Bianka

RSS

Égő vegyi üzem, ablaktalan óvóhely és újra megnyitott operaház – a háború 118. napja képekben

Harkiv és Szeverodonyeck környékén nem meglepő látvány egy égő ház, a helyiek vagy óvóhelyeken húzzák meg magukat, vagy elmenekülnek. Mindeközben a kijevi Opera újra megnyitotta kapuit, és folytatja az előadásokat.

Tátongó bombatölcsér, Zelenszkijjel smároló Putyin és mindenütt romok – a háború 114. napja képekben

A Donbaszban szinte középkori állapotok uralkodnak a szétlőtt városokban, de az emberek élni akarnak, és a borzalmak között is keresik a szórakozást. Putyin sikerről beszél, Ukrajna az unió felé tapogatózik.

II. Erzsébet kereket cserél, válást javasol és konfettizáporban autózik

A csütörtökön kezdődő, négynapos rendezvénysorozatban csúcsosodnak ki a brit királynő uralkodásának 70. évfordulóját ünneplő események. II. Erzsébet generációkon és a világot teljesen megváltoztató eseményeken átívelő életét és uralkodását tekintjük át képekben a platinajubileumon.

Bombatölcsérektől hemzsegő mező, halmozódó sírkövek – a háború 93. napja képekben

Pénteken az orosz erők elfoglalták a kelet-ukrajnai frontvonalon lévő Szeverodonyeck kétharmadát, valamint a donyecki területen fekvő Liman városát.

Putyin orosz katonákat látogat, az ukrán civilek bombázások elől menekülnek – a háború 91. napja képekben

A harkivi régió továbbra sem csendes az orosz támadásoktól. Bár Harkivban járnak már a metrók, Kijev példáján már látszik, hogy a romok eltakarítása hosszú időket vesz majd igénybe.

Az Azovsztal arcai – ők védték a mariupoli acélerődítményt

A kikötőváros volt a bázisa az ukrán haderő egyik legharcedzettebb egységének, a hírhedt Azov ezrednek.

A Krím félszigeten úttörők ünnepelnek, miközben Kijevben csatában elesett egyetemi tanárt gyászolnak – a háború 85. napja képekben

Ahogy az oroszok itt-ott visszaszorulnak, az újságírók lassan elkezdhetik dokumentálni a megszállás heteinek, hónapjainak szörnyűségeit.

Ukrán tájba fúródott kazettás bomba, Putyin keresztje – a háború 76. napja képekben

A nyugat-ukrajnai Lvivben nemcsak az emberek, de az állatok is menedékre lelhetnek. A háború kezdete óta több mint 200 ló fordult meg az egyik ideiglenes menhelyen.

Vetési akna és fejlövéses szobor – a háború 71. napja képekben

A nap eseményein kívül a kráterpettyes Azovsztal, egy elgondolkoztató orosz katonai graffiti és néhány, otthonából kirakétázott kutya napi képes összeállításunkban.

Műanyaggal helyettesített ablaküvegek, tűz, Mariupol evakuált civiljei – a háború 70. napja képekben

Kigyulladt olajraktározók, temetés, betört ablaküvegek és kidőlt fák – ilyen Ukrajna több mint két hónappal a háború kezdete után.

Virágokkal próbálnak pár perc normalitást csempészni az ágyúdörgéssel teli mindennapjaikba – képek a háború 68. napjáról

Kiégett lakóházak előtti játszóterezés, segélycsomagok, menekülés és golyóálló buszok jelentik sok ukrán számára a valóságot.

Gyerekek a bunker és egy szétlőtt templom előtt, aknakeresés egy találatot kapott harkivi iskolában – a háború 64. napja képekben

Fia koporsójára boruló édesanya, önkéntes takarítók Mariupolban, támadások a vasutak közelében.

Romok, tömegsírok, megemlékezések a halottakért – az orosz-ukrán háború 50. napja képekben

Kijevben Mariupol hőseiről neveznek el parkot, míg a főváros környékén továbbra is zajlik a tömegsírok feltárása. Luhanszk és Donyeck térségében egyre több civil áldozatot szed a háború.

Minden eddiginél súlyosabb orosz támadás civilek ellen Kramatorszkban, újabb tömegsírok kerülnek elő, a lengyel szövetséges is beszólt Orbánnak – képek a háború 44. napján

Európai gyászvizit a bucsai vérengzés helyszínén, Kramatorszkban félszáz civil halott, Brüsszel figyelmeztette a magyar kormányt, hogy az oroszok elleni szankciókat tartsa be.

Születés a bombabiztos kórházban, áldozatok a fronton: ilyen a háború harmincötödik napja képekben

Delfinkölykök Odesszában, újszülött gyermekek a kórházakban, és egy macska, ami az emberek között húzza meg magát Mikolajivban a bombázások után: ilyen Ukrajna több mint egy hónappal a háború kezdete után.

Szerdán végre jól haladtak a tárgyalások, Odesszában feszültebbé vált a helyzet

Bár a tárgyalások látszólag jó irányba haladnak, a háború nem állt meg. Odesszában szerda éjjel már lövéseket hallottak, Ungváron pedig elkezdték előkészíteni a légópincéket.

Kijevben lövészárkot ásnak és mélygarázsban képzik ki a civileket – képek az orosz invázió tizenhatodik napjáról

Az ukrán fővárosban leporolták a második világháborúból megmaradt tankcsapdákat, míg az EU-s vezetők Versailles-ban tárgyaltak a további szankciókról.

Két hét alatt csak mocskosabb lett a háború – az orosz invázió tizennegyedik napja képekben

Oroszország 14 nap alatt eljutott addig, hogy tűzszünet idején is civilekre lő, többek közt egy szülészeti klinikára. A háborúban ragadt élet pillanatai a nap képein.

Támadás az atomerőmű ellen, Molotov-koktéllal gyakorló és menekülő civilek – ez volt az ukrajnai háború kilencedik napja képekben

Már 1,2 millió ember hagyta el Ukrajnát a háború elől menekülve, és még mindig tömegek zsúfolódnak a határok felé tartó vonatokra. Aki marad, civilként is háborúra készül, önkéntes katonának áll, golyóálló mellényt varr vagy barikádot épít.

Várandós nők a föld alatt, a kijevi kórház pincéjében hozzák világra kisbabájukat

Miközben az orosz erők egyre inkább körbeveszik az ukrán fővárost.

Békéről tárgyalnak, harcra készülnek, nyugatra menekülnek – képekben az ukrajnai háború ötödik napja

Nagyipari mennyiségű Molotov-koktéllal várják az ukránok a megszálló orosz csapatokat, amelyek amerikai információk szerint minden eddiginél nagyobb harci hullámra készülnek. Már Budapesten is érezni lehet a háborús menekülthullám erejét, az ukrán-magyar határon pedig nem számítanak arra, hogy a tempó alábbhagyna. A hétfői események legfontosabb képei.

Tankcsapdákkal várják az oroszokat Lvivben, katonákra oszt áldást egy pópa Kijevben – képek az ukrajnai háború negyedik napjáról

A konfliktus megmozgatja a világ vezetői mellett a lakosságot is: folyamatosan áramlanak a menekültek Ukrajnából az ország nyugati szomszédai, így Magyarország felé is. Kijevből viszont már se ki-, se beutazni nem lehet. Miközben Ferenc pápa fegyverszünetre szólított fel, úgy tűnik, csak most jöhet a konfliktus java.

Evakuált ukránok, összedőlt lakóházak és belső szabotőrök: Az orosz invázió második napja képekben

Fotós összeállításunkban az ukrán-orosz háború pénteki eseményeiből válogattunk.

A Capitolium ostroma, drámai evakuálás, a Szuezi-csatorna megbénulása: a képek, amikre sokáig emlékezni fogunk

A koronavírus-járvány mellett is számos nem várt esemény uralta rövidebb-hosszabb ideig a híreket a világban 2021-ben. A legfontosabb történések nagy hatású képei közül válogattunk.

Nem lettem depressziós, mindig arra gondoltam, milyen szerencsés vagyok, hogy megmenekültem

Mi lett azokkal az emberekkel, akik a 9/11 ikonikus képein szerepeltek? A porral borított nővel, a papírtörlőt a szája elé tartó férfivel? Kiderült-e valami a lángok elől a biztos halálba ugró irodistákról, és mi lett a hirtelen ötlettől vezérelve a romok közé tűzött zászlóval?

Alig ért véget az olimpia, máris elkezdődött a tokiói paralimpia

Magyarországot harmincnyolc sportoló képviseli a szeptember 5-ig tartó játékokon, a paralimpiai bizottság elnöke tizenöt éremre számít.

Elég a hűtőig elsétálni, és ott a minta, amit fotózni lehet

Márkus Bálint állatorvos egy szívférges kutya kezelésekor kezdett bele abba, hogy maga és mások szórakoztatására fotózzon akár 250-szeres tartományban. Munkái között akad kikristályosított mRNS (Covid elleni) vakcina, futurisztikusnak tűnő citromsav és meteorit is.

Régóta szennyezték a Márvány-tengert, nem a semmiből jött a visszataszító nyálka

Tengeri takonynak is nevezett nyálkaréteg terítette be a törökországi tenger partjait, veszélyeztetve ezzel a helyi élővilágot és a halászatból és turizmusból élőket. Már több évtizede probléma a tenger szennyezése, Erdoğan elnök most fellépést ígér.

Elfogy a levegőnk. Meghalunk – így írnak az indiai helyzetről a helyiek

Szombatra minden korábbinál több, 4187 halálos áldozatot regisztráltak, az új esetek száma napok óta 400 ezer felett Indiában. Hiányzik az oxigén, a szakember és az ágy is. A második hullám javában tombol, de egyes szakértők már a harmadikra figyelmeztetnek.

Úgy érzem magam fizikálisan, mint a 91 éves anyukám

Sok koronavíruson átesett beteget még hosszú hónapok után is kínoznak szövődmények. Az úgynevezett hosszú Coviddal járó krónikus fáradtság, légszomj és ízületi fájdalmak miatt előfordul, hogy korábban rendszeresen túrázó emberek a lépcsőn sem tudnak lemenni hónapokkal azután, hogy elviekben már legyőzték a vírust. Mások agyködtől és emlékezetkieséstől szenvednek, ami miatt néha azt sem tudják, hol vannak.