AfD-társelnök: Nagyszerű, hogy a Fidesszel új EP-frakció jönne létre, de rövid távon nem csatlakozunk

2024. július 1. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem fogunk hozzá csatlakozni rövid távon, de ki tudja, mit fogunk tenni közép- és hosszú távon” – nyilatkozta az Orbán Viktor és két pártvezető társa által bejelentett európai parlamenti (EP-)frakció tervéről Alice Weidel. Az Alternatíva Németországért (AfD) társelnöke vasárnap beszélt erről, írja a német ARD-re hivatkozva a Zeit. A párt a hétvégén Essenben konferenciázott, ahol Weidelt is újraválasztották.

A Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjével, valamint Andrej Babišsal, a cseh ANO alapítójával közösen jelentette be, hogy új EP-frakciót akarnak alapítani. A csoport létrehozásához a bejelentett három mellett legalább négy országból kell képviselő.

Weidel azt fejtegette: „természetesen igazán nagyszerű”, hogy a három párt tervével új lehetőségek nyíltak meg. Az AfD-t a júniusi EP-választás előtt kirakták a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) frakcióból, amelynek többek között az FPÖ is tagja. Azóta a hírek és nyilatkozatok alapján a német párt hol szintén új frakciót alapítana (eredetileg többek között a Mi Hazánkkal), hol megpróbálna visszatérni az ID-be. Az Euractiv szerdai híre arról szólt, hogy ugyan már elérték a frakcióalapításhoz szükséges alsó határt (legalább 23 képviselő minimum hét országból), de egyes jelölteket felülvizsgálnak, mert túl szélsőségesek lehetnek.

A Zeit szerint vasárnap Weidel kikötötte: az új frakcióban nem lehetnek antiszemiták. Ha nem sikerül ennek megfelelő frakciót összerakni, „először egyedül maradunk és meglátjuk”, hogy a következő egy-két évben mit tudnak felépíteni. A lap arról ír, hogy a pártértekezlet döntött az ID elhagyásáról.

A Financial Times vasárnapi cikke alapján a társelnök kifejtette: maradnának az új frakció létrehozásánál, „új partnereket keresünk és megpróbáljuk létrehozni a saját csoportunkat”. Kijelentette: „nincs visszaút” az ID-be, és kizárta, hogy a frakció vezető erejével, a francia Nemzeti Tömörüléssel együttműködjenek, de azért drukkolt nekik a nemzetgyűlési választás aznapi első fordulójában. Ha a francia párt viszont belépne a fideszesek új csoportjába, a megmaradt ID-sekkel ismét megkezdhetné az együttműködést.

Gulyás Gergely június közepén hangsúlyozta: soha fel sem merült, hogy az AfD-hez csatlakozzanak valamelyik EP-frakcióban. A múlt csütörtöki EU-csúcson a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs is egyértelművé tette, amikor egy esetleges új frakció alapításáról kérdezték: ez nem ugyanaz, mint amin az AfD dolgozik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!