Demeter Szilárd olvasóként morgolódik a kortárs magyar irodalom miatt

2021. november 17. – 15:37

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy vihart kavart a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának Telexnek adott interjúja, amiben azt is mondta, hogy szerinte kevés a jó magyar író, és ha rajta állna, a kortárs magyar irodalom 80 százalékát kukázná. A vihar akkora lett, hogy Demeter nem győz nyilatkozni és véleményt mondani, a Mandineren közölt vitairata után most a Válasz online-on közöltek tőle egy írást.

Ebben Demeter kifejti, hogy feladatának tekinti a magyar nemzeti kultúrán belül elérhető magyar irodalom erősítését, aminek milyenségéről, elemeiről lehet vitatkozni, de csak akkor, ha kijelenthető, hogy ez a feladat maga, mármint a magyar irodalom erősítése.

„A magyar kultúra egészében gondolkodni más hozzáállást igényel, mint az aktuálpolitikai törésvonalak, vagy akár világnézeti különbözőségek mentén anyázni egymást. Utóbbihoz nem kell nagy bátorság” – kezdte Demeter, aki szerint ki kell mozdítani az aktuálpolitikai kontextusból a kortárs irodalom kérdését, és át kell(ett) pakolni azt szerinte az ebédlőasztal mellé.

A főigazgató szerint a nyilatkozat után senki sem cáfolta az általa elhangzottakat, és „a gyalázkodásokon, személyeskedésen kívül leginkább fű alatt, bizalmasan megsúgott egyetértő véleményekkel” találkozott, bár arra nem tért ki, az egyetértő vélemények milyen körből érkeztek.

„A kortárs magyar irodalmi szcéna két fontosabb vektor szerint szerveződik: az egyik a külföldi megmutatkozás, a másik az anyanyelvi olvasó megszólítása” – írja Demeter azzal, hogy a céljuk az: tíz év múlva az európai irodalmak élvonalában jegyezzék a magyar irodalmat. A magyar olvasókat nehezebb megszólítani, de el kell hozzájuk jutni, ezen dolgoznak, például azzal, hogy

  • író-olvasó találkozó megszervezésére támogatást adnak,
  • irodalmi karavánokat szerveznek,
  • hangoskönyvgyártást támogatnak,
  • támogatják a magyar ifjúsági és gyermekirodalmast, a folyóiratkultúrát, és még számos egyebet is.

Demeter utóiratként azt írta: gyorsan elhatárolódik magától, és már az elején belátta, nem számít, hogy milyen az ő ízlése, nem lehetséges, hogy ez határozza meg, kik részesülnek támogatásban. „Függetlenül attól, hogy mit gondolok egyes kortársakról (márpedig szakmányban olvasom a kortárs irodalmat, már amit végig tudok olvasni), a döntéseket olyan kuratóriumokra kell bízni, amelyek meg is tudják védeni azokat” – írta, és kijelentette, hogy nem vesz részt a kurátorok munkájában, állítása szerint a döntéseket sem befolyásolja. Tiltólista sem létezik.

„Ettől függetlenül beleállhatok ízlésvitákba, mint ahogyan bele is állok, de azzal a tudattal teszem, hogy ezek objektíve megnyerhetetlenek. A véleményem egy a sok közül, nem is biztos, hogy a legmegalapozottabb, leginkább az olvasó morgolódik bennem. És ez a fontos: olvasóként hiányérzetem van” – tette hozzá Demeter Szilárd, aki a sok fiatal tehetséges zenész közül Gerendás Danit emelte ki nemrég pozitív példaként.

Demeter korábbi nyilatkozatára Fürjes Balázs államtitkár is reagált: ő azt írta, szerinte ne kukázzuk ki az irodalmat, mert az semmi jóra nem vezet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!