Kerekes Vica: Itt fáj az embereknek a létezés

2024. április 13. – 07:04

Kerekes Vica: Itt fáj az embereknek a létezés
Fotó: Alinda Produkció

Másolás

Vágólapra másolva

A Csehszlovákiában született felvidéki színésznő, nálunk talán leginkább a Hab című film főszereplőjeként ismert Kerekes Vica ezen a héten Veiszer Alinda beszélgetős műsorának vendége. A számos szlovák, cseh és magyar filmben játszó művésznő épp Szlovákiából érkezett a felvételre, ahol a szlovák elnökválasztásban kampányolt. Elmondja, hogy az emberek több hónapja demonstrálnak a kormány intézkedései ellen, ő pedig a kampányidőszakban markáns üzenetet osztott meg az interneten Ivan Korčok egyik támogatójaként.

Kerekes bevallottan azért teszi ezt, mert erős az igazságérzete, és van mondanivalója, amit nem tud magában tartani, emellett pedig nagyon szeretné, ha Szlovákiában javulna a helyzet. Felidézi Ján Kuciak szlovák újságíró 2018-as meggyilkolásának ügyét is, ami után tüntetéshullám indult, és amelynek eredményeképp Robert Fico kormányfő később kénytelen volt lemondani. Mint ismeretes, Fico 2023-ban újabb választási győzelmet aratva ismét miniszterelnök lett. Ez Kerekes szerint megdöbbentő fordulat volt. A színésznő azt is elmondja, nem tudja, szakmailag sérül-e a karrierje a politikai szerepvállalások miatt, de pont azért szólal fel, hogy ez ne legyen kérdés.

A politikai kérdéskörről színészetre váltva Veiszer Alinda felveti, hogy láthatóan sok olyan filmre kérték, kérik fel Kerekest, ami a második világháború környékén játszódik, és arról faggatja, hogy ennek személyes történelmi érdeklődés vagy inkább a megjelenése az oka.

Kerekes Vica válaszában arról beszél, hogy már tinikorában is azt érezte, nem modern az arca, emiatt bosszankodott is, és talán a csontozata is olyan, ami erre a pár évtizeddel ezelőtti korra utal. Ezenkívül azt is az okok közé sorolja, hogy szeret olyan szerepeket elvállalni, amelyeken keresztül megfogalmazhat valamit, ami fontos neki az életben. A holokausztról például úgy vélekedik, hogy bár már sok filmet láttunk róla, de fontos, hogy megmutassuk az új generációknak is ezeket a történeteket, hiszen még mindig nem tanultunk belőlük.

Izgalmasnak tartja az Osztrák–Magyar Monarchia idején játszódó új szlovák filmjét, a Slúžkát (Szolgálólány) is, mert ebben olyan etnikumok találkoztak, ahol az egyik a másikat ledominálja. Itt egyébként egy leszbikus szerelmi történet körvonalazódik.

Jelenlegi munkái miatt pedig olvasmányai során sokat találkozik Trianonnal is, amellyel kapcsolatban arra jutott, rengeteg párhuzamot lehet felfedezni a jelennel, a jelenlegi magyarországi helyzettel is.

Szlovákia mellett nagyon szereti Magyarországot is, de mégsem lett magyar állampolgár. Ennek ellenére azt mondja, fájó látnia, mi folyik az itteni politikában is, és az milyen hatással van az emberek életére.

Itt fáj az embereknek a létezés,

mondja.

Mesefilmekben is játszik, ezekből is sok erőt merít. Azt gondolja, hogy azt az üzenetet adják át neki, hogy fel kell ébreszteni a bennünk lévő gyermeket, amely a reményt adja nekünk, mert ha nem látjuk a kiutat, ez a gyerek ki tud vezetni ebből.

Az interjút teljes egészében, havi díjért cserébe ezen a felületen lehet megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!