Kovács Zoltán megerősítette, hogy az olasz Liga is átmegy Orbánék EP-frakciójába

2024. július 8. – 10:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz Liga párttal nő tovább a Patrióták Európáért (PfE) európai parlamenti frakció, jelentette be hétfőn Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár X-en (a volt Twitteren). Az új csoport, amit többek között Orbán Viktor alapított, a tervek szerint aznap tartja az alakulóülését is.

A Liga vezetője, Matteo Salvini egy nappal korábban arról beszélt a Liberónak az Euractiv szerint, hogy „építjük a Patrióták csoportját”. Ahogy arról korábban írtunk, már régebbi hírek is arról szóltak, hogy az olasz párt csatlakozna az új csoporthoz.

Ezzel egyetlen párt kivételével már az Identitás és Demokrácia (ID) nevű európai parlamenti képviselő-csoport összes tagja, köztük a Liga csatlakozna a PfE-hez. Orbán Viktor korábban többször arról beszélt, hogy a háttérben több párttal már előre megállapodtak.

A csoport célja, hogy a harmadik legnagyobb legyen az egész Európai Parlamentben (EP), mondta vasárnap Salvini, Orbán korábbi kijelentéseit visszhangozva. „A feltételek teljesülnek a héten egy hivatalos bejelentéshez, ami megváltoztatja az egyensúlyt Brüsszelben.” A Politico hétfői cikke több forrásból is megerősítette a francia Nemzeti Tömörülés (RN) belépéséről szóló korábbi híreket, majd Vitályos Eszter kormányszóvivő bejelentette, hogy az RN is csatlakozik. Így a csoport valóban épp elcsípné a harmadik helyet tíz országból 79 mandátummal

 • az RN (francia, ID) 30;
 • a Fidesz (független) 10;
 • a Liga (olasz, ID) 8;
 • az ANO (cseh, volt liberális, majd független) 7;
 • az FPÖ (osztrák, ID) 6;
 • a Vox (spanyol, Európai Konzervatívok és Reformerek) 6;
 • a Szabadságpárt (holland, ID) 6;
 • a Flamand Érdek (belga, ID) 3;
 • a Chega (portugál, ID) 2;
 • a Dán Néppárt (ID) 1

képviselőjével. Az EP legutóbb pénteken frissült adataival számolva

 • eggyel többen lennének, mint az átcsábított Vox nélkül a most harmadik Európai Konzervatívok és Reformerek;
 • és hárommal többen, mint a liberálisok, akiktől egy köztes lépéssel az ANO jött át.

(A KDNP nyilvánosan még nem jelezte, hogy belépne. Egyetlen EP-képviselője, Hölvényi György a függetlenek között ül, amióta Magyar Péter csatlakozása miatt kilépett a jobbközép Európai Néppárt frakciójából és pártcsaládjából.)

A Mi Hazánk is frakcióba kerülhet, de egy másikba

A lap szerint a harmadik ID-s párt, ami még nem jelezte az átlépését, valószínűleg ki fog maradni. Az egyképviselős Trikolór ugyanúgy cseh, mint a PfE egyik alapítója, a volt liberális ANO, és ahogy arról egy előző cikkünkben írtunk, nem biztos, hogy megférnek egymás mellett.

Korábban az ID-ből már a júniusi EP-választások előtt kizárt Alternatíva Németországért (AfD) – sok bizonytalankodás után – a pártkongresszusán hivatalosan úgy határozott, hogy saját frakciót hoz létre. Ehhez az ID szétrobbanásában jó lehetőséget látott. (Magyarul a PfE-ből esetlegesen kimaradókat húzhatná magához.) A német párt többek között a Mi Hazánkkal tervezett közös csoportot, de az Euractiv szerint részben a lehetséges magyar és román tag miatt húzta be a féket, mert vizsgálta, hogy nem túl szélsőségesek-e.

A Politico úgy értesült, hogy az AfD-sek – a botrányokat kavaró volt listavezetőjük, az azóta a delegációból kizárt Maximilian Krah nélkül – Szuverenisták néven létrehoznák a csoportjukat, bár néhányan inkább a Patriótákhoz igazolnának. Ha új frakciót alapítanának, abba többek között az ID-s Trikolór és a Mi Hazánk jött szóba a lap felsorolása alapján, de a Politico nem említ románokat. A listában az AfD-vel együtt nyolc párt szerepel különböző tagállamokból, új frakcióhoz elég legalább hét országból minimum 23 képviselő. (Az AfD-sek önmagukban 14-en vannak a volt listavezetőjük nélkül, a felsorolásban ott van többek között a hat képviselőt küldő lengyel Konföderáció és a bolgár Újjászületés háromfős küldöttsége, vagyis a második feltételt is teljesíthetik.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!