El a kezekkel a sajtótól! A kormány most a független médiát vette célba, de az igazságot nem lehet betiltani. Amíg velünk vagytok, mi is létezni fogunk, köszönjük, hogy támogatásoddal és adód 1%-ával segíted a munkánkat! Már a támogatónk vagy?
Jelentkezz be!
Támogatás! Elrejtés

Hatalmas baromfirajongó a magyar, a csirkemell a kedvencünk

2025. március 28. – 09:55

Hatalmas baromfirajongó a magyar, a csirkemell a kedvencünk
Fotó: AdobeStock

Másolás

Vágólapra másolva

Évente közel 70 ezer tonna magyar friss húst értékesítenek a Lidl-áruházakban országszerte, egy üzletben átlagosan naponta 913 kilogramm hús kerül a vásárlók kosarába. A legnépszerűbb továbbra is a csirkemell a magyar vásárlók körében a piacvezető kiskereskedelmi lánc adatai szerint, utána a sertéscomb és a különböző darálthúsok következnek. A cikk végén tippeket is megosztunk a húsok megfelelő szállítására és tárolására.

Nem véletlen, hogy hódít a csirkemell itthon, a magyar vásárlók az európai mezőnyben is kiemelkedően nagy baromfi rajongók. Az egy főre számított évi átlag 34 kilogrammos fogyasztással a 2. helyen álltunk 2023-ban a 13 vizsgált uniós ország között, csak Portugália előzte meg Magyarországot 39 kilogrammal, az európai baromfi-szektor 95 százalékát képviselő AVEC adatai szerint. A képzeletbeli dobogó harmadik helyén Spanyolország állt 30 kilogrammal. Ráadásul a számok alapján egyre jobban szeretjük a szárnyasokat: 2018-ban még évi 32,5 kilogrammot fogyasztottunk fejenként, innen majdnem folyamatosan nőtt az éves átlagos fogyasztás 34 kilogrammra itthon.

Saját márkás húsok csak itthonról

A Lidl teljes baromfi frisshús-értékesítése meghaladja a 45 000 tonnát – az összes többi frisshúsból együttvéve is kevesebb fogy éves szinten az áruházlánc üzleteiben.

A diszkontlánc termékpalettája mintegy 100 terméket tartalmaz: csak baromfiból, azaz csirke-, pulyka- és kacsahúsból 41-féle termék található az áruház hűtőinek polcain, míg sertés-, marha- és egyéb frisshúsokból, például steakekből, valamint a nyúl-, bárány- és vadhús kínálatban további 56-féle termék közül választhatnak a vásárlók.

Nemrég megújult, letisztultabb külsőt kapott a Lidl saját márkás, csak magyar termelőktől származó, Húsfarm termékcsaládjának csomagolása, így a termékkel kapcsolatos információk még jobban láthatók. A vásárlók jelenleg 75-féle Húsfarm termékből válogathatnak, melyek közül 35 szárnyas-, 40 termék pedig egyéb típusú frisshús.

Biztonság minden szinten

A Lidl minden élelmiszerbeszállítójának – így a Húsfarm termékek termelőinek is – a legmagasabb szintű nemzetközi élelmiszerbiztonsági tanúsítvánnyal kell rendelkezniük, emellett a sajátmárkás termékeket gyártó telephelyeken egy független tanúsító szervezet is rendszeres vizsgálatot folytat. A húsbeszállítókra az extra biztonság érdekében még egy plusz ellenőrzés vár, ahol a hűtési lánc betartását vizsgálják.

Extra gyors szállítás

A Lidlben kapható friss magyar húsok a darabolástól számítva akár 24 órán belül a vállalat központi raktáraiba kerülnek, ahol a mennyiségi ellenőrzés mellett újabb minőségellenőrzésen esnek át. A fokozott minőségbiztosítás érdekében független akkreditált intézetek mintákat vesznek a raktárakba beszállított friss húsokból, amelyeket laborjaikban folyamatosan vizsgálnak és ellenőriznek. Az áru higiénikus és szakszerű leválogatása és szétosztása után a friss húsos tálcák a hűtőtárolókba kerülnek, majd a boltokba történő kiszállítást követően közvetlenül ezekből helyezik a bolti hűtőkbe az árut.

A frisshús termékeket a hosszabb eltarthatóság érdekében sokszor védőgázas csomagolásban lehet megvásárolni. Fontos tudni, hogy a védőgáz természetes anyag, nitrogén, oxigén és szén-dioxid speciális arányú keverékét jelenti, ami a hús ízét és állagát nem befolyásolja, a húsok romlását viszont gátolja, így azok hosszabb ideig megőrzik a frissességüket.

Külföldön is keresik a magyar húsokat

A „Lidl a magyar beszállítókért” programban a diszkontlánc exporttámogatást is nyújt a hazai húsbeszállítóknak, akiknek termékei így 22 európai országba jutnak el. Külföldön az egész kacsa és a pulyka frisshús termékek a legnépszerűbbek, melyekből éves szinten 5 000 tonnát exportálnak külföldi Lidl-áruházakba.

Tippek a húsok szakszerű tárolásához

A húsokra, mivel viszonylag gyorsan romlanak, oda kell figyelni szállítás és tárolás szempontjából. A következőkben pár tanács a Lidltől:

  • A vásárláskor használjunk hűtőtasakot vagy préselt kartondobozt a húsok szállításához.
  • A lehető leggyorsabban vigyük haza, és tegyük a hűtőbe a húsokat – és addig is lehetőleg tartsuk a hústermékeket 0 és 5 fok között.
  • A friss hús a hűtő legalsó polcára kerüljön, a fagyasztó közelébe, mert itt van a leghidegebb (0-2 Celsius-fok).
  • Ha két napon túl szeretnénk felhasználni, feltétlenül tegyük a húsokat fagyasztóba.

A felolvasztás mindig a hűtőben történjen, ne szobahőmérsékleten.

A cikk megjelenését a Lidl támogatta.

Vágólapra másolva
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!