Toroczkai: Szövetségeseinkkel megalapítjuk az EP új frakcióját

2024. július 10. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

„Brüsszelben, az Európai Parlamentben, a szövetségeseinkkel megalakítjuk az új európai pártcsaládot, az EP új frakcióját” – írta szerda reggel X-en (a volt Twitteren) Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke.

„Olyat teszünk ma, ami még nemzeti radikálisnak mondott magyar pártnak sohasem sikerült” – rúgott egyet a Jobbikba, ami ugyan európai pártcsaládot talált magának, de egy frakcióhoz nem voltak elegen, mielőtt a párt júniusban kiesett az EP-ből. „Ennek az új európai szövetségnek tavaly Budapesten tettük le az alapjait, majd a Szófiai Nyilatkozattal erősítettük meg. Európa ellenségeivel nem egyezkedni akarunk, nem kéredzkedünk be hozzájuk, hanem le akarjuk őket győzni” – írta Toroczkai.

Göröngyös és kanyarokkal teli út vezetett eddig

A csoport legnagyobb tagja várhatóan az Alternatíva Németországért (AfD) lesz. A pártot a júniusi EP-választások előtt kirakták a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) frakcióból. Néhány héttel korábban átkutatták a volt listavezetője, Maximilian Krah irodáját, miután kiderült, hogy egy volt segédjét azzal gyanúsítják: Kínának kémkedett. A politikus tagadta, hogy bármi törvénytelent tett volna. Ezzel párhuzamosan az AfD-lista második helyén lévő Petr Bystron azért keveredett gyanúba, mert pénzt fogadhatott el a Voice of Europe nevű weboldaltól, amit széles körben az orosz titkosszolgálat egyik európai fedőszervezetének tartanak. Bystron szintén tagadta, hogy ilyesmit tett volna. A Politico szerint az AfD még megpróbálkozott azzal, hogy csak Krah-t és ne a teljes delegációt zárják ki – sikertelenül.

A Mi Hazánk azzal üdvözölte az AfD kizárását, hogy így lehetőségük nyílt közös csoportot alapítani. Krah Budapestre is elutazott, hogy tárgyaljon erről, de a választások után a politikust kitették a német delegációból, és azt mondta: a többiek nélküle próbálnának visszalépni az ID-be.

Az AfD ennek ellenére elkezdte szervezni a frakcióját, de az Euractiv és a Presse szerint behúzták a féket. Az Euractiv úgy tudta, hogy elérték a szükséges feltételeket, de – ahogy az oldal egyik forrása fogalmazott – féltek, hogy egyes lehetséges tagok „irányíthatatlanok” lennének. Az Euractiv szerint a Mi Hazánkat és az SOS Romániát vizsgálták. Előbbi úgy néz ki, hogy bekerül a frakcióba, de a legutóbbi hírek alapján a román párt várhatóan nem.

Az AfD június végén tartotta a kongresszusát, ahol végre eldöntötte: marad a saját frakció mellett, rövid távon pedig nem próbál meg csatlakozni a Patrióták Európáért (PfE) formálódó csoportjához vagy visszafarolni az ID-be. Alice Weidel társelnök ekkor már azzal számolt, hogy a többek között a Fidesz által létrehozott, de addig még alakulóülést nem tartó PfE-be átigazol az ID-ből legalább a legnagyobb tagja, a francia Nemzeti Tömörülés (RN), így a csoportban nem marad elég képviselő. „Új lehetőségek” nyílnak meg, nyilatkozta, mert a megmaradt ID-sekkel ismét megkezdhetné az együttműködést, ha az RN átlép.

Borvendég nevében megerősítették a belépését a Politicónak

Végül csak a cseh SPD Trikolór nem ment át az ID-ből a két cseh küldöttséggel is felálló PfE-be, így az ő egyetlen EP-képviselőjüket tudja átvenni a megszűnő frakcióból. A párt vezetője, Tomio Okamura már kedden arról beszélt, hogy másnap készek egy új csoport bejelentésére az AfD-vel, és a Politicónak Borvendég Zsuzsanna, a Mi Hazánk EP-képviselőjének a nevében egy szóvivő is megerősítette, hogy benne lesz a frakcióban.

A képviselő szerdán egy képet posztolt Facebookra azzal, hogy „egy tegnap esti fontos pillanat Brüsszelben. Hogy éppen mit írok alá? Ma délután minden kiderül! Nagyszerű hírekre számíthatnak a mai napon, amely tovább erősíti a szuverenista hazafiak hangját az EU-ban, és nem mellékesen növelni fogja az én munkám hatékonyságát is.”

A Szabad Európa szerint már kedden be is jelentették az EP-nek a megalakulást

Egy frakcióhoz minimum hét országból legalább 23 képviselő kell. Az AfD küldöttsége Krah nélkül is 14 főből áll, így a létszámhatárt viszonylag könnyen meg tudják ugrani, de a tagállami feltételhez fontosak az olyan kisebb pártok is, mint az SPD Trikolór vagy a Mi Hazánk.

A Welt úgy értesült, hogy összesen 28-an lennének kilenc országból. A francia Visszahódítástól, a lengyel Konföderációtól, a bolgár Újjászületéstől, a spanyol Vége a Bulinak nevű párttól, a szlovák Köztársaságtól, valamint a litván Emberek és Igazságosság Uniójától is csatlakoznának. (A Politico szerint a Visszahódításból csak egy képviselőről van szó, a Konföderációból pedig „néhányan” mennének át. A Welt úgy tudja, hogy utóbbi hat képviselőjéből csak három csatlakozna, ahogy a két köztársaságis közül is csak egy lenne tag.) Weidel az MTI szerint megerősítette, hogy elegen vannak, a Szabad Európa arról írt, hogy kedden Szuverén Nemzetek Európája néven már be is jelentették az EP-nek a megalakulásukat.

Ha valóban 28-an lennének, az új frakció lenne a legkisebb az EP-ben, de a korábbi kettő helyett már három csoport lenne a jobbközép Európai Néppártól is jobbra az Európai Konzervatívok és Reformerekkel, valamint a Fidesszel létrejött PfE-vel együtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!