Kevesellték Ukrajna támogatását fegyverekkel az EP-frakcióból, ahová a Fidesz beállna

2024. január 16. – 13:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden vitázott az Európai Parlament az Ukrajnának nyújtott uniós kötelezettségvállalások tiszteletben tartásáról és katonai támogatásáról. A felszólalók többsége amellett állt ki, hogy gyorsabban és többet segítsenek az orosz invázió alatt álló uniós tagjelöltnek. Köztük voltak a konzervatív-euroszkeptikus ECR tagjai is, ahová a Fidesz több nyilatkozat alapján beállna a júniusi európai parlamenti választás után.

Ukrajna kulcskérdés lehet a Fidesz ECR-tagságához

Ahogy arról már korábban írtunk, a Fidesz képviselői már egy uniós testületben, a Régiók Tanácsában és a szinte minden európai országot tagjai közt tudó Európa Tanácsban is az ECR frakciójában ülnek. A nagyobbik kormánypárt már az EP-ben is leginkább ezzel a csoporttal szavaz együtt. A Bloomberg ugyanakkor úgy értesült: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök feltételként szabná, hogy Orbán Viktor adja fel Ukrajna-ellenes pozícióját, ha be akar lépni a pártcsaládba.

A magyar kormány több szálon is beakaszt a támogatásoknak

Az EU tavaly év elején 18 milliárd euróból egy havi másfél milliárd eurós támogatási programot indított. Ez nem kifejezetten katonai segítségről, hanem a háború miatt kieső ukrán költségvetési bevételek kiegészítéséről szól.

A kifutó keretet egy hosszabb távú, 50 milliárd eurós kezdeményezéssel (17 milliárd euró vissza nem térítendő támogatással és 33 milliárd euró hitellel) pótolnák, de ezt Orbán Viktor a legutóbbi EU-csúcson megvétózta. Az akadályt egy B tervvel, az uniós költségvetésen kívül meg lehet kerülni, ahogy az a 18 milliárd eurós alap kezdeti magyar blokkolásánál is az asztalon volt. Ebbe a bonyolultabb és várhatóan drágább megoldásba a magyar kormány is belemehet, ha a tervekkel ellentétben nem 2027-ig, csak rövidebb ideig tartana.

Az EU emellett az Európai Békekeretből utólag térítette a tagállamoknak a többek között Ukrajnába küldött katonai felszereléseket. Bár korábban jóváhagyta az alap emelését és több kifizetést átengedett, a magyar kormány blokkolja a legutóbbi utalást. Először azt szerette volna, hogy az ukránok vegyék le az OTP-t a szankcióval nem járó „háborús szponzori” listájukról. Amikor ez teljesült, új feltételként szabta, hogy a listát összerakó ukrán korrupcióellenes ügyészség látogasson Magyarországra és nyújtson biztosítékokat, hogy a magyar bank nem kerül vissza. Azt is ellenzi, hogy a keretet egy csak Ukrajnának szánt, 20 milliárd eurós zsebbel egészítsék ki.

Az ECR-esek több fegyvert adnának

Az EP keddi vitáján Hadja Lahbib belga külügyminiszter a Tanács soros elnöksége nevében azt hangsúlyozta: az EU-nak minden erőforrása megvan, hogy Ukrajnát hosszú távon támogassa, de növelni kell a segítségnyújtás mértékét. (Belgium után júliustól Magyarország veszi át fél évre a miniszteri Tanács vezetését.) Gyakorlatilag szó szerint idézte a legutóbbi uniós csúcstalálkozón sokadszor is egyhangúlag, azaz Orbán Viktor beleegyezésével kimondott elvet: az EU támogatja Ukrajnát, amíg kell.

Az eddigi támogatás nem elégséges, Ukrajnának masszív segítségre van szükség fegyverekből és lőszerből, mondta Anna Fotyga. A lengyel Jog és Igazságosság képviselője szerint ez főként a tagállamok kompetenciája, és politikai akaratra van szükség, de nem altathatják el a lelkiismeretüket azzal, hogy megemelik az uniós költségvetést, most kell cselekedniük. (Az ECR-es Jog és Igazságosság korábban a Fidesz egyik fő szövetségesének számított, de épp az orosz-ukrán háború miatt romlott meg a kapcsolatuk.)

Párttársa, Zdzisław Krasnodębski is kevesellte a támogatást, bár ezt szerinte a legtöbb kollégája már elmondta. Az EU-nak minden erőforrása megvan rá, hogy segítsen, de túl későn nyújtott támogatást, mert félt Oroszországtól.

Ukrajnának több fegyver kell, jelentette ki Alexandr Vondra cseh ECR-es képviselő, aki Csehszlovákia korábbi, „orosz” (a Szovjetunió mellett a Varsói Paktum többi országa általi) megszállásával vont párhuzamot.

A liberálisok volt vezetője Orbánt emlegette

Az ECR mellett a legtöbb pártcsalád felszólalója szintén a támogatás fokozására szólított fel. Guy Verhofstadt szerint ugyanakkor az EU nem nyújt valódi segítséget, messze nem tud elég tüzérségi lőszert gyártani, valamint nincs valódi uniós védelmi közösség és beszerzés, ami az igazi probléma. „Ahelyett, hogy beadják Orbánnak a derekukat, hozzanak létre egy igazi katonai csomagot Ukrajnának” – mondta a liberálisok volt vezetője arról, hogy a következő, februári EU-csúcson dönthetnek a pénzügyi támogatásról.

A szélsőjobb és a szélsőbal ellenezte a támogatást

Sok okból elfogadhatatlan, hogy további támogatást követelnek Ukrajnának, jelentette ki Bernhard Zimniok. Az Alternatíva Németországból képviselője szerint Ukrajna nem osztja az uniós értékeket és egyetlen szakértő sem mondja, hogy nyerhet. Vessünk véget az ukrán lakosság szenvedéseinek és a korrupt ország támogatásának, jelentette ki a Bundeswehr volt tisztje.

Nem békét, hanem háborút akartok, az uniós adófizetők pénzét szórjuk ki egy olyan háborúra, ami nem szolgálja az érdekeinket, jelentette ki Mick Wallace az ír Sinn Feintől. A szélsőbaloldali GUE/NGL-ben ülő politikus szerint sokakat kényszerrel soroztak be, Németország pedig nem tudja, hová kerülnek a fegyverek, amelyeket küldött.

Hidvéghi: Jogunk van tudni, hová kerültek a fegyverek

„Brüsszel valljon színt! Az embereknek joguk van tudni, hová kerültek pontosan az Ukrajnának küldött fegyverek!” – posztolta Facebookra Hidvéghi Balázs fideszes képviselő a vita alatt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!